Susannes Medicinska Fotvård tar hand om mer än dina fötter

Susannes Medicinska Fotvård

En av Lidköpings mest omtyckta fotvårdsspecialister hittar vi på Fabriksgatan i Rörstrands gamla lokaler. Här får kunden omvårdnad, experthjälp för liktornar och nageltrång eller enbart nagelklippning eller behandling av fotsulan om så önskas.

Efter att Susanne Andersson gick ut gymnasiet 1992 arbetade hon som undersköterska inom hemvården. Till stor del reste hon runt utanför staden, hade tid att träffa människor och trivdes bra även om hon efter att Ädelreformen slog igenom såg att hon fick mycket att göra utanför själva sjukvården.
– Jag tycker att en undersköterska ska koncentrera sig på själva vården, säger Susanne.

Fyra födslar senare tog hon tag i sin strävan och gick en kurs för att bli medicinsk fotvårdsterapeut på Axelsons i Göteborg. Hon var färdigutbildad våren det varma året 2018. Hon minns temperaturen väl eftersom hon tog över sin svärmors verksamhet och döpte om den till Susannes Medicinska Fotvård den andra maj 2018. Solen stekte och hennes svärmor som visste att Susanne var frusen fällde en kommentar.
– Hon sa, nu trivs du va?, skrattar Susanne.

Det var en win-win-situation för alla inblandade. Susannes svärmor kunde trappa ned än mer med vetskap om att hennes kunder skulle få den bästa tänkbara vården även i fortsättningen utan att behöva leta reda på en ny adress. Och som diplomerad fotterapeut kunde Susanne arbeta med något så grundläggande som fötter och deras svårläkta miljö. Hon hade byggt kunskap med anatomin och de latinska orden på alla små ben i foten. Med sitt sätt att möta människor kunde hon nu koncentrera sig på att bygga förtroende och lindra smärta. Susanne som alltid ömmat om sitt eget och andras välbefinnande hade hittat sin plats.

Erfarenhet och kunskap är en förutsättning

Med hjälp av sin expertis från sjukvården kände sig Susanne säker. Hon som behandlat sår under hela sitt yrkesliv kan nu i ett tidigt skede arbeta förebyggande och motverka sårbildningar i ett tidigt skede när hon ser att en kunds eller patients hud börjar bli svag eller visa andra tendenser att inte orka hålla ihop.
Det första Susanne gör när kunden satt sig i stolen är att göra en optisk bedömning där hon konstaterar om det rör sig om höga fotvalv, plattfot eller något däremellan samt om det finns synbara skador. Hon frågar om det används fotinlägg, om det är någon punkt eller förhårdnad som skaver eller om kunden upplever att naglarna tränger och hur känseln fungerar. Därefter hämtar Susanne ett fotbad som kunden får sitta i och njuta av tillsammans med en kopp kaffe. Sammantaget är det en medicinsk undersökning som de flesta upplever som ren omvårdnad.
Efter fotbadet torkar Susanne vördsamt av fötterna och börjar själva behandlingen med skalpell för att ta bort liktornar och andra hårda ytor. Det finns olika sorters liktornar, de är alla onda och behöver tas bort med skalpell och rosenborr, även avlastning behövs. Liktorn uppkommer av tryck och friktion. Susanne beskriver att vissa upplever att det känns som om man trampar på en rosentagg. Växer de utåt så känns det mer som att gå på smågrus.
Sen tar hon bort död hud med olika filar och behandlar fotsvamp. Däremot inte vårtor eftersom det är ett virus. Då remitterar hon i stället sina kunder till en läkare som fryser ned dem. Bland det sista Susanne gör är att klippa och slipa naglarna innan hon avslutar med en massage.
– De brukar säga att det känns som att de går på moln härifrån, berättar Susanne.

Det handlar om att se hela människan

En fotvårdsbehandling ska ta ungefär en timme för att vara effektiv men Susanne lägger alltid till mer tid än så. Hon vill göra ett bra jobb och är med egna ord petig. Inte så sällan ber hon sina kunder att komma tillbaka efter några dagar om de behandlat ett område som behövts läggas om. Det är en service som Susanne bjuder på.

Hon utför även behandlingar med medicinsk laser som tar bort smärta, mjukar upp musklerna och underlättar rörligheten. Det är en metod som hjälper mot stela muskler, reumatism och artros. Egentligen bra för alla men särskilt effektivt för dem som inte gillar att få massage
– Det är ingen quickfix utan det tar tid, säger Susanne.

Här kommer Susannes utbildning henne till gagn. Hon rekommenderar två behandlingar i veckan under tre veckors tid innan det sker en utvärdering. Oftast fortsätter behandlingen i några veckor till, ibland ännu längre men resultatet är effektivt. Kroppen hela system startar om, vilket inkluderar lymfsystemet och Susanne beskriver hur hennes kunder med ett leende ryser till när det inträffar. Det är det som är hennes drivkraft. Att se människor återvända till ett liv där de kan röra sig som förr.