Trollhättans Sy-Butik är en renodlad butik för handarbetare

För en del människor finns det ingen annan väg att gå än att följa sitt hjärta. Det är beundransvärt och lika magiskt när än det sker. Här möter vi en kvinna som gick från it till sy, sticka och virka, från affärssystem till tygbalar och från mullrande Harley Davidsonturer med sin man till det mer intensiva symaskinsljudet.

Trollhättans Sy-Butik är en sällsam oas för handarbetets vänner. Hit har Trollhättebor kommit för att köpa tyg, tråd, nål, garn, stickor och annat som hör till sedan urminnes tider. Carola Russberg besökte för första gången Trollhättans Sy-Butik runt 2010. Då köpte hon sig en symaskin. Hon tyckte mycket om sortimentet och bemötandet så det följde fler besök för att köpa material. Under de följande åren blev det många besök.
– En dag frågade förra ägaren mig om det inte var så att jag ville köpa hela butiken, berättar Carola.

Hon hade då arbetat som systemtekniker i 26 år och kände instinktivt att det här nog var chansen att arbeta med sitt stora intresse. Carola ville ta över butiken utan att hamna i skuld. Det innebar uppoffringar för alla i familjen. Bland annat fick hon med sin man på tåget och de sålde sina Harley Davidsons för att få loss kapital.
– För ungefär åtta år sedan blev butiken min, säger Carola.

Har man arbetat med affärssystem i över tjugo år finns all möjlighet att agera effektivt. Carola såg över utbudet i stort och lyfte helt bort en avdelning som tidigare erbjudit kulor, pärlor och annat av hobbykaraktär. Hon renodlade symaskinsutbudet och valde bort ett märke. Utrymmet som blev ledigt använde hon för ett större utbud utav tyger, då framför allt quilttyg, samt ett rejält sortiment av garn i olika kvaliteter och nyanser.

Stå för det man säljer

Trollhättans Sy-Butik

Beslutet var inte enbart rationellt. För Carola är det viktigt att hon kan stå bakom det hon säljer. Hon som själv syr, stickar och virkar under hela sin lediga tid vet att det inte går att möta andra dedikerade om man inte ger från sitt hjärta. Idag kan Carola beskriva in i minsta detalj hur varje produkt som finns till försäljning i Trollhättans Sy-Butik reagerar, fungerar och beter sig när man använder det.
– Jag vet vad jag pratar om, säger Carola.

Som en del av utvecklingen i butiken beslöt hon sig för att köpa en avancerad brodyrmaskin för runt 100 000 kronor. Med den kan hon brodera på allsköns material men de flesta alster som beställs hamnar på handdukar, väskor, kepsar, sparkdräkter och andra kläder. Oftast handlar det om ett namn i kombination med ett mönster men det kan också vara företag som vill ha sin logotype på exempelvis en t-shirt.
– Jag har runt 200 000 motiv att välja bland, säger Carola.
Här har hon nytta av sin gamla spetskompetens när hon programmerar in nya mönster i brodyrmaskinen.

Symaskiner för alla behov

Trollhättans Sy-Butik

Men broderier, garner och tyger i all ära. Huvudfokus för Trollhättans Sy-Butik är symaskiner. Det symaskinsmärke som Carola behöll är Janome som säljer flest symaskiner i Sverige idag. Att flest väljer ett märke betyder inte alltid att det är bäst men här är det faktiskt så. Det är till och med så att skolorna slänger ut sina gamla trotjänarmärken för att ersätta dem med det som blivit standard. Och utbudet inom varumärket är stort. Den enklaste symaskinen har idag ett pris på 3 995 kronor medan den dyraste kostar närmare 170 000 kronor.

Så frågan är vad man är ute efter. Räcker det med raksöm och sicksack eller vill man åt en stretchig söm, mönster i sömmen eller hela textsjok? Möjligheterna finns. Och på Trollhättans Sy-Butik finns kunskap, material och framför allt en väldigt bra service.
– Jag har ett stort intresse, jag delar gärna med mig och ger support, avslutar Carola.

Storgatan 33, Trollhättan
Tel. 0520-33060
carola@sy-butiken.se
www.sy-butiken.se
Öppettider: Måndag Stängt
Tis-Fre 11:00-18:00
Lör 11:00-14:00