Tomas Kakel och Bygg AB är specialister på badrum och ombyggnader

Vi besöker en snickare med våtrumsbehörighet vilket leder till en stor efterfrågan på firma Tomas Kakel och Byggs tjänster. Möt Tomas och hans anställda och se hur de ger allt för sina kunder.

Efter att Tomas Johansson gick ut gymnasiet och var anställd i ungefär tio år innan han startade sin firma Tomas Kakel och Bygg år 1993. Att ta det steget mitt i en lågkonjunktur kan synas märkligt men han litade på några fasta kontakter och levde snålt.
– Är man ett enmansföretag behövs det inte så mycket för att dra runt det, säger Tomas.

Redan då tänkte han på att aldrig lämna ett jobb innan han själv var nöjd. Att nöjda kunder genererar nya kunder och att ett gott rykte är mer värt än all annan reklam. Idag delar Tomas två anställda hans filosofi och de gör båda sitt bästa för att behålla firmans anseende.

Ibland kan Tomas tycka att det kanske vore bättre med en kille till men inser att det troligen skulle kosta mer än det smakar. Först och främst skulle det innebära att han själv skulle behöva jaga runt mer för att arbetsleda de andra, vilket i sin tur skulle innebära att han själv tappar tid ute hos kund.

Tomas berättar att de likt andra mindre firmor mest arbetar med reparationer, om- och tillbyggnader men att de även gör kompletta badrum eftersom han har våtrumsbehörighet. Här tar de nästan alltid totalentreprenad på jobben.
– Vi har bra kontakt med rörfirmor och elektriker så vi ser till att det blir smidigt för kund, säger Tomas.

En fjärdedel av Tomas Kakel och Bygg arbeten handlar om badrum. Ett annat ben är tillbyggnader där de tillför en vinkel eller förlängning av befintliga hus. Det sker ofta i kombination med att det ska byggas ett nytt badrum så det är svårt att veta exakt men Tomas gissar att det är ungefär lika stort.
– Till det kommer mycket fönsterbyten och tak, berättar Tomas.

För honom gäller det att ha varierande jobb som ligger på vänt. Det får honom och hans anställda att tycka om arbetet.
– Variation lockar och utvecklar oss, säger Tomas.

Han skrattar till när han kommer på att det ibland innebär att de får stå och bila bort gamla betongbjälklag och det i sig kanske inte är det roligaste jobbet.
– Men det är en förutsättning för att kunna ta bort de gamla rören och byta ut dem mot nya, säger han.

När väl den nya konstruktionen är på plats lägger de oftast duk som ytskikt, så även om det är en gjuten eller murad vägg som är helt fixerad. Tomas är noga med att poängtera för kunden att firma Tomas Kakel och Bygg inte gör små förändringar i ett badrum. Tätskiktet ska bara vara slutet, så det är allt eller inget som gäller. Allt ska vara perfekt.
– Lidköping är för litet för att göra något annat än rätt, säger Tomas.

Tiderna förändras och det kan vara svårt att se hur när man står mitt i vattenfåran. Här har Tomas Kakel och Bygg erfarenheten att luta sig emot. De har sett mycket och de är medvetna om att de behöver vara på tå, lära sig nytt och vara lyhörda med kund för att fortsätta vara efterfrågade.