Lysekils Auktionsbyrå följer traditioner och söker nya vägar

En sommar utan auktioner är som en sommar utan saft och bulle. Lysekils Auktionsbyrå firar i år 40 år i branschen och vet allt som går att veta om hur det ska gå till. De arbetar parallellt med nätauktioner och slagauktioner. Kunderna finns lika ofta i Bohuslän som utomlands.

Christer Börjesson grundade Lysekils Auktionsbyrå år 1982 och företaget har därmed 40-års jubileum. För honom började intresset när han som ung följde med sin morbror på auktion. Morbrodern samlade klockor och hade ögonen på det. Christer fascinerades av allt.
– En sprucken tallrik kunde fängsla mig bara genom att den var så gammal, berättar Christer.

Med tiden började han resa runt själv och lärde sig mer om stilar, material och proveniens. Det sistnämnda ett nyckelord för dem som bryr sig om ett föremåls historia och tidigare ägare. Christer benämner sig själv som samlare och han försöker beskriva sin glädje att omge sig med föremål.
– Ska man jobba med konst och antikviteter är det en förutsättning, säger Christer.

Det är alldeles för mycket arbete i förhållande till möjlighet att tjäna pengar förklarar han. Utan ett gediget intresse bär det sig helt enkelt inte. För Christer handlar det om ett grundmurat intresse för äldre föremål. Han beskriver hur han kan fastna för en antikvitet från 1500-talet, studera det ingående och försöka komma på hur de löste uppgiften med den tidens verktyg och förutsättningar. För honom handlar det om att komma nära människan som tillverkade föremålet och till slut förstå hur den personen arbetade fram lösningen på ett problem.
– Att i ljuset av ett talgljus ta fram en fungerande speldosa med rörliga figurer som dessutom är vackert att se på är mycket mer imponerande än att se en processorstyrd utföra jobbet idag, säger Christer.

Hans fascination stannar inte vid sällsynta antikviteterna utan omfattar även vardagsföremål från ett inte alltför avlägset Sverige och byggnader. Att upptäcka hur allmogen i landet förbättrade och förenklade sin vardag med nya föremål är en pågående resa. Christer framhåller att man aldrig blir fullärd i yrket och att nyfikenhet är en god följeslagare.

För att få in föremål köper Lysekils Auktionsbyrå in allt från lösa föremål till hela dödsbon. Sedan håller de auktioner där de säljer allt från lösöre till jordbruk, fastigheter och hela rörelser. Här säljer de även föremål på kommission. Tack vare sin expertis ställer företaget även upp för värderingar och bistår med familjejuridik.
– Jag har utbildat mig till familjejurist, berättar Christer.

Namnet till trots så har Lysekils Auktionsbyrå sin bas i Brastad ungefär en och en halv mil från Lysekil. Under högsäsong håller de auktioner med olika teman i stort sett varje vecka och det är skyltat fram till auktionsplatsen på Brastad Folkets hus. Annars sker mycket av verksamheten nu på internet.
– Fysiska auktioner och nätauktioner kompletterar varandra, säger Christer.

Förutom när det kommer till föremål av ett värde mindre än 300 kronor eller om frakten kostar för mycket. Det kan exempelvis handla om några krus från Höganäs som man ropar in för 150 kronor styck men vars vikt gör dem mångdubbelt dyrare när de transporteras. Då är en slagauktion att föredra. Nätauktioner startar på 300 kronor och då behöver föremålet betinga ett större värde för att vara intressant.
– Vi hjälper till med allt detta och föreslår vad som är bäst för kunden, säger Christer.

På Lysekils Auktionsbyrås hemsida ser man vilka auktioner som är nära förestående och var de kommer att hållas. Slagauktioner följer gamla traditioner medan nätauktioner har blivit en helt ny marknad med kunder över hela världen. Med det följer ett system med försäkringar, lagar, transport och tull i förekommande fall.
– Det pratas numera mycket om miljö, transport och återbud när det gäller försäljning via nätet. Det är en kunskap vi haft sedan 1600-talet, säger Christer.

Nu efter 40 års släpande på soffor i trapphus börjar Christer se slutet på sin del i Lysekils Auktionsbyrå. Han tänker placera sig själv i en liten antikvitetsbutik i centrum och ser nu gärna att någon kan ta över auktionsdelen. Om du har en fascination för en framtid i dåtiden så finns här en chans att skapa ett intressant liv på traktens främsta auktionshus.

Kontorsvägen 8 453 41 Lysekil, Telefon: 070-734 12 75, info@lysekilsauktionsbyra.se, www.lysekilsauktionsbyra.se