Klädje är vardagslycka

Alla människor är unika. Och de flesta tycker om att tas om hand och få omvårdnad. I Lysekil finns en butik där kunder tas emot som kungligheter och här finns kläder som lyfter fram människan.

Linda Nordqvist

När Linda Nordqvist grundade Klädje AB förra sommaren hade hon genomgått en resa som på många sätt verkar snårig och samtidigt förutbestämd. Som ung frisör konsulterade hon sina kunder om frisyr och smink. Därifrån var steget inte långt för henne att utbilda sig till stylist och genom det arbeta fram en idé som lyfter fram det unika i varje människa. Det utvecklades till ett koncept med en bok och stylingkonsultationer som innefattade garderobsplanering och personlig shopping.
– Det finns många gör-om-mig-program men jag ville arbeta med att ta-fram-mig, berättar Linda.

För Linda var det viktigt att gå bortom ytan. Att nå syftet och se till helheten. I processen svarade kunden på frågor om hur de ville uppfattas, sina preferenser och vad de ville uppnå förutom färganalys, råd om kroppsspråk och plagg passande för kundens proportioner.
– Mitt första företag hette Crea som med stylingkoncept bytte namn till ReCreate, säger Linda.

Här blev hon headhuntad till att bli lärare på en frisörutbildning och i sin obändiga nyfikenhet tackade hon ja i fast förvisning om att något spännande skulle hända. Om det ena medvetet ledde till det andra är omöjligt att sia men faktum är att Linda följde med en vän för att skylta hennes monter på modemässan i Stockholm. Hon stannade kvar när mässan öppnades och slogs av hur tråkigt många butiksägare verkade ha. Det var som att de tappat all framtidstro.
– Först tänkte jag att oh nej, det är näthandelns fel, berättar Linda.

Därefter jämförde hon sin egen bakgrund inom frisörbranschen med konfektionsbutikerna. Hon kom fram till att den stora skillnaden dem emellan var att enskilda klädbutiker av tradition inte behövt arbeta med service på samma sätt som frisörer där det varit självklart med att stråla och ta hand om kunden. Hon inledde resan till en egen klädbutik med att resa genom landet, besöka klädbutiker där hon skyltade om, peppade personalen och anordnade konsulterande kundkvällar. Här hade Linda inte med sig en egen kollektion utan hon arbetade med vad som fanns i butiken. Här upptäckte hon att långtifrån alla butiker hade ett bärande koncept som i slutänden slutade med att stora lager behövde reas ut inför nästa säsong.
– Jag bestämde mig för att om jag ska driva butik så ska jag göra det bättre, berättar Linda.

Sagt och gjort. Efter en avstickare som butiksansvarig inom skobranschen utvecklade hon sitt koncept samtidigt som hon letade rätt lokal och kom i kontakt med en klädtillverkare i Alingsås som arbetar med lokalproducerat material. Till slut fann hon lokalen. Vilka två ord som ligger bakom namnet låter vi vara osagt men samtidigt som Klädje slog upp dörrarna till sin butik började solen skina i Lysekil. Här definierar Linda kunden och hens kroppform som bland annat strålande, underbar, förtjusande, fenomenal och lysande. Som människa ges man kraft att bejaka sin kropp och lyfta fram det unika istället för att försöka dölja sig. Butiken är uppdelad i områden med olika färger där allt kan matchas. Från det kallt blå till sommarlätt pastell och bruna senapstoner. Kunderna uppmuntras att handla kläder efter känsla och locka fram det lekfulla, förstärka det jordnära, plocka fram det havsnära eller det dramatiskt färgstarka i din personlighet.
– Målet är att alla plagg ska finnas i alla storlekar för att provas ut, säger Linda.

Vi pratar inte ren konfektion utan plaggen sys upp efter beställarens mått. På Klädje tillverkas allt utom jeansen lokalt. Visst går det att handla direkt men de flesta väljer att prova ut och därefter vänta på sin beställning. Linda finner det bra ur ett ekologist perspektiv att inte arbeta med ett stort lager eftersom den största delen av ett plaggs klimatpåverkan ligger vid tillverkningen. En annan hållbarhetstanke är att inte slaviskt följa modets nycker utan sälja plagg som används mycket och länge och därför behöver vara av god kvalitet.
– Vårt sortiment är för den som vill vara vardagsfin. Vi vill att du ska bli förälskad i det plagg du väljer, säger Linda.

Den fysiska butiken är basen för verksamheten men näthandeln ökar för Klädje. På hemsidan kan man som kund botanisera runt färg och form och lägga sina beställningar eller boka sin personlig styling. På hemsidan kan också andra butiker boka inspirationskvällar, föreläsningar och konsultation om hängning, skyltning och planering av butiken.
– Alla har sagt att jag har så mycket energi så nu kom jag på att sälja min energi, avslutar Linda.

Kungsgatan 14 Lysekil
0706-99 45 31
linda@kladje.se
www.klädje.com