Gunnesgården säljer foder och har Hallands bästa kattpensionat

För varje år som går får katten en högre status i vårt samhälle och fler kattägare vill att deras katt ska må bra och få omvårdnad när de själva reser bort. På Gunnesgården finns nu ett paradis för den kräsne fyrbenta familjemedlemmen när så sker. Här finns även en butik med häst-, hund- och kattfoder. Samt betongföremål som skulpterats och målats med en konstnärs precision.

När Anna och Glenn Skoglund köpte Gunnesgården år 2013 och flyttade in i 1800-talsgården så byggde de först ett stall, kort följt av ett kattpensionat med tio rum. Sedan lade de till en butik där Anna säljer häst-, hund- och kattfoder samt konstnärliga betongföremål. Anna tillverkar föremål efter säsong. Stora djur och naturföremål till trädgården under sommaren och mindre prydnadsföremål till andra högtider under året. Mycket finns att beskåda på Gunnesgårdens hemsida.
– Kattpensionaten var oerhört efterlängtat och det dröjde inte länge innan vi byggde ut det med fem ytterligare rum, berättar Anna.

På ett sätt kan man säga att Anna Skoglund som varit receptionschef på ett välkänt spa i Varberg har på sitt sätt fört över sin hotellerfarenhet till lite hårigare gäster med dubbelt så många ben. Idag är Gunnesgården Kattpensionat ett himmelrike för katten när husse och matte behöver resa bort. Det består av femton individuellt inredda och ljusa rum med egen låda för varje gäst om så önskas. Det största rummet som har plats för flera katter är på sex kvadratmeter och det minsta singelrummet är tillräckligt stort för att virvla runt i. Varje rum har flera möjligheter till skön avkoppling där det ingår utsiktsplatser, mysiga krypin, leksaker och klösvänliga brädor och klätterskulpturer att vässa klorna på. I alla utom två av rummen har gästerna fristående möjligheter till utevistelse. Totalt finns det plats för 27 katter.
– Dagtid när jag städar öppnar jag upp rummen ett i taget och katterna får större yta att röra sig på, berättar Anna.

Själva anledningen till att starta ett kattpensionat är lika enkel som genial. Anna beskriver hur hennes mamma när hon reste bort hamnade i en svår situation. Hon hade två katter och de gick inte ihop. De behövde sina egna livsrum. Det fanns heller inga bra pensionat i närheten där katter kunde bo.
– Då sa jag till mamma att jag ska öppna ett kattpensionat den dag det blir möjligt.

De flesta kunder som anlitar Gunnesgården Kattpensionat gör det för att de vill känna sig trygga när de lämnar sin älskade familjemedlem när de reser bort, har en planerad sjukhusvistelse eller en fest respektive störande ombyggnationer i sitt hem. Det kan vara över en helg eller upp till någon månad.
– Inför sommar- och julledigheterna när många åker på långsemester är det bra om man bokar i god tid, säger Anna.

På pensionatet får katten omsyn, omvårdnad och en säker miljö att vila upp sig i. Eftersom det är helpension serveras en god och näringsrik kost två gånger om dagen om inte husse eller matte har andra önskemål. Dygnet runt har samtliga gäster tillgång till frisk och god dryck i form av vatten.

Anna berättar att de ägnat stor del åt att se översäkerheten. Pensionatet är rymningssäkrat med dörrslussar såväl inne som ute samt utrustat med brandvarnare, brandsläckare och kameraövervakning. En del av det krävs för att driva katthotell enligt Jordbruksverkets regler men mycket görs utöver för att skapa en miljö där alla kan känna sig trygga.
– Jag kollar av med nya katter om vad de verkar vara i behov av för att må bra och gör det bästa för att de ska trivas. Jag pratar med dem, klappar dem och ser till att de mår bra, berättar Anna.

Efter varje gäst ångmoppar Anna golvet, desinficerar ytor och klätterställningar samt tvättar textilier. Slitaget kan av förklarliga skäl emellanåt vara rätt hårt så en gång om året håller pensionatet stängt för ommålning och tapetsering. Anna berättar att hon aldrig kan få det att vara riktigt som hemma men att hon strävar efter att erbjuda varje katt en hemmakänsla.
– Vi är stora djurvänner och är genuint intresserade av att varje katt ska ha det bra, avslutar Anna.

Hunnestad Öster 55, Varberg
Tel. 0735-208 790

info@gunnesgarden.se

www.gunnesgarden.se