Industri AB Korp & Son levererar kundanpassade slamsugare och kombibilar

Kunden berättar om det önskas stor slamvolym och lite mindre vattenvolym eller tvärtom Till det görs materialval och läggs till annan utrustning som slangtrummor, slanggalge, slangkassett, vakuumpump och spolutrustning. Chassit i sin tur bestäms av vikt och önskad tankkapacitet. Ekipaget som tills slut levereras är branschledande och garanterat hållbart.

Mikael Korp som är vd på Industri AB Korp & Son berättar att det var hans farfar Helge och far Rune som tillsammans år 1961 startade verksamheten. Deras första tanke var att tillverka byggnadssmide och skarvanordningar för betongpålar, det sistnämnda med ett eget patent i bakfickan. Året därpå ombildades företaget till ett aktiebolag, fabriken byggdes på den plats den fortfarande är belägen och Industri AB Korp & Son firar därmed sextioårsjubileum i år.
– Min bror Patrik och syster Cecilia är också engagerade i bolaget så det är ett rent familjeföretag med en rik historia, berättar Mikael.

Mikael som själv varit med i bolaget i över fyrtio år konstaterar att pappa Rune fortfarande är delaktig i utvecklingen och att det tyder på att man gärna stannar i ett livskraftigt familjeföretag. Den stora förändringen i bolagets historia skedde redan år 1963 då den första slamsugaren tillverkades. Sedan dess har det varit den huvudsakliga inriktningen för bolaget. Genom att vara lyhörda och lyssna på kunderna har de tagit till sig önskemål, funderat på möjligheter och förvandlat behovet till dagens moderna slamsugare, kombibilar som är utrustade med högtryckspump för vatten.
– Alla våra bilar är direkt kundanpassade efter ett specifikt behov, säger Mikael.

Även om grunden i sig utgår från någon form av standard så finns det knappt någon bil som har exakt samma funktioner som en annan. Det här är en verksamhet som är långt ifrån något som liknar serietillverkning. Grunden är en slamsugare som beroende på beställaren utrustas med en kraftig spolutrustning för att spola upp ett mindre stopp i ett hushållsavlopp inuti fastigheter till en starkare med grövre slang för att bedriva underhållsspolning i kulvertar.
– Det vi bygger hamnar på ett lastbilschassi från sexton ton upp till de riktigt stora fyraxliga bilarna, säger Mikael.

Dimensionerna på slang som Industri AB Korp & Son arbetar med är från ett halvtumspaket upp till en och en kvartstum som räknas som stor spolutrustning. Till det kan beställaren välja en hetvattenspanna som levererar hundragradigt vatten under ett högt tryck där 25 till 26 minutliter effektivt löser upp fett och olja.
– Behovet styrs av kunden och vad han vill ha rostfritt eller syrafast ADR-klassning, säger Mikael.

Vilken högtyckspump, kompressor/vacuumpump som kunden önskar styr till stor del vad ekipaget ska byggas på. Mestadels använder sig Industri AB Korp & Son av chassin från Scania och Volvo för svenska beställare medan norska även väljer en del MAN och Mercedes. Bilens motor driver pumparna som företaget monterar och är därmed avgörande. Även tyngden på bygget beror till viss del på hur många hästkrafter bilen har.
– De största bilar vi byggt har haft dieselmotorer på upp till 700 hästkrafter, berättar Mikael.

Han är noga med att de inte bygger om mindre skåpbilar eller liknande utan har specialiserat sig på rejäla maskiner. Prislappen för ett färdigt ekipage rör sig från tre miljoner och uppåt det dubbla. Det rör sig om en rejäl investering för köparen som räknar med att fordonet ska hålla för mycket och länge. Det finns inte utrymme för misstag. Totalt uppgår personalen till runt 45 personer och det är deras yrkesskicklighet som garanterar hållbarhet och prestanda. Det mesta tillverkas på plats och tankarnas svets röntgas samt varje tank provtrycks.

Kunderna är alltifrån enskilda åkare till de största bolagen med flera hundra bilar. Bland dem finns Rambo i Bohuslän, Renova i Göteborg och Ragn Sells som är verksamma i fyra länder. Sjuttio procent av kundkretsen är privata aktörer och övriga är kommunala bolag.
– Det finns ett par konkurrenter men vi är det enda bolaget i branschen som aldrig gjort en konkurs. Företaget har sedan många år trippel A, avslutar Mikael.

Tuntorp 160, Brastad
0523-189 00
www.korposon.se