ICA Bovallstrand har öppnat nästa generations butik

Den nionde april 2022 slog Ica Nära upp portarna för sin nya butik sjuhundra meter från den gamla. Med över 600 kvadratmeter smart planerad butiksyta och gott om lagerutrymme och plats för att laga egna rätter står den familjeägda butiken redo att ta emot framtiden.

Det juridiska namnet för ICA Nära i Bovallstrand är Bovallstrands Familje AB och det känns väldigt naturligt då verksamhetens drivs av äkta makarna Egon och Catharina Karlsson tillsammans med sin son Cristofer.

Egon, som kallar sig bovallit, började i tidig ålder att packa varor i kundernas kassar under helger och lov i en släktings Favörbutik. Direkt efter militärtjänsten försökte han bli handlare för Ica på orten, fick nobben och började i stället som anställd på Skeppet i Kungshamn. Han träffade Catharina och det gick några år. När det 1990-talet blev möjligt att förvärva Icabutiken i Bovallstrand lyckades Egon bättre. Catharina som först ville behålla sin tjänst som föreståndare på en förskola fick tänka om eftersom Ica sökte ett handlarpar.
– Hon steppade upp och hjälpte mig från första början, säger Egon.

Dessutom hade de två små barn. Cristofer var ett år och hans bror hade fyllt tre när de tog över butiken. Catharina skämtar att de växt upp och lekt sjörövare i potatisbingen på Ica.

Under åren lopp byggde makarna Karlsson ut den befintliga butiken nere vid torget tre gånger, innan de valde att uppföra en helt ny butik på sjuhundra meters avstånd. Det gick inte att utveckla verksamheten mer i de gamla lokalerna samtidigt som frysar och kylar drevs innehöll freon och andra skadliga gaser samtidigt som de använde mycket el.
– Även miljömässigt såg vi att det var ett bättre val att bygga nytt, säger Catharina.

Egon förklarar att de själva inte skulle satsat på att flytta butiken om Cristofer inte uttryckt att han ville fortsätta familjens gärning och driva företaget vidare. Fast på sitt sätt. Familjen började leta efter en ny tomt.
– Nu när vi flyttat märker vi av en hel del fördelar. Framför allt att vi smidigt kan ta emot varor även under högsäsong, säger Catharina.

Tidigare kunde sommargästerna parkera bilen gratis på torget, gå till havet för att bada innan de tog vägen förbi Ica för att fylla på förråden. Trots att parkeringen numera kostar, finns det inga lediga platser från tidig morgon på torget. Transporter har haft svårt att nå fram till butiken. Nu har butiken sina egna parkeringsplatser och det är en märkbar skillnad som även gagnar de bofasta som fått en mer lättillgänglig butik att handla i. Butiken är dessutom ombud för Systembolaget, apotek, Bring och DHL.
– Vi är en liten butik i en liten ort och hjälper till med det mesta, säger Egon.

Den inställningen visar sig att familjen Karlsson är pigga på att ta in vad som efterfrågas. De är beredda på att gå långt för att möta sina kunders önskemål. I de nya lokalerna har de än större möjlighet att anpassa sortimentet efter efterfrågan. De större ytorna bakom själva butiksytan har dessutom lett till att den cateringverksamhet, tillagning av luncher och delikatesser som ICA Bovallstrand arbetat med en längre tid fått ett ytterligare lyft. Beställningarna av smörgåstårtor har ökat och visst anar vi att de även smakar bättre.
– Lunchlådorna är också väldigt populära, säger Catharina.

Cristofer flikar in att alla avdelningar förbättrats och att den allra största förändringen skett bland frysvaror som flerdubblat sitt sortiment och sin exponeringsyta. Mycket av butikslayouten kommer från Ica centralt men en hel del kommer också från Cristofers tankar om hur en modern butik ska fungera. Exempelvis har de som en Närabutik något så ovanligt som ett stort torg framför kassalinjen samt stora breda gångar som gör det lätt att orientera sig som kund.
– Nu är ICA Bovallstrand en butik för alla, avslutar Cristofer.

 

 

Jensegårdsvägen 1
Bovallsstrand
0523-570 02