På Hensbacka Herrgård mår man som en kung

Hensbacka Herrgård

Strategiskt belägen mellan Munkedal och Göteborg samt med ett stenkast till Gullmarns vilda natur lockar Hensbacka Herrgård till sig gäster som vill se och uppleva något unikt. Här får man lugn och ro, god mat och sköna sängar i en miljö som är oefterhärmlig. En perfekt plats för konferens, bröllop eller en västkustssemester. 

För knappt två år sedan var Per-Anders Grunnan fastighetsförvaltare i Mölndal och Göteborg och njöt av att ha hand om äldre byggnader. När han så fick reda på att Örjan Åkesson ville sälja Hensbacka Herrgårds 14 byggnader och 24 hektar mark i Munkedals kommun såg han flera möjligheter öppna sig.
– Det var inte svårt att sälja till mig om man säger så, säger Per-Anders.

En livgivande uppsida var att han nu kunde gå till jobbet. Ett uppfriskande faktum att promenaden kunde ske i andäktigt skön miljö. Örjan stannade som krögare på Hensbacka Herrgårds omtyckta restaurang och för att sköta hotellet. Han berättar att det finns uppsidor att arrendera. Nu får han möjlighet att utveckla det han tycker bäst om och lägger till att ju fler gäster som kommer desto bättre går det för Per-Anders som kan lägga ned mer kraft på att renovera fastigheterna.
– Vi vill båda ha nöjda gäster som kommer tillbaka, säger Örjan.

Hensbacka Herrgård byggdes 1736 och var då ett herresäte med runt 70 hektar mark. Med tiden har det byggts om och till i omgångar. De äldsta salarna är ännu i närmast originalskick. Som hotell betraktat är det litet. Det rör sig om totalt sjutton rum. Som upplevelse är det oslagbart. Och ryktet sprider sig.
– Vi märker att allt fler numera hör av sig direkt till oss för att boka rum i stället för att gå via bokningsförmedlingar och sajter, berättar Örjan.

Förutom Per-Anders och Örjan är det två till året-runt-anställda samt ett trofast gäng som kommer när det är som mest att göra. Under sommarperioden stannar gästerna längre eftersom de besöker västkusten för att fira sin semester. Åttio procent av gästerna kommer utomlands ifrån och resterande från andra delar av Sverige. Naturen runtomkring är bedårande med Gullmarsfjorden och närliggande kustorter som dragplåster. Gullmarn är Bohusläns största fjord och lockar cyklister och vandrare till äventyr och naturälskare överlag att upptäcka den unika miljön både under och över vattenytan.
– Det är en fantastisk miljö för att vara i Sverige, berättar Per-Anders.

Och det är en miljö som lockat till storslagna bröllop. Här finns ju allt samlat på en och samma plats. Under pandemin och de senaste vår, vinter och höst har flertalet gäster varit på resande fot och behövt en sovplats i väntan på en ny dag. Nu satsar Per-Anders och Örjan på konferensupplevelser och konstruktiva möten. De som varit på Hensbacka Herrgård glömmer det inte och vill tillbaka. Om det sedan är den utsökta husmanskosten till lunch, de välutrustade lokalerna, den unika miljön eller servicetänket som står för magin kan varken Per-Anders eller Örjan svara på. De tror att det handlar om helheten.
– Vi är öppna för att skräddarsy utbildningar och konferenser så att de är riktigt utvecklande, säger Örjan.

Örjan håller på att utveckla ett koncept där det finns möjlighet att hyra en bostad på området under en längre tid. Annars är rummen fördelade på en bröllopssvit, tre familjerum, ett enkelrum och tolv dubbelrum. Några av rummen har egen ingång.
– Det är en väldigt passande miljö för barnfamiljer eller för de som har hund, berättar Per-Anders.

Till sommaren kommer Hensbacka Herrgård erbjuda mat tillagad på öppen grill under lördagar och söndagar samt trubadurkvällar. Per-Anders och Örjan har gott om planer och upprustningen sker kontinuerligt. En av deras vildaste tankar som mycket väl kan bli verklighet är att bygga en norsk stavkyrka på området. Andra mindre spektakulära planer är att odla ekologiskt till restaurangen samt sätta vinrankor för en egen framtida produktion.  
– Alla byggnader ska fungera och det vi gör ska bidra till verksamheten. Vi rustar för våra gästers välmående, avslutar Per-Anders.

Hensbacka Herrgård