Henrik Olssons Fiskaffär lagar även kötträtter

I fiskaffären nere vid bryggan i Hunnebostrand säljer de färsk fisk och populära portionsförpackade färdigrätter. Eftersom ägarna till butiken dessutom sköter en fiskgrossist i Smögen är de garanterade det bästa havet har att erbjuda. På det har de en gedigen cateringverksamhet som lagar rätter efter alla smakönskemål.

Joakim Sandberg och Christian Thomasson-Pettersson inledde sina karriärer som unga nere i Smögens fiskauktion med att göra räksmörgåsar. Under närmare femton år på Ekelöfs Grossist lärde de sig allt som finns att veta om färsk fisk, skaldjur och vad som går att kombinera för att nå himmelska smakhöjder.
– Allt som har med mat att göra har vi nog gjort, säger Joakim.

För några år sedan sålde dåvarande ägare Ekelöfs Grossist till Joakim och Christian som drev verksamheten under ett år innan de fick möjlighet att tillskansa sig Henrik Olssons Fiskaffär som ligger nere vid bryggan i Hunnebostrand. Nu samverkar de två företagen på ett ypperligt sätt för Joakim och Christian och bygdens matglada invånare. Att ändra namnet på den smått legendariska Henrik Olssons Fiskaffär fanns aldrig med i tankarna. En väletablerad helgedom som legat på samma adress sedan mitten av förra seklet. Det var då tre bröder som satte Hunnebostrands hamn på kartan: Henrik, Viken och Per.
– Än så länge verkar invånarna nöjda med oss, skrockar Christian.

Och det är inte att förundras på. I den välsorterade disken visas det upp hälleflundra, torsk, sej, kummel, kolja, rödspätta, bergtunga och rödtunga tillsammans med nykokta räkor, kräftor och flera sorters musslor samt ostron. Tanken är att året runt ha ett fullsortiment med tio till femton produkter varje dag. Joakim och Christian förklarar att de förvaltar ett arv. För deras del handlar det inte om att göra hastiga förändringar för att visa närvaro utan i stället röra sig med små justeringar som bygger upp en kvalitetsnärvaro.
– Det kan vara att lyfta in lite nya produkter och recept, säger Christian.

De båda är måna om att en hållbarhetstanke ska genomsyra verksamheten. Det börjar med hur de köper in fisken till Ekelöfs Grossist och hur den därefter hanteras, transporteras och når sin slutdestination. I Henrik Olssons Fiskaffär lämnas heller inget till spillo.
– Jag arbetar mycket med färdigrätter och tar tillvara allt, säger Joakim.

Färdigrätterna som är enkla att värma upp hemma eller på arbetsplatsen har blivit mycket populära. Det är på ett sätt ett tecken på det liv allt fler väljer idag. I disken ligger pajer, gratänger och andra portionsförpackade lådor som är mikrougnssäkra. Där finns också röror, inläggningar och egna varm- och kallrökta produkter.
– Vi märker det också på att det blir mindre helfisk som efterfrågas, säger Christian.

Det innebär till exempel att de har torsken som hel fisk tillsammans med torsk i bit, filéer och rygg. Tiderna förändras men så inte öppettiderna. En fiskaffär ska vara stängd på måndagar även om fiskarna numera är ute alla dagar i veckan. Christian förklarar det med tradition men att det också ger dem tid att vara ute i Smögens fiskauktion samt till att städa och ordna med annat i fiskaffären. Att hålla fräscht är lika viktigt som att ha bra varor till försäljning. Och det uppskattar kunderna som lärt sig att Joakim och Christian även har sin grossistverksamhet. De får en hel del specialbeställningar i form av en viss sorts ostron eller typ av fisk.
– Ge oss någon dag och vi kan ta hem det mesta. Vi erbjuder allt som finns inom fisk och skaldjur, säger Christian.

Det kan exempelvis handla om Sea Bream som förutom att den är god är lätt att få perfekt på grillen eller någon mer udda mussla. Eftersom Joakim och Christian har ett fungerande samarbete med grossister i andra länder så lyckas de alltid att tillfredsställa sina kunders önskemål. De har de själva också nytta av i sin växande cateringverksamhet. I den ingår två året-runt-kockar som kan hjälpa till med att sätta menyer och totalt är de femton personer som kan ta hand om en hel tillställning med allt vad det innebär. Vi ordnar med allt och lagar mat även för dem som är veganer eller köttätare, avslutar Joakim.

Norra Strandgatan 7, Humlebostrand
0523-50017

Fiskhamnsgatan 31 – Smögen
0733-100973