RePower förenar retro och vintage med ny teknik

På Landsvägsgatan mitt i centrala Lysekil ligger sedan några år ett paradis för den som är intresserad av vintage, retro och antikt. Tanken är att ständigt ha litet av möjligt och i flera olika prisklasser. Meningen är att alla ska kunna hitta något.

Jessica Södergren driver RePower som arbetar med retro, design och antikt. När butiken öppnade år 2019 som en tidsbunden hobbystartup gjorde hon det tillsammans med en vän under parollen att de skulle göra sig av med sitt överflöd.
– Jag har samlat möbler och föremål sedan jag var tonåring så det fanns en del, berättar Jessica.

Då var butiksytan hälften så stor och vartefter det blev mer plats i lokalen insåg Jessica att det var det här hon ville hålla på med. Att stänga när överflödet var sålt kändes längre inte så lockande. Jessicas väninna gick tillbaka till sin heltidsanställning som beräknat medan Jessica skrev ett långtidskontrakt och gav sig ut på jakt efter fler äldre föremål med själ som kunde passa in i hennes sortiment. 
– Så det gick från loppis till att bli en etablerad business, säger Jessica.

Hon beskriver hur entreprenörskapet följt med henne genom livet och att det därför var lätt att knyta kontakt och skapa samarbeten med andra i branschen. Verksamheten tuffade på, växte och år 2020 öppnade hon upp väggen till grannlokalen samt utökade lagerytor i direkt anslutning samt på andra platser i stan. De ytorna är nödvändiga för RePower som vinnlägger sig att kontinuerligt visa upp föremål från de flera stilar och epoker. Och även om Jessica ännu ser sig som att vara i lärofas börjar hennes mer erfarna kollegor vända sig till henne för att diskutera olika föremåls värde och möjligheter. 
– Jag arbetar även med kvalitetsauktioner på nätet, avslöjar Jessica. 

Här bekänner hon ödmjukt att en del av charmen med yrket innebär att man aldrig kan lära sig allting. Något som kunderna också uppskattar med RePower är det stora prisspannet. Det billigaste föremålet vi hittar säljs för två kronor men vi hittar också saker med en prislapp på över tiotusen kronor. 
– Det ska finnas något för alla, säger Jessica. 

En annan sak som hon drar sig för att ta in är för stora saker som inte passar in i miljön. Om det inte rör sig om något alldeles speciellt. RePower köper in sitt lager företrädesvis av privatpersoner. Antingen kommer de till henne med enstaka föremål eller så köper de in dödsbon eller får dem efter att ha skrivit så kallade röjningsavtal. Här berättar Jessica att hon har ett hållbarhetstänk där hon bryr sig om miljön och vill slänga så lite som möjligt. Hon förklarar att det kan vara ett tungt arbete att genomföra om man samtidigt har en sorg att processa eller en anhörig att hjälpa vidare till ett äldreboende. 
– Det är mycket jobb med att röja undan och där hjälper vi till, säger Jessica. 

För att lyckas med det samverkar hon med flera andra secondhandbutiker och loppisar i kommunen som var och en har sina egna specialområden. Jessica som är sömmerska i botten drar sig inte för att renovera bruksföremål om det behövs men hon vill inte ha ett lager med kläder i butiken. Delvis handlar det om doften.  

Vad man absolut inte hittar hos RePower är möbler som fortfarande säljs på det stora varuhuset som gjort sig kända för sina platta paket och insexnycklar däremot fina exemplar av möbler därifrån som erkänns som klassiker och går under vinjetten vintage. Enligt Jessica är det en flytande gräns som bestäms utifrån betraktarens synvinkel. Här påminner hon om att mormors nyrokokobyrå med lös marmorskiva en gång sågs som värdefull men idag närmast saknar värde. För RePower handlar det om att känna av dessa strömningar och vara med när uppfattningen om stilens värde återigen vänder. 
– Med influencers och trendsättares publiceringar på sociala medier kan det gå snabbt numera, berättar Jessica.

RePower har ett mycket populärt instagramkonto och Jessica lägger ned mycket tid på att få till rätt stil på bilderna hon lägger upp. Hon förklarar att det är en bra plattform där modern teknik möter vintage. De som är intresserade hittar till sin nisch. Via sitt konto hittar hon många köpare. Jessica har en tanke om att sätta ut bra priser men även att ge schyst betalning. Hon vill bygga långsiktiga relationer.  
– Sen blir man ju lite pryltokig och genom nöjda följare hittar jag bra grejer, avslutar Jessica.

Retro Design & Antikt

Landsvägsgatan 47 Lysekil

0739-23 90 91