Ica Nära Dingle har ett stort sortiment på en liten yta

Ica Nära Dingle

I lilla Dingle finns en av landets finaste små Icabutiker. Här erbjuds butiksmald färs, egenlagade måltider och ett överraskande stort sortiment fördelat på 650 effektiva kvadratmeter. Här blir kunderna glada när de handlar.

Rickard Olsson som driver Ica Nära i Dingle har arbetat inom Ica sedan han var fjorton år. Först var det ett sommarjobb på dryckesavdelningen i Kungshamn som växte till helgarbete och när han skulle ta ett sabbatsår efter gymnasiet blev han mejeriansvarig och upptäckte i samma veva att han älskade att gå till jobbet varje dag. Det var en av anledningarna till att han lite senare blev butikschef i Kungshamn och blev kvar där i elva år.
– Det var då jag satte som mål att en dag ha en egen Icabutik.

Efter att sedan i tre år arbetat i en butik i Borås, gått utbildningar och arbetat i olika positioner kunde han så 2013 uppfylla Icas kriterier och söka möjlighet att köpa Ica Nära i Dingle. Under de nio åren har Rickard i princip gjort om hela butiken. Först var det entrén som moderniserades och sedan följde byte av inredning, kylar, frysar, belysning med ett bättre organiserat kundvarv innan han fräschade till utvändigt och justerade rampar, varumottagning samt byggt om kylrum och frysrum. Mycket är investeringar som kunderna inte ser direkt men som kommer dem till godo genom nöjdare personal och en bättre fungerande organisation.
– Att vi startat onlinehandel, tagit över spel och post är ju desto tydligare för våra kunder, säger Rickard.

Att kunden är i centrum är mer än en slogan för Rickard. Han har som uttalat mål att se till att alla kunder är nöjda. Det innebär att kunna hålla ett brett sortiment trots en begränsad yta och hålla alltifrån det som förväntas finna i en välsorterad matvarubutik till fräscha färskvaror och egenlagade måltider.
– Vi arbetar hållbart för att minska matsvinnet genom att laga rätter av råvaror som är på väg att gå ur tiden, berättar Rickard.

Så kyckling, fläsk och nötkött som är på väg mot sista förbrukningsdag plockas undan och tillagas tillsammans med råvaror från grönsaksavdelningen. Totalt blir det över 350 matlådor i veckan. Det här tillsammans med annan service i butiken gör att Ica Nära i Dingle erbjuder en kundomsorg som oftast syns i större livsmedelsbutiker. Rickard förklarar det med att många ser butiken som en gammeldags lanthandel och att det ska vara självklart att få butiksstyckat kött och egenmald blandfärs.
– Mina kunder vill inte ha gaspackat kött så det lyssnar vi på, säger Rickard.

För Rickard är kundens upplevelse en stor del av nöjet att driva butik. Butiksytan för kund är på 650 kvadratmeter där närmare 7 000 artiklar delar på utrymmet. Det innebär att en del varor kan upplevas som hyllvärmare men de är enligt Rickard nödvändiga för kundernas behov.  Här ska man kunna hitta allt. Men viktigast av allt är ändå personalen som dagligen möter kunderna. Rickard arbetar systematiskt med att skapa en god sammanhållning och ett seriöst men lättsamt arbetsklimat. Särskilt i ett litet samhälle som Dingle ser han ett behov av att alla möter kunden från sju på morgonen när butiken öppnar till tio på kvällen då butiken stänger.
– Personalen gör ett fantastiskt jobb och är alltid positiva till all förändring i butiken. Vi ser ett mervärde i att utvecklas och skapa fler arbetstillfällen i en liten ort, avslutar Rickard.

Järnvägsgatan 4
455 61 Dingle
Tel. 0524-18970
www.ica.se/nara/dingle