Munkedals Plantskola har allt du behöver för din trädgård

Munkedals plantskola

Med norra Bohusläns största sortiment av utomhusväxter, kunskap och erfarenhet lockar Munkedals Plantskola till sig fler kunder för varje år som går. Styrkan är säsongsväxter, redskap och hjälp för odling. De strävar efter att möta alla kunders önskemål.

Ledorden för Anne-Marie och Alf Jantén som driver Munkedals Plantskola är erfarenhet och engagemang. Alf beskriver hur han i hela sitt liv arbetat med gröna näringar och ytor på lantbrukssidan. Han har skött djur på gårdar, arbetat i skogen, servat maskiner åt Alfa Laval och varit sälj- och kundansvarig hos Lantmännen där han hade ansvar för såväl bönder som golfbanor.
– Det jag har med mig in i företaget är kunnandet kring växtlighet, jord och näring, säger Alf.

Anne-Marie å sin sida började sin karriär med att gå en gymnasial trädgårdsutbildning och arbetade under några år med underhåll som parkarbetare i Västerbotten. När hon fann att flera anläggningar var bristfälligt planerade bestämde hon sig för att vidareutbilda sig och läste till landskapsarkitekt på högskolan. När hon sedermera flyttade till Bohuslän upptäckte hon att växtligheten betedde sig annorlunda än hon var van vid. Det var inte bara att säsongen var lägre utan att förhållanden med saltvindar och andra jordtyper med mer lera istället för sand påverkade.
– Jag började igen som parkarbetare för att lära mig Bohuslän och få lite mer på fötterna om vad som trivs här, säger Anne-Marie.

Under hösten 2010 gick Munkedals Plantskola ut med att de var till salu. Dåvarande ägare berättade för Anne-Marie att det var hans farfar som startade sin verksamhet under 1930-talet. Anne-Marie som handlat här privat såväl som i tjänsten talade med Alf och de köpte det anrika företaget under våren 2011.
– I början odlade de allt själva och tog hem enstaka växter som de sålde vid sidan av, berättar Alf.

Munkedals Plantskola

Idag Munkedals Plantskola troligtvis det bredaste växtsortimenten i norra Bohuslän men ingen egen plantskola. I stället köper Anne-Marie och Alf in växter av god kvalitet från lokala odlare och de har en stor mängd leverantörer. De ser till att hålla ett brett och välsorterat sortiment i en miljö som lockar till att strosa runt i och drömma om den egna trädgårdens möjligheter. Paret utgår från sig själva och utvecklar en miljö som ska vara inspirerande att besöka.
– I själva konceptet har vi inte gjort några stora förändringar utan vi utvecklar verksamheten i samma anda som tidigare ägare, säger Anne-Marie.

Det innebär allt i från fröer, jord och krukor till redskap och övrig hjälp för odling. Här har de succesivt växt och erbjuder exempelvis ett fullständigt sortiment av redskap för beskärning av buskar och träd. Just de försiktiga förändringarna har varit lyckade. Alf avslöjar att de tredubblat omsättningen sedan de tog över för elva år sedan.
– Det har byggt på mycket arbetskraft med lite kostnader, säger Alf.

Det långsiktiga och strävsamma arbetet har lett till att de kan investera mer och det kommer visa sig framöver. Efter jul har de sparsamt öppet men till våren när säsongen börjar blir det mer generöst och öppet varje dag. Det breda sortimentet med perenner och örter som vissnar ner och kommer tillbaka, buskar och träd är det som Munkedals Plantskola varit kända för och kan komma att utökas. Och den kunniga personalen och deras bemötande som fått människor att resa långväga kommer lära sig än mer. Så även i framtiden kommer Munkedals Plantskola vara platsen att besöka för dem som önskar hjälp att göra sina val av växter och råd om skötsel samt tankar om trädgårdens design.
– Vi kan säsongsväxter där vi börjar med vårblommor, sommarblomster och sedan höstfägring men vi har enbart krukväxter mot julen, säger Anne-Marie.

– Vi löser det mesta för våra kunder. Vi hittar alltid det som efterfrågas och kan erbjuda en vettig leverans, avslutar Alf.

Stalevägen 19
455 34 Munkedal
Tel. 0524-12840
info@munkedalsplantskola.se
www.munkedalsplantskola.se