Anns Städ och Hemservice är din personliga städfirma

Anns städ

Städning hos privatpersoner kompletterat med tjänster där hemtjänsten inte räcker till är affärsidén som Ann Hallgren Ahlström gjort till sin. Det handlar om att vara ett stöd och en medmänniska. Firman startade i januari och är ett efterlängtat tillskott i Rabbalshede med omnejd.

Ann Hallgren Ahlström berättar att hon i sitt företag erbjuder alltifrån personlig omvårdnad, ledsagning till sjukhus och läkarbesök till städning av hemmet, att rensa ogräs, röja på tomten och rensa på vinden. Och så lägger hon till att det kan ligga mycket mer i ordet hemservice men att det är en sak mellan henne och var enskild kund.

Sin bakgrund har Ann i hotellbranschen. År 1984 började hon som städerska innan hon blev husfruassistent och till sist husfru på Panorama Hotell. Sedan lockades hon över till Scandic Crown och Hotell Stenugnsbaden innan hon flyttade tillbaka till Grebbestad. Där utbildade hon sig till undersköterska och har i sjutton år arbetat inom äldrevården och inom LSS.
– Jag har alltid tyckt att det är roligt att städa och pyssla, berättar Ann.

Vad hon saknade i den öppna äldreomsorgen och hos LSS var tid att möta dem man var där att vårda. Hon såg hur många kunder tog illa vid sig att mötas av många olika människor och att allt skulle ske i ett tempo som inte var värdigt.
– Jag arbetar mer personligt och gör mycket mer än städar, även om hemstädning är företagets huvudsakliga verksamhet, säger Ann.

Bakgrunden som undersköterska och städerska är mindre vanlig än vad man skulle önska och efterfrågan på Anns tjänster ökar. Pensionärsföreningar hör av sig till henne och önskar mer information. Som företagare njuter Ann av att kunna arbeta på bättre tider än vad den öppna vården erbjuder och framför allt över att kunna styra över sin lediga tid. Ann lever efter devisen att om hon är lycklig så smittar det av sig på hennes kunder.

Utöver vanlig hemstäd så byter Ann gardiner, gör ren kyl och frys, skrubbar ugnen, rensar garderober, putsar fönster och röjer undan bråte eller rensar ogräs i trädgården. När det kommer till den personliga omvårdnaden så har hon inte bråttom när hon tvättar hår, klipper naglar eller finns med som ett stöd under en dusch. Ann fyller helt enkelt ut den roll som den ordinarie hemtjänsten inte mäktar med.
– Det är väldigt personligt att släppa in någon i sitt hem så nära så kontinuitet och medkänsla är viktigt, säger Ann.

Ann beskriver hur hon med tiden får upp ögonen för vad hennes kunder efterfrågar. Det kan handla om hur kuddarna i soffan ska puffas, hur ordningen i lådor och skåp önskas vara samt att till slut lära sig att fylla på det som inte får ta slut. Som kaffe, tvål eller en viss sorts kakor.
– Mycket handlar om känsla så jag konkurrerar inte med vanliga städfirmor, skrattar Ann.

Hon berättar att ett städjobb kan ta en två till tre timmar men att det då finns tid att prata och komma nära. Och att om det önskas så kan hon laga mat eller passa barn.
– Allt det här är det rutavdrag på, berättar Ann.

För Ann är det viktigt att stämma av vad kunden vill ha gjort innan hon kommer så att hon är förberedd och medveten om vad som förväntas av henne. Sedan gäller det att överträffa kundens förväntningar. Att göra ett bra jobb innebär också att tiden är planerad och kostnaden för kunden är tydlig. Ingen tycker om oväntade kostnader. Lika viktigt är att berätta vad som blivit åtgärdat och vad som kommer att gås igenom nästa gång.
– Det bästa som finns är nöjda kunder, avslutar Ann.

Björkstigen 4
45755 Rabbalshede
Tel.073-630 33 37
ann@annshemservice.se