Mäster Johan reparerar och utvecklar

Vi besöker en självlärd eldsjäl på elektronik som kan hemmets apparater och kopplingar utan och innan. Det började som en verkstad men har med tiden vuxit upp till en hybrid mellan verkstad och butik.

Johan Gustafsson driver elektronikverkstaden Mäster Johan i Tanum som säljer allt som har med hemelektronik, antenner, nätverk, fiber och kontorsmateriel att göra och reparerar, servar och installerar allt som går att rädda. Hans morfar var skrothandlare av den gamla sorten som reste runt i trakten och samlade på sig föremål som kunde säljas vidare till behövande.
– Han kunde åka med ett lass till tippen och komma hem med två, skrattar Johan.

Det här var en tid innan sophanteringen var strikt reglerad och betydelsen av gröna punkten eller hållbarhet började att diskuteras. Johan var ofta med sin morfar och plockade då med sig skrotade teveapparater som han plockade ned i små beståndsdelar och lärde sig dom olika delarna och komponenter.
– Jag har alltid varit elektronikintresserad och lärde mig vartefter, konstaterar Johan.

Han har alla certifikat som erfordras och det sitter mängder med diplom på väggarna. Johan berättar att han även gått kurser direkt hos tillverkare när det kommit nya apparater men att allt det tillhör en svunnen värld för numera finns det ingen som håller sådana utbildningar längre.

Verkstad och butik

Johan började sin affärsbana med en enskild firma i Grebbestad. Det var i mitten av 80-talet och sedan dess har han jobbat sig uppåt i landet, startat aktiebolag och breddat verksamheten. Huvudsyssla har länge varit verkstad där han utfört reparationer men vartefter efterfrågan ökat har han insett att han behöver lägga till en affärsdel där det säljs nya komponenter.
– Jag reparerar allt utom telefoner, säger Johan.

I allt ingår teveapparater, pa-anläggningar, förstärkare och instrument. Johan är väldigt musikintresserad och spelar själv. För honom är det fullt möjligt att ta sig an ett gammalt instrument, framför allt elektrifierade sådana och försöka återställa till ett användbart skick.

Mäster Johan tar sig även an att bygga, utöka och reparera alla typer av nätverk. I verktygsarsenal återfinns därför en svets för att förbinda fiber samt utrustning för att ordna med trådlöst nätverk i alla typer av hem. Han ser till att levererad kabel och fiber till hotell och andra krävande lokaler blir inkopplad. Han har varit med om att se till att markfibern kommer till toppmoderna anläggningar där den senaste trådlösa tekniken sedan tar hand om fördelningen av data. Johan utför också jobb med att reparera och underhålla antenner från de allra äldsta till moderna små som stora nät, paraboler samt kabeltevenät.

Jag driftar även större anläggningar som Capri Semesterby som har upp till åttio hus, säger Johan.
Han har även byggt trådlösa nätverk för anläggningar som Fjällbacka Camping där många människor samtidigt ska ha access till internet. Lokalerna som Mäster Johan huserar i är väldisponerade. Här hittar man än det ena och än det andra. Konkurrenterna är de butiker som säljer nytt men Johan är inte bekväm med att så mycket som är fullt funktionsdugligt kasseras efter bra några års användning.

Många kunder som kommer in med apparater har slutat fungera bara för att tillverkarna slutat uppdatera dem. I sådana fall kan Johan väcka liv i dem genom att koppla in dem i ett eget system.

Vanligtvis ger han ett kostnadsförslag och kan ta en felsökningsavgift om det inte går att åtgärda. Trots att han lägger ned mycket tid handlar det sällan om mer än ett par, tre hundralappar för lämnande av kostnadsförslag. I konsumenttjänstlagen rekommenderas det att en reparation inte får överstiga halva dagsvärdet på apparaten, då måste vi avråda. Kunden får givetvis bestämma själv.
– Felsökningsavgiften ingår i priset om man accepterar kostnadsförslaget, säger Johan.

Han har lärt sig vad som krävs i branschen och menar att mycket kan göras genom att tänka rätt från början. Som nätverk och hur de ska konfigureras. De behöver ingå i en logisk struktur för att fungera problemfritt. Eller som apparater som pratar med andra apparater. De behöver uppdateras eller stanna på en nivå där de behåller kontakten med de andra. Mäster Johan har kunskapen att kombinera den senaste tekniken med erfarenhet och ett gediget kunnande. Mäster Johan firar 40 år som företag 2025.

Affärsvägen 1, 457 30 Tanumshede
Tel: 0525-298 85 • Mob: 0705-413121
info@masterjohan.nu
www.masterjohan.nu