Vinbäcks VVS hänger med i utvecklingen

Vinbäcks VVS

Värme, vatten och installationer. Vinbäcks VVS tar hand om allt inom VVS. Inget jobb är för litet så tveka inte att höra av dig. Som specialister på värmepumpar ger de goda råd inför installation och står därefter för service och ett bekymmerslöst ägande.

Det här är en historia om hur vilja och moral kan skapa en meningsfull tillvaro. När Ahmed Rashid kom till Sverige från Irak i början av 2000-talet kände han en enorm tacksamhet. Det som först fick honom till västkusten var fotbollen och han har spelat i både Tanum och Grebbestad.
– Det var som att komma till en familj. Jag kände mig integrerad som invandrare, berättar Ahmed.

För att bättra på inkomsterna vid sidan av fotbollen körde han lite taxi men kände samtidigt att han ville mer. En av alla dessa eldsjälar som är grunden i det svenska idrottslivet tog med sig Ahmed ut på sina arbeten och uppmanade honom att utbilda sig på riktigt i stället för att vänta på att något skulle hända. Det fick Ahmed att år 2012 börja sondera marknaden för ett framtida yrke. Han fastnade för rörmokare och sökte till en vuxenutbildning i Mellerud.
– Det är ett fantastiskt samhälle vi lever i där var och en har rätt till en bra utbildning, fastslår Ahmed.

Han önskar dock att det fanns ett steg till efter utbildningen. Någon form av sluss in för kompetents utan ett svenskt efternamn. Ahmed har under åren sett flera yrkesskickliga människor ha det svårt att integreras i samhället. Han eftersöker ett system som stöder människor med vilja och behörighet inom yrken att ta sig in på arbetsmarknaden.
– Många duktiga hantverkare kommer aldrig in i branschen, säger Ahmed.

Vinbäcks VVS

För honom själv var det kanske annorlunda. Människor som sett honom på fotbollsplanen kunde bedyra hans hängivenhet och han var en av få som efter vuxenutbildningen fick en praktikplats. Efter avslutad praktik sökte Ahmed arbete i Norge. Han insåg efter några försök att det var bättre att utlämna sitt namn när han ringde och i stället ersätta det med ett neutralt jag. Efter den förändringen fick han på fjärde försöket komma och visa upp vad han kunde.
– De skrev kontrakt med mig direkt, säger Ahmed.

Under flera år pendlade han till Norge, förkovrade sig i yrket och förberedde sig på att göra sitt gesällprov. När han väl gjorde det blev han godkänd och är därmed certifierad vvs-montör.
Nu efter nio år som anställd har Ahmed bestämt sig för att ta steget och öppna eget. Han som alltid tyckt om att arbeta och bjuda på sig själv så han ser bara vinster med att styra över sin egen tid fullt ut. Återigen fick han hjälp av sina tidigare vänner inom fotbollen. De som sett hans förmåga att ge allt för laget och hjälpa sina medspelare. Och det var de som gav Ahmed hans första jobb när han öppnade Vinbäcks VVS.

I dag uppskattar han variationen av arbeten enär ingen dag är den andra lik. Ett jobb kan handla om att strama åt en kran hos en äldre dam medan ett annat består av att justera en värmepumpsanläggning eller installera golvvärme i färdigfrästa banor och koppla styrsystem och radiatorer efter de lagar och regler som gäller. Ahmed ser till att vidareutbilda sig och hänga med i utvecklingen i sin bransch.
– Det är spännande. Det händer grejer hela tiden, säger Ahmed.

För Ahmed handlar rörmokeriet om mer än att göra jobbet. Han vill att varje kund ska vara mer än nöjd när han lämnar. Därför är han väldigt noggrann, planerar varje projekt i detalj och ser till att rätt saker är med innan han påbörjar jobbet. Ingen som känner Ahmed förvånas av att han funderar på att studera vidare och bli ingenjör. Det är sådan han är. Vilja och moral.

Tel. 073-610 92 57
vinbacks.vvs@hotmail.com