Widén Gården växlar tempo efter ägarbyte

I en gårdsbutik förväntas man finna bra, närproducerade produkter. Det gör man i Widén Gården. Den nya ägaren söker efter nya produkter som passar in i konceptet och utvecklar verksamheten för att möta framtiden.

I södra Tanum i orten Kville hittar man råvaruparadiset Widén Gården. Här i den generösa gårdsbutiken kan man handla lokalproducerat kött av nöt, lamm och gris. Här finns även ägg, honung, rapsolja, mjöl, kaffe, choklad, bär, råsafter, sylter, marmelader, grönsaker efter säsong samt lammskinn och diverse hantverk. En stor del av produkterna är kravmärkta. Agne Karlsson som driver verksamheten har en enkel filosofi.
Jag vill hitta så många produkter som möjligt, så nära som möjligt, säger Agne.

Agne som är en passionerad biodlare säljer även produkter för honungsproduktion i form av ramar och slungor. Tips och råd bjuder han på. Den honung han själv producerar säljs under namnet Widén Gården, Åseröd eftersom hans bin verkar där, men hans 500 kilo om året räcker inte för att täcka behovet. Så han planerar att köpa in honung från andra biodlare som får inlemma sig under varumärket.
– För min del handlar det om mellan tio och femton kupor om året, berättar Agne.

Han berättar att hans produktion var tre gånger så stor när han hade ett vanligt arbete och biodling som hobby. När han säger bin hörs det tydligt att han har sin uppväxt i Göteborg men han har också haft sin tillflykt i Värmland under många år. Agne byggde under trettio år tillsammans med en kollega upp ett bolag som stod på två ben, företagsutveckling samt utbildning. En bransch som gick bra under covidtiden och gav honom möjlighet att sälja sin del för att växla spår.
– Jag tänkte ägna mig åt mina bin, fiska makrill och dra upp lite hummer, säger Agne.

Det gick bra ett litet tag men sedan började han klättra på väggarna. Entreprenören i honom ville ha något att arbeta med. Av närmast en tillfällighet stötte han i oktober 2021 ihop med Paula Widén som drev en liten gårdsbutik tillsammans med sin man Paul. Hon berättade att de ville trappa ned butiksverksamheten för att koncentrera sig på havtornsdrycker.
– I februari köpte jag verksamheten tillsammans med fastigheten, berättar Agne.

Nu får han nytta av sina kunskaper om hur man bygger ett företag och gör det livskraftigt. Gårdsbutiken Widén Gården har genom åren haft en bra omsättning sommartid.
Men man behöver leva på vintern med, säger Agne.

Med det i tankarna bygger han vid sidan av gårdsbutiken upp en grossistverksamhet tillsammans med några andra företager inom dryck- och syltbranschen. Tanken är att sälja naturliga råvaror som produceras med ekologiska tillverkningsmetoder i Värmland och Västra Götaland.
Jag kommer ta in fler produkter och koncentrera mig på västra Sverige under det första steget, säger Agne.

Butiken har byggts om för att vara bättre lämpad för att härbärgera livsmedel. Och för att det ska fungera rent praktiskt har Widén Gården en anställd som ansvarar för den dagliga driften av gårdsbutiken tillsammans med Paula.
Hon är min mentor i denna för mig nya bransch, avslöjar Agne.

Han som sedan tidigare varit mycket matlagningsintresserad får ett kvitto på betydelsen av frigående djur samt grönsaker och frukter efter säsong. Grisarna går ute tre hundra meter ifrån butiken, lamm och nötkreatur inom kommungränsen. Rapsoljan kommer från tre olika gårdar i närområdet liksom äppelcidervinäger och rostade fröer. Nu håller Paula på att föra över sina kunskaper om betydelsen av en gårdsbutik till Agne. I det ingår att ta hand om allti produktionsledet. Exempelvis lämnar hon det som återstår när hon råpressat sina havtornsdrycker till en bagare som använder fruktköttet i sitt surdegsbröd.
– Vi hjälper duktiga lokala producenter att få ut sina förträffliga varor. Vi brinner för det vi gör, avslutar Agne.

 

Kvillevägen 1, Fjällbacka
070-626 71 12
agne@widengarden.se
www.widengarden.se