Padel View Factory

Padelhallar och racketutveckling är en kombination som just nu gör succé i Varberg. Här samlas vardagsmotionärer med Elitspelare för ett träningspass samtidigt som de har möjlighet att prova nya racketar som kan förbättra deras spel. Hallen heter Padel View Factory, där view står för utsikten över hallen där banorna är nedsänkta i marken och har en imponerande takhöjd på tio meter. Man bokar enkelt en bana för spel direkt via nätet.

Bernt Eklund som driver Carbon Composites Sweden beskriver sin familj som en blandning av företagare och innovatörer som i generationer arbetat för att förbättra livet för andra. Sin egen lust till att utveckla produkter fann han i vindsurfingen när han började bygga brädor som passade honom själv.
– Rätt snabbt hamnade jag i materialbiten, berättar Bernt.

Han förklarar hur en surfbrädas ringa storlek gjorde det lätt för honom att arbeta med och utforska de bästa materialen. Han kunde nörda in sig med kolfiber vilket inte gått om han byggt en stor båt. Bästa resultatet blev när han blandade flera material. Kol- och glasfiber i kombination med olika typer av väv bildar mirakulöst ett kompositmaterial som är starkare än stål och samtidigt mångdubbelt lättare.
– På ett sätt kan man säga att ett betongelement är komposit eftersom man blandar murbruk och vatten med armeringsjärn som blir starkare än de två ursprungliga materialen, förklarar Bernt.

Å ena sidan är handhavandet uråldrigt eftersom färdigheten är lika gammal som lera och långhalm. Å andra sidan är tekniken högteknologiskt då den används i flitigt inom racing och i rymdindustrin. Ta bara inom bilutveckling där flertalet av Volvos Prototyp och Konceptbilar är framtagna med hjälp av Carbon Composites Sweden i Varberg.

Han beskriver hur de använder sig av de senaste matris och fibermaterialen i aramid-, epoxy- och kolfiber, s-glas, e-glas, innegra, spectra, terylene och formar samt gjuter dem i vacuum och under tryck. För den som inte hänger med i tekniken så handlar det om att föra samman exempelvis en mjuk fiberduk med härdad plast. I sportens värld blir resultatet lätta och starka klubbor eller racketar. Blandningen mellan det mjuka tyget och den spröda plasten blir ett nytt material som tål tuffa utmaningar.
– Det finns många varianter av fiberkomposit som med små förändringar i tillverkningen förändrar resultatet och Prestandan, säger Bernt.

Byter man exempelvis ut glasfiber mot kolfiber blir det en hårdare blandning men som också är sprödare. De som är duktiga på att forma kompositmaterial kan skräddarsy material till idrottare. Söker en spelare exempelvis ett mjukare racket som är följsammare eller ett hårdare som gör det lättare att smasha vet Bernt hur man tar fram den. Flera Elitspelare i padel använder sig av Optimized. Carbon Composites Sweden leder även utveckling i tillverkningen av bandyklubbor.
– Det är kul eftersom många bandyspelare blir bra på padel. De har med sig bollkänslan, förklarar Bernt.

Han lyfter sitt varumärke Optimized och tycker det rimmar väldigt bra med vad Carbon Composites Sweden håller på med. Det handlar om marknadens i särklass bästa produkter när det handlar om padelrack. Bernt är en stor fantast och driver vid sidan av kompositfabriken padelhallar där Padel View Factory med fem banor och tio meters takhöjd är flaggskeppet. I Varberg finns även Optimized Padelcenter med fyra inomhusbanor samt Optimized Padel Arena med tre banor.
– Med hallarna följer också en möjlighet att få ut våra produkter, avslöjar Bernt.

Han var med och initierade Sveriges enda komposithögskola som ligger i Varberg. Dessvärre täcker den inte det behov av som finns av kunniga kompositarbetare. Han letar ständigt flera duktiga medarbetare som kan börja på Carbon Composites Sweden. Bernt vill ägna mer tid åt att utveckla materialet än att vara i den dagliga driften.
– Jag söker duktiga personer som vill vara med och tillverka marknadens bästa kompositprodukter, säger Bernt.

Namnet Padel View Factory kan tydas på flera sätt. Vyn över anläggningen är betydande och i med factory leker Bernt med byggnadens historia som skofabrik samt med besökarnas möjlighet att vara med och testa nya produkter samtidigt som de spelar. Han förklarar att han även utvecklar racketar åt andra märken och att spelarna här får vara med i bräschen av utvecklingen i stort.
– Här får du testa ett racket innan du köper det, avslutar Bernt.


Strömgatan 6, Varberg
070-679 49 99
www.carbon-composites.se

Boka bana här:
www.matci.se