Västtransport utför alla slags transporter

Åkeriet Västtransport bedriver soptransporter för kommunen och hjälper företag som söker stora eller små transporter inom landet. Privatpersoner som önskar grus eller jord till sin tomt eller en container att slänga skräp i är också kunder. Korta ledtider och hög service är framgångsreceptet.

Rikard Nolblad utbildade sig inom industriell IT och arbetade i många år som webbtekniker. Hans pappa hade ett åkeri med containers och slamsugare. När det var dags för honom att gå i pension sålde han åkeriet till det kommunala sophanteringsbolaget Rambo. När de i sin tur inte hade någon som kunde driva det på rätt sätt bad de Rikard ta tjänstledigt för att styra upp verksamheten.
– Jag blev kvar naturligtvis, berättar Rikard.

Ibland faller frukten inte så långt från träden ochhan trivdes uppenbarligen med arbetet. För att öka sin motivation köpte han in sig i bolaget. På det följde ett par företagsövergångar fram och tillbaka dem emellan och stämningen var kanske inte alltid så god berättar Rikard men lägger också till att de idag har ett väl fungerande samarbete. Det kommunala bolaget och Västtransport har tydliggjort vad deras respektive verksamheter består av.
– Så idag är vi goda samarbetspartners, säger Rikard

Västtransport är i grunden ett transportföretag. Kunder är alltifrån stora företag som Preem till mindre som önskar containers att sortera och slänga skräp i. Rikard tror på att bygga verksamheten lokalt och att företag ska hjälpa varandra. Det finns bara ett Bohuslän och miljön står i fokus, att sortera vad som ska till återvinning och vad som ska till värmeverket har blivit viktigt för både privatpersoner och företag.
– Vi hjälper till med avfallsrådgivning och att transportera rätt material till rätt instans, säger Rikard.

Västtransport är också ett entreprenadföretag. De har ett par grävmaskiner som är ute på vägbyggen mestadels utanför kommunen. De har även möjlighet att göra tunga lyft med en kran på 90 tonmeter. Det räcker till för att lyfta säckar med grus och att skopa ut det. Den används också för att samla in större mängder med ris eller för att flytta på båtar.
– Det kan handla om att flytta en båt från västkusten till östkusten eller till någon av de större sjöarna, säger Rikard.

Tanken med Västtransport har varit att fördela resurser på flera områden i stället för att vara stora på en sak. Därför har de exempelvis försäljning av väggrus och dekorationsgrus samt egen tillverkning av jord. En jord som får kogödsel och bearbetas i omgångar.
– Det tar något eller några år att få till ett bra näringsvärde, avslöjar Rikard.

Den jorden är inte ogräskontrollerad så önskar kunden det köper de in önskan mängd från sina leverantörer och levererar till rätt plats. För Rikard handlar det om att ge service och det är den tanken som förenar Västtransports skilda uppdrag. En ständig vilja att ge kunden det kunden önskar. Och att helst överträffa förväntningarna. För det krävs flexibilitet, att ställa upp på udda tider samt vara snabba på att utföra tjänsten. Oavsett om uppdraget är stort eller litet.
– Jag brukar säga att vi aldrig är längre bort än ett telefonsamtal. Ring oss så hjälper vi till, avslutar Rikard.