MH:s Måleri förenar tradition med idrottslig målmedvetenhet

M-Hs Måleri

I Skara finns det några målerifirmor. En av dem är känd för att bli färdiga i tid, vara trevliga när de är ute hos kund och göra det där lilla extra som ingen egentligen väntar sig. För de nuvarande ägarna handlar det om att med stolthet förvalta ett drygt 40-årigt arv.

Att Jonas Magnusson och Ulrik Aronsson driver MH:s Måleri AB tillsammans är en märklig historia. De träffades när de spelade handboll tillsammans i Skara. Men vi börjar med att backa bandet ungefär 40 år då firma MH:s Måleri grundades utav Jonas pappa Mats och hans kompanjon Hans. Jonas arbetade på Scania men ville mest spela handboll. Han var så bra att han fick spela i Schweiz. När han kom hem 2007 fanns en möjlighet att börja arbeta hos pappa. När Jonas han några år senare klev in i firman var det Hans del han övertog och under ett par år var således MH:s Måleri AB ett bolag ägt av far och son.
Ulrik å sin sida var träslöjdslärare och handbollsspelare i Alingsås. När han lite senare flyttade till Skara, ville han fortsätta med sporten och pratade med Jonas pappa Mats som var ordförande i klubben. År 2010 frågade Mats honom om han inte ville bli målare. Ulrik tog tjänstledigt. Och blev kvar.
– Så båda har haft Mats som lärarmästare, berättar Ulrik.

Han i sin tur tog över Mats andel i MH:s Måleri runt 2015. Både Jonas och Ulrik är arbetande ägare och går sida vid sida med sina tre anställda. Kontoret sköter Mats.
– Han rycker även in och målar lite när det är körigt, säger Jonas.

M-Hs Måleri

Allt invändigt och utvändigt måleri

Bortsett från ägarnas lite krokiga väg in i yrket så är MH:s Måleri som vilken målerifirma som helst. De har alla verktyg och allt kunnande som behövs. De gör det mesta. Invändigt och utvändigt. Förutom att sprutlackera köksluckor. Det är jobb de lämnar bort eftersom de inte har en egen box.
– Annars gör vi allt, säger Ulrik.

Han beskriver hur de främst samarbetar med ett antal byggfirmor i Skara som uppför nya hus och fastighetsägare som renoverar lägenheter. På det tillkommer privatpersoner som vill måla och tapetsera om hemma. Både Jonas och Ulrik uppskattar variationen på deras arbeten. Det får dem själva och deras anställda att njuta av arbetet. Vintertid är de tacksamma över sina samarbeten med byggare och fastighetsägare. De tror att de skulle ha svårt att själva hitta tillräckligt många vardagsrum för att hålla sig flytande.
– Det är kul att hela tiden vara på olika ställen och engagera sig i nya projekt, säger Jonas.

Att lämna först när man själv är nöjd

Underarbetet kan vara det viktigaste för att ett jobb ska bli bra. För alla på MH:s Måleri är det viktigt att göra ett jobb som de själva skulle vara nöjda med. Jonas och Ulrik vet att Skara är en alldeles för liten ort för att kunna göra ett dåligt jobb. Det handlar om att göra det lilla extra som kunden inte förväntade sig.
– Det är så kunderna kommer tillbaka, säger Jonas.

MH:s Måleri har ett rykte om sig att bli färdiga i tid och vara trevliga när de är ute hos kund. Det är ett rykte som Mats värnat om att de nya ska ta med sig. Det tog honom 40 år att bygga upp det. Han vet att det inte krävs mycket för att det ska tappa sitt värde. Han råder också sina efterträdare att inte växa så mycket mer.
– En av dem skulle då behövas enbart för att räkna på jobb och serva de andra, säger Mats.

Av erfarenhet vet han att det går en brytpunkt efter fyra, fem man och att det därefter behövs fler på kontoret. Jonas och Ulrik har heller ingen vilja att växa för växandets skull. De har fullt upp som det är i dag och är nöjda med det. För dem är det viktigare att vara ute på jobb, möta andra hantverkare och kunder.
– Man kan lita på oss. Vi kommer när vi sagt att vi kommer och vi gör ett bra jobb, avslutar Ulrik.

Jonas
0733-854606

Ulrik
0705-892886