John Bull fyller snart 30 men är evigt ung

Längtar du efter äkta pubkänsla så ska du gå till Bantorget där du erbjuds personlig service, god vällagad mat samt ett stort utbud av öl, vin och sprit. Hit kommer man själv, i små grupper eller i stora sällskap och är alltid lika välkommen. Varje fredag och lördag bjuds det på livemusik.

På Bantorget i Lund ligger John Bull som numera är en av stadens äldsta restauranger vars koncept känns igen från de brittiska öarna. En del kallar John Bull för en engelsk pub, andra kallar den snart trettioåriga restaurangen för irländsk pub. David Parry värjer sig mot båda begreppen. Han beskriver de riktiga irländska pubarna som något helt annat och som man behöver resa till västkusten för att uppleva.
– I Dublin ritades och inreddes Guiness pubar utav en engelsk arkitekt, berättar David.

Innan han kom till Lund 1993 drev han puben William i Uppsala, det namnet tog han efter sin son. Tanken var att etablera en pub i varje universitetsstad men Lund uppskattade John Bull så mycket att han inte hann med. I stället kom sonen William från Uppsala till Lund för att hjälpa till.
– På den tiden var det så mycket folk som ville in att vi hade en konstant kö under helgerna, säger David.

Kö är annars något han inte är så förtjust i. David tycker bättre om att folk kommer in i värmen och kan sätta sig där de vill med något gott. Hans filosofi är den samma i dag som när han startade. Det ska vara enkelt att komma in. Man väljer den plats som är ledig och ser bekväm ut. Därefter beställer man något att äta eller dricka. Det ska vara lika naturligt som att komma hem till en vän. Och det ska vara lika naturligt att inte äta eller dricka hela tiden.
– Vi som arbetar här tränger oss inte på våra gäster, säger David.

Alla behandlas med respekt

Davids idé med John Bull är att hans gäster ska känna en frihet att göra vad de vill. Han och hans personals främsta uppgift är att deras gäster mår bra. Det innebär bra och personlig service, god vällagad mat och god dryck. Ändå är det gästerna som bidrar till en den goda stämningen i lokalen. Det märks att alla är välkomna hit. Den känslan sitter i väggarna. Och apropå känsla så är det något speciellt med inredningen hos John Bull som det är svårt att sätta fingret på.
– Den är byggd i England, svarar David.

Han pekar på ett fotografi som visar på ett snickeri. Det är en av alla detaljer och föremål som det går att fästa blicken på. Som roddbåten i taket, tavlorna av Daniel Perry, små prydnadsföremål och annat som det tar sin tid att upptäcka.

John Bull har öppet från lunch till natten

Personalen är multiinternationell. Köksmästare Reland basar över en kille med algeriskt ursprung, en annan kommer från Skurup och en tredje från Bosnien. Tillsammans har de erfarenheter från michelinkrogar i London, kändisrestauranger i Stockholm och andra riktigt bra restauranger i Europa. Ute i puben arbetar människor från Nya Zeeland, Grekland, Thailand, Sverige och England.

John Bull serverar lunch dagligen från halv tolv till halv tre. De erbjuder god vällagad färsk mat och menyn består av en rätt baserad på svensk husmanskost, en pastarätt och ett vegetariskt alternativ. På lunchmenyn finns också John Bulls specialdesignade burgare samt en schnitzel. På a la carte-menyn hittar man John Bull’s klassiska och krispiga gyllene fish’n’chips, Shepherd’s Pie, nägra andra internationella rätter samt veckans fisk. David och hans team lagar all mat från grunden, all sås, förutom ketchupen, är hemgjord och de mal exempelvis själva köttet till burgaren. De sätter en ära i att inte köpa djupfryst.
– Förlåt, det där sista var inte helt sant. Ärtorna är faktiskt djupfrysta, avslutar David med ett skratt.

VOUCHER
måndag-onsdag
John Bull
Classic burger
20% rabatt

Boka genom The Fork • Bantorget 2, Lund • Tel. 046-14 09 20