Skara Kemtvätt och Skövde Kemtvätt förenklar tvättandet sedan 2016

Skara Kemtvätt

Vi besöker en modern kemtvätt som tvättar allt som finns i hemmet och det man bär på kroppen. Här tvättar de kostymer, stryker skjortor, manglar lakan, örngott och servetter. Den nedfläckade brudklänningen kan få ett andra eller tredje liv, en matta bli skinande ren och återigen skön att gå på. Deras analytiska förmåga klarar plagget men det är bemötandet som gör att kunderna kommer tillbaka. Och eftersom de har egna mottagningar i Skara och Skövde samt ombud i Lidköping, Vara och flera andra platser kan det bli många.

Skara Kemtvätt

Äkta makarna Lise-Lotte Fröberg och Anders Carlsson äger och driver sedan 2016 ett par kemtvättar. Från början var det tänkt att Lise-Lotte tillsammans med tre anställda skulle ta hand om den dagliga driften på egen hand men hon fann snart att arbetsbördan var henne övermäktig. Anders och hon hade pratat om att det skulle räcka med att han tog hand om det administrativa arbetet på kvällar och annan fri tid. Så var inte fallet.

Båda har ett förflutet inom verkstadsindustrin. Hon med tjugo års erfarenhet och han som arbetat på golvet, avancerat förbi arbetsledande positioner, hann på trettio år bli produktionschef innan han sa upp sig för att arbeta med Lise-Lotte på heltid. Det var han som hade hittat en annons om att kemtvättar var till salu och tipsat henne.
– Herregud, vad ska jag göra där, berättar Lise-Lotte att hon utbrast.

Från början var det tre enheter, förutom Skara och Skövde så ingick även en kemtvätt i Lidköping. De insåg snabbt att det skulle vara bättre med ombud på en av platserna och kvar idag står Skara Kemtvätt och Skövde Kemtvätt.
– I Skara har vi den största delen av verksamheten, säger Lise-Lotte.

Moderniserat sättet att utföra arbetet

När de tog över kemtvättarna fortsatte de arbetet som det gjorts innan deras tid. Med tiden kom de på att de kunde förändra och effektivisera verksamheten genom att byta en del maskiner och framför allt arbeta på ett annat sätt. Här fick de nytta av alla år i verkstadsindustrin när de lade om verksamheten för att vara så produktionssmarta och miljövänliga som möjligt. Effektiviseringstänket hade de båda i ryggmärgen och efter att ha tvättat kostymer, skjortor, överkast, klänningar, sängkläder, dräkter och allt annat som finns i hemmet och på människan. De lade om sin strategi.
– Det är naturligtvis olika processer beroende på vad man tvättar, säger Anders.

Han berättar hur de först analyserar plagget de får till sig. Beroende på material, typ och grad av nedsmutsning avgörs sedan vilken typ av maskin och medel som ska användas. Kemiska medel är bra mot viss typ av nedsmutsning och där plagget inte tål annan tvätt. Andra plagg tvättas i vatten där rätt förbehandling är a och o.

Lise-Lotte och Anders strävar efter att minimera miljöpåverkan i sin verksamhet. Lise-Lotte flikar in att ordet kemtvätt ofta förknippas med kemikalisk tvätt av kostymer men att de är mycket bredare än så samt miljövänligare. Förut skiljde man internt på kemtvätt och vattentvätt men sedan RUT-avdraget för vattentvätt infördes är Anders och Lise-Lotte noga med att berätta det för sina kunder.
– Allt som du kan tvätta hemma men väljer att lämna till oss får du RUT-avdrag på, avslöjar Anders.

Det gäller madrasser som nyblivna föräldrar bittert upptäcker fått fläckar under natten. Skara Kemtvätt och Skövde Kemtvätt ger dem ett nytt liv. Däremot är sådant som behövs tvättas i specialmaskiner undantagna den förmånen. Det rör sig då exempelvis om stora vardagsrumsmattor och kostymer.

Efterbehandlingen kan vara det trickiga

Det är många som försökt sig på att tvätta något hemma och sedan suckat uppgivet och ångrat att de inte lämnade in plagget till en specialist direkt. Det kan vara en dunjacka, filt, kudde eller ett täcke som totalt tappat formen eller förmågan att fungera som den var gjord att göra. Anders berättar att det ofta inte är tvätten som är orsaken till det missgynnade resultatet utan efterbehandlingen. Det krävs kunskap för att lyckas. I vissa fall rör det sig om specialbyggen som exempelvis de märkliga maskiner där skjortor pressas utan att lämna ett veck. Prisvärt är det också.
– Det är inte många som tycker det är kul att stryka skjortor en söndagskväll, säger Lise-Lotte.

I andra fall är det brist på utrymme och genomströmmande luft som gör att det är svårt att lyckas med en tvätt hemma. Mattor är ett bra exempel på detta. En matta som torkar för långsamt får en unken doft som är omöjlig att tvätta bort. Skara kemtvätt och Skövde kemtvätt tvättar alla slags mattor förutom de populära viskosmattorna. De är drygt centimetertjocka, glansiga och härliga att gå på men samtidigt omöjliga att tvätta. Den tidigare produktionsledaren förklarar utförligt hur materialet klibbar ihop sig och formar en sträv, ojämn och hård yta, och att mattan som trots sitt höga inköpspris egentligen ska ses som en engångsprodukt.
– Viskos är delvis cellolusa. Cellolusa och vatten är ingen höjdare, konstaterar Anders.

Skara Kemtvätt logotyp

Axvallagatan 7, Skara
Tel. 0511-14980

Skövde Kemtvätt

Rådmansgatan 24, Skövde
Tel. 0500-413921

www.skarakemtvatt.se