Bagare Brage är ett traditionellt svenskt fik

I ständig utveckling lever Bagare Brage i både Tibro och Skövde. Med kvalitetsråvaror och ett gediget hantverk ser de till att deras kunder möts av en gedigen frukostbuffé, goda luncher, afternoon tea och gudomligt matbröd i en miljö som hämtad från en svenskt femtio- och sextiotal.

Makarna Marie och PeO Andersson driver Bagare Brage som är ett anrikt café och bageri i Tibro. Sedan 1953 har det legat ett konditori på Karlsbrovägen med olika ägarkonstruktioner. Marie och PeO tog över verksamheten för sju år sedan och ville vidareutveckla varumärket. Lösningen blev att bygga ut verksamheten samt ta över et konditori i Skövde under hösten år 2020. Juridiskt är det två olika bolag men paret valde att låta namnet Bagare Brage förena dem. 
– Då märker folk att de hör ihop, säger PeO.

Precis som han och Marie som har levt tillsammans i snart fyrtio år och därmed delar mer än en ändlös kärlek till goda bakverk och gott bröd. De kommer egentligen från helt andra branscher. Marie arbetade innan i trettio år som förskolelärare medan PeO följde en entreprenöriell linje där han bland annat drev en firma inom elbranschen parallellt med ett fastighetsbolag. Numera sitter han med i Tibro handels styrelse som verkar för ortens handel och service samt är involverad i handelsrådet på många sätt. De är också delaktiga i Next Skövde som arbetar för att Skövde ska vara en attraktiv plats att besöka, verka och leva i.

I grunden är det Marie som månar om personalen och kunder medan PeO engagerar sig i marknadsföring, löner och att utveckla konceptet.
– Vi kompletterar varandra bra. PeO drar och jag bromsar, säger Marie med ett leende.

Både hon och PeO är medvetna om att företag växer av att deras ägare delar och hjälper varandra och andra. De märker också att det är mycket som är sig likt mellan orterna men också att det finns sådant som väsentligt skiljer sig åt. I Tibro är det konditordelen som är störst medan de i Skövde bakar mycket matbröd och har fler luncher. Marie och PeO bygger verksamheten på en stor del gemensamma produkter samtidigt som de fulländar det som går bäst i respektive ort.
– Det vi säljer i Skövde bakar vi i Skövde och det vi säljer i Tibro bakar vi i Tibro, säger PeO.

När han och Marie började i Skövde var de fyra anställda i en lokal som utökats betydligt sedan dess. Från början hade de servering med tolv platser. Numera har Bagare Brage i Skövde trettio platser inomhus, butik och nästan elva anställda. I Tibro har de sjuttio sittplatser för sina kunder.
– Vi har i gång personal från fyra på morgonen till halv sju på kvällen, säger PeO.

Bagare Brage vördar hantverket

På Bagare Brage görs allt från grunden med väl utvalda kvalitetsråvaror. Och det märks på de ljuva dofterna som sprider sig över lokalerna i både Tibro och Skövde. I och med att det inte lagas varm mat så är det olika nyanser av bakverk man möts av. Kunderna uppskattar det också och särskilt då det kommer till tårtor som kan designas och bakas efter enskilda önskemål. Man kan i princip få det man önskar förutom en tårta täckt med sockerpasta.
– Där säger vi nej för det tycker inte vi är gott. Marsipan däremot är gott, säger PeO.

Han och Marie är bestämda med att det inte bara ska se bra ut. Det som Bagare Brage säljer ska också vara gott. De är aktsamma om hantverket och de anställda på Bagare Brage får ändå utrymme för sin kreativitet. Därför har de blivit stora på bröllopstårtor, födelsedagstårtor och tårtor för andra bemärkelsedagar men också bildtårtor. De tar emot bilder på mejl som sedan skrivs ut med en godkänd och kontrollerad livsmedelsfärg. Motivet kan vara en animerad superhjälte för ett barns födelsedagskalas lika gärna som en bild på huvudpersoner inför en sextioårsfest eller ett företags logotype.
– Våra bildtårtor är mycket populära, säger Marie.

Vardagar öppnar butiken klockan sju och samtidigt kan man sätta sig i konditoriserveringen i femtiotalsmiljö och njuta av en frukostbuffé med frallor, ägg, yoghurt, egen müsli, juice och annat mumsigt. Framåt lunch serveras i stället ett flertal sallader, olika matpajer samt pannkakor med sylt och grädde. Efter det följer möjlighet att sätta sig och njuta av en rejäl afternoon tea som går att boka från september till och med maj. Det man inte orkar äta upp på plats kan få med sig i en påse för att njuta av hemmavid. Andra populära och matiga alternativ är Bagare Brage patenterade äggmackor, räkmackor samt deras stora variationer av smörgåstårtor. Under åren som PeO och Marie haft Bagare Brage har de aktivt arbeta för att bredda sortimentet. Samtidigt är noggranna med att inte utöka verksamheten för sin egen skull. Kvaliteten ska också höjas och det måste vara mysigt. Bagare Brage är ett kvalitetsbageri- och konditori och ska så förbli.

Tibro
Karlsbrovägen 1
543 32 Tibro
0504 – 105 05

Skövde
Bangårdsgatan 1
541 34 Skövde
0500 – 78 00 00

Frukost • Fika • Enklare lunch • www.bagarebrage.se