Bonanno Deli erbjuder en smak av Italien

På Västerånggatan I centrala Uddevalla hittar vi en bit av Italien. Bonanno Deli ståtar med ett utbud av olivoljor, pasta, ostar och charkuterier som knappt har sin like ens i de stora städernas delikatessbutiker. Här kan man köpa hem ett festfat med kallskuret eller en lockande flaska med säsongens nyskördade olivolja samt färsk tryffel. Det är ett himmelrike för matälskare.

Daniela Faleini Bonanno kommer från en riktig restaurangfamilj. Hennes pappa öppnade restaurang Napoli som var Bohusläns första pizzeria år 1973. Då hade hon ännu inte hunnit fylla två år. Med tiden lärde sig Bohuslänningarna uppskatta mer av det italienska köket och vartefter introducerade familjen mer av sin värld för sina gäster.
– Har man drivit en populär restaurang i över femtio år är det ett tecken på att man kan mat, säger Daniela.

När man stiger in i den mysigt inredda butiken får man nypa sig i armen för att övertyga sig om att man ännu i kvar på Västerlånggatan i centrala Uddevalla. Såväl doft- som synintryck tyder i stället på att man på något magiskt vis transporterats till södra Italien.
– Allt är ärvt, jag brukar säga att det är Napolis skafferi, skrattar Daniela.

Väggarna är målade i en grön olivfärg som minner om ett svunnet femtiotal. En del möbler kommer från Danielas mormor, däribland en brudsoffa. Kyldiskarna är begagnade och bidrar till den brokiga och fängslande miljön liksom en samling gitarrer som står i ett hörn och påminner om att lokalen tidigare hyste Fritiofs Musik.
– Vi fokuserar på maten mer än inredningen, konstaterar Daniela.

På Bonanno Deli hittar man produkter som inte finns någon annanstans

Här har Daniela sedan december 2017 dukat upp kakor, risottoris, charkuterier och ostar till försäljning samt tillverkat åtråvärda bufféfat med kallskuret. Kunder som beställt en pizza att ta med sig har tagit för vana att gå runt hörnet och handla för att fylla på sitt skafferi därhemma. Det finns ett grundutbud som kompletteras med ett rörligt sortiment som varierar över säsong. En av de populäraste säsongsprodukterna är årets olivskördsolja som kommer in i oktober och är slutsålt innan februari.
– Här har vi också färsk tryffel, avslöjar Daniela.

Det är en vara som man med litet spaning kan hitta i Göteborg men som Bonanno Deli ser som en självklarhet att kunna erbjuda sina kunder. Många av butikens leverantörer var från början små även med italienska mått. Den ursprungliga kontakten och importen sköttes av Danielas pappa men efter att hennes farbror tog över rörelsen har den växt sig stor. Han ser till att leverera varor av absolut högsta kvalitet till Bonanno Deli.

Bonanno Deli som Daniela driver tillsammans med sin man Antonini är ett verk av långsiktigt arbete. Många kunder som åt på den ursprungliga familjens restaurang ville få med sig lite italiensk vardagslyx hem och efterfrågade kvalitetsprodukter. Till en början hade Daniela en form av minibutik restaurangen där hon hade ett litet utbud av smakrika oljor, charkuterier och goda ostar men till slut fick det inte plats. Så när en lokal bredvid restaurangen blev ledig slog familjen till.
– Här har vi det som man inte hittar i sin lokala matvarubutik, säger Daniela.

Levererar mat även till de riktigt stora festerna

Bonanno Deli har en väl fungerande och prisvärd verksamhet med catering som kan förgylla ett bröllop eller annan större tillställning. Det kallskurna och det söta kommer från delin medan den varma maten tillagas i restaurangen.

Utbudet av produkter i delin är kanske inte så brett men det är djupt. Tryffelälskare har ett bord med oljor, balsamico och mycket annat som kan stilla deras begär efter den pikanta smaken när det är utanför säsong för den mytomspunna svampen. Kalabrien har sin avdelning där kryddningen är lite starkare och så fortsätter det med hela utbudet. Italienskt är den röda tråden för Bonanno Deli. Här finns godsaker från alla delar av Italien men inte en tillstymmelse av en Manchego.
– Nischar man sig så klarar man sig, säger Daniela.

Skulle det vara så att en kund efterfrågar en produkt så ser hon till att beställa den. Det kan ta några dagar men hon lyckas för det mesta. Det är en service utöver det vanliga och som stamkunder vant sig med. För Daniela är det en självklarhet. Med god service och ett omsorgsfullt bemötande skapar hon goda relationer och det är detsamma med resten av familjen. De månar om sina kunder och håller nere priserna. För familjen är det roligare om en kund kommer in två gånger i veckan än att det bara blir inför helgen.
– Vi erbjuder genuina, ekologiska och högkvalitativa produkter till ett väldigt bra pris, avslutar Daniela.

Västerlångatan 26, Uddevalla

Tel. 070-090 6340