Itag Production lever med konsten

Centralt på Kungsgatan i Uddevalla hittar vi ITAG Production AB som är en tatueringsstudio och vibrerande konsthall i ett. Stilen är verklighetstrogen och för tatuerarna handlar det om att avbilda en person, ett djur eller föremål så verklighetstroget som möjligt. Här utförs även piercing, tandblekning och ges massage.

Sedan år 2019 driver Jerre Rossetto ITAG Production AB som står för Innovation Tattoo Art Gallery Aktiebolag. Det är samtidigt en briljant beskrivning utav vad företaget arbetar med även om det i huvudsak är tatueringar som utgör grunden. I flera års tid arbetade Jerre med enbart bokade besök i stängda lokaler en bit utanför centrum. I takt med att fler hörde av sig och ville arbeta tillsammans med honom funderade han på en annan lösning.

För ett år sedan öppnade han ITAG på Kungsgatan och där finns nu flera anställda tatuerare. Alla har sin unika stil men det absolut viktigaste för Jerre är att de fungerar tillsammans och har samma syn på hur arbetet ska utföras. ITAG erbjuder även tandblekning som utförs av en extern specialist som kan bokas, piercingar samt kroppsbehandlingar av en massageterapeut. För Jerre handlar det om att alla är med på att hålla en jämn och hög kvalitet. Och det gäller allt från inredning till hur kunder bemöts och att det är rent överallt.

Utifrån ser ITAG ut som en klassisk tatueringsstudio där orden tatto och piercing i vita versaler på svart botten står för det förväntade och ordet konst överraskar. Men väl inne möts man av rena ytor och en fräsch råhet där rören syns tre meter upp i taket. Stilen går igen i ITAGs tatueringar. Det är mycket porträtt på människor baserade på familjemedlemmar eller kändisar samt realistiska avbildningar utav djur. I princip är det stenciler av en högupplöst bild. Hit kommer man inte för vare sig Old school- eller New Schollgaddar.
– Vi inriktar oss mycket på realism och minimalism, säger Jerre.

På väggarna hänger fantasifulla tavlor och i montrar är prototyper av uppfinningar utställda. Jerre har patenterat en tio, tolv innovationer och fått stipendier av uppfinnarföreningar. Det viktiga för honom nu är konsten. I framtiden tänker han att ITAG ska öppna upp för vernissager och happenings där den över tvåhundra kvadratmeter stora studion fungerar som ett levande konstgalleri. Han är medveten om att lokalen ser rätt så svart och sluten ut men funderar på lösningar där folk utifrån lockas komma in och titta för att upptäcka ny och spännande konst.
– Det är helt fritt att komma in och ställa frågor, säger Jerre.

De tavlor som hänger där idag har han själv producerat och det märks att han gillar färgerna svart och vitt. Eftersom det konstnärliga uttrycket varit en drivkraft och glädje för honom personligen under så lång tid är han glad att han nu har utrymme för att leka med olika tekniker. Han har en verkstad där han kan gå loss på canvasen och uttrycka sig fullt ut. Något han inte kan göra som tatuerare. Även om det flesta av hans kunder ger honom ett tema att arbeta med för att sedan arbeta med fritt styr det hans skapande.
– I konsten har jag inga begränsningar här det jag som bestämmer, säger Jerre.

ITAG Production

ITAG Production är resultatet av en lång tids träning

Med ITAG har Jerre skapat en plats där kunderna kan komma på drop-in lika gärna som de kan boka tider för konsultation för såväl tatueringar som piercing. Här håller man stenhårt på en artonårsgräns för att göra en tatuering plus att de inte utför könspiercingar. Han säger att de som tatuerare har ett ansvar.

Jerre minns att han började uttrycka sig med papper och penna redan i femårsåldern och som tolvåring utförde kvalificerade skisser och avbildningar av det han såg. Tidigt lärde han sig att utföra exakta porträtt utav människor. När han närmade sig arton år undrade hans kompisar om han inte kunde skissa motiv till tatueringar. Men det kom att dröja.
– När jag var 22 testade jag att göra mina första gaddningar, säger Jerre.

Det var 2008 och fyra år senare fick han sitt första jobb i Gamla Stan uppe i Stockholm. År 2016 var han tillbaka i Uddevalla.

Att vara tatuerare är ett fritt och kreativt yrke utan så mycket regler utöver hälsa och sanitet. Socialstyrelsen har tillsynsansvaret vad gäller utrustning för smittrening och hygien i samband med verksamheten. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tillsyn över lokalerna och övriga hygienfrågor.

ITAG använder sig av engångsnålar och engångsprodukter dels för hygienen, dels för att de håller skärpan. Tiden för autoklav är förbi. Gamla nålar kan inte bidra med den skärpa och exakthet som tatuerarna på studion eftersträvar.

Utan officiella kurser för att utbilda tatuerare i Sverige är det istället vanligt att man går som lärling i tre år hos en etablerad tatuerare. Inom branschen råder det delade meningar om det verkligen är den rätta vägen samtidigt som alla är överens om att den praktiska delen av hantverket väger tyngre än det teoretiska bakom.
– Nu har fler konstnärliga kommit in i branschen samtidigt som maskiner och färger förbättrats, säger Jerre.

Hans rekommendation till den som funderar på att tatuera sig är att titta på vad olika artister gjort, skapa sig sin egen bedömning om vem som kan utföra det som verkligen önskas. Andra viktiga aspekter är bemötandet och stämningen i studion. Tatuering är ett helhetskoncept och service är viktigt, avslutar Jerre

Kungsgatan 26

Uddevalla