Flyttkompaniet Väst AB har en spinn off i butiken Vintageverket

Flyttkompaniet Väst

Flyttkompaniet Väst AB är en mycket populär flyttfirma i Skövde som tar hand om hela flytten inklusive städning och magasinering om så önskas. De har även skapat en egen nisch inom återbruk. I sin dagliga verksamhet tar de emot äldre föremål som deras kunder inte får plats med eller vill ha i sitt liv längre. I sin butik Vintageverket ges dessa gamla föremål ett nytt liv.

Sedan år 2021 driver Veronica Östergren och Emil Jakobsson Flyttkompaniet Väst AB som sköter allt som hör till flytt. Innan dess hade Emil arbetat i branschen under femton år och då främst i Växjö och Kalmar i Småland samt på ett företag som utgick från Ängelholm men körde över hela Sverige och även i Europa.

När man driver en flyttfirma i Skövde dyker förr eller senare frågan upp om man inte vill köpa en möbel eller hjälpa till med att få i väg något till återvinning. Veronica och Emil som privat har ett stort intresse för vintagemöbler ett hållbarhetstänk såg en möjlighet att använda sitt intresse i företaget. Veronica beskriver hur de efter ett tag såg att det i deras tycke slängdes saker i onödan.
– Hos oss är det inte mycket som slängs. Förr eller senare dyker det alltid upp ett användningsområde, avslöjar Emil. 

Först öppnade de en näthandel med uppfräschade återanvända saker men så i april 2023 öppnade de en fysisk butik på S:t Sigfridsgatan. Man kan säga att Vintageverket är en fristående verksamhetsgren till Flyttkompaniet Väst AB som bidrar med både material och idéer. Det de inte tar in i butiken skänker de i första hand till Erikshjälpen framför att köra till återvinningsstationen. När sorteringen görs tar Veronica och Emil ställning till ifall de kan fräscha på föremålet som det är eller om de genom att ta delar från flera olika föremål kunde skapa något alldeles nytt.
– Det kan vara en lampfot som sätts ihop med en annan arm och skärm i nytt tyg, säger Veronica.

Här kommer parets färdigheter väl till hands. Emil som arbetat som svetsare och grovsmed förstår sig på metaller medan Veronica har en utomordentlig känsla för tyger. Hon förklarar att de sällan använder sig att vintagetyger utan ser till att använda nya lampskärmsplaster och tyger samt att all el är ny för att kunna garantera en lång hållbarhet. Annars har hon sin bakgrund kontor enär hon arbetat på kommunens löneenhet. Ett arbete som hon uppfattade blev alltmer styrt och effektiviseringsdominerande.
– Här är arbetet mer kreativt, konstaterar Veronica.

Hon uppskattar att det numera finns utrymme för henne att gå in i skapande och detaljer. Ett exempel är att hon på Vintageverket har möjlighet att handsy en lampskärm för att få till den där perfekta looken. Och det är kvalitet de arbetar med. Många av tygerna spårar vi till Josef Frank.

Veronica beskriver hur hon såg hur hennes tidigare arbete styrdes mot utveckling, förenkling och framför allt till att göra mer under kortare tid. Med Flyttkompaniet Väst AB och Vintageverket har de möjlighet att arbeta i sin egen takt med vad de själva vill göra.
– Nu ser vi på sociala medier att längtan efter det individuella och återbruk ökar, säger Veronica.

En sak det syns på är att alla hem inte bara har vitt och fräscht som grundläggande konstruktion utan bjuder sina besökare på en upplevelse. På Vintageverket ges man som kund möjlighet till inspiration att skapa sitt eget personliga hem.
– Vill man ha något ingen annan har så kan man komma till oss, säger Emil.

Flyttkompaniet Väst

Flyttkompaniet Väst utför allt inom flytt

Flyttfirman utför allt ifrån bohagsflytt och kontorsflytt där städning, nedpackning och uppackning kan ingå. De hjälper även till med att tömma dödsbon och magasinera hela eller delar av ett bohag när så önskas. Och så hjälper de till med att söka rutavdrag så att arbetet inte kostar skjortan.
– Vi gör det som folk vill ha hjälp med, säger Emil.

Han förklarar hur de emellanåt kommer till ett hus eller en lägenhet där ägarna lämnat en karta med hur de vill ha det nya boendet möblerat och sedan gått till jobbet och lämnat allt som det är med halvurdruckna kaffekoppar på diskbänken. Emil och hans tre medarbetare har därefter försiktigt packat ned hela hemmet i kartonger, kört till det nya boendet och packat upp och även monterat nya möbler. När deras kunder sedan kommit till sitt nya hem efter jobbet har de mötts av ett renstädat hem där allt är på sin rätta plats och kaffekopparna från morgonen diskade och inställda i rätt skåp.
– Uppackning gör vi inte så ofta men däremot packning, berättar Emil.

Han och Veronica tänker att deras företag kommer utvecklas mer framöver. Eventuellt öppnar de en loppis i anslutning till vintagebutiken för att kunna bidra till ett än mer hållbart samhälle. De funderar även på att kunna göra i ordning äldre möbler, måla om dem och ta vara på dem i största allmänhet. I dag tvättar de tyger och läder, skyddar och återfettar samt säljer material för dem som vill göra det själva. De putsar även mässings- och silverföremål.
– Våra kunder får tillbaka sina föremål glänsande och det finns en marknad för dem som vill ha tid till något annat. Vi hjälper till med det där lilla extra, avslutar Veronica.

* Privat & Företagsflytt
* Dödsbo * Magasinering
* Utrikesflytt

Tel. 0500-880799 Emil Jacobsson

* Återbruk & Design
* Renoverar
* Klär om lampskärmar

St Sigfridsgatan 12