För Gnistan Installation är inget jobb för smått eller för stort

Kombinationen av elektriska installationer, installation av brandlarmanläggningar samt utbildning av systematiskt brandskyddsarbete tillhör inte de vanligaste i landet. I Skövde äger företaget Gnistan Installation just denna kompetens och vänder sig till företag likaväl som till privatpersoner.

Gnistan Installation

Thomas Piepkorn startade Gnistan Installation AB i juni 2023. Innan dess hade han drivit bolaget som enskild firma i ett halvår. Sin bakgrund har han inom säkerhetsbranschen där han arbetat som brandlarmstekniker och säljare utav säkerhet i sex års tid. Han är utbildad elektriker och behörig ingenjör inom brandlarm samt utrymningslarm med talat meddelande.
– Jag hjälper företag som konsult inom brandskydd, berättar Thomas.

En del av det arbetet handlar om att tolka dokument, utföra programmering och se över brandlarmanläggningar, utrymningslarm och brandskydd. Thomas är utbildad driftsättare på åtta olika centraltyper av brandlarmscentraler och har en gedigen erfarenhet av yrket likväl som om material, regler och olika standard. För att hålla sig uppdaterad ser han till att kontinuerligt utbilda sig och genomgå tester.
– Jag ärvde ett gott läshuvud från mina föräldrar, säger Thomas.

Han hade högst antagningspoäng när han sökte till elprogrammet i gymnasiet. När han sedan började arbeta så läste han först till ingenjör under kvällstid och så fortsatte det på den vägen. Thomas längtan efter kunskap är stor.

Gnistan Installation utför allt inom el

Mycket av det dagliga arbetet för Gnistan Installation handlar om allsköns elinstallationer. Firman välkomnar kunder oavsett storlek, då inget jobb är för litet och inget jobb är för stort. De hjälper exempelvis gärna till med att byta eller flytta ett vägguttag. För riktigt stora projekt har de flera samarbetspartner de kan kontakta.
– Vi jagar inte timmar eller material. Vill man ha vår hjälp så kommer vi, säger Thomas.

Vi i det här fallet är Thomas och hans lärling Georgios som går bredvid för att lära sig arbetet ordentligt. Den utbildningen går enligt plan. Thomas tanke är att kunna gå igenom så många skilda arbetsuppgifter som möjligt för att bygga en bred kunskap. Han ser lärlingsutbildningen som en långsiktig investering men behöver även utbildade elektriker som vill utvecklas samtidigt som de lättar på arbetsbördan. Inom några år ser han att Gnistan Installation växt med ett stort antal personer.
– Vi söker självgående elektriker, säger Thomas.

För att få olika uppgifter hyr Gnistan Installation ut sin personal till andra elfirmor vid tillfälliga toppar. Det är smidigt för andra firmor som kanske bara har behov av en elektriker under ett visst antal timmar. I praktiken fungerar bemanningsdelen mycket bra och det finns mycket som pekar på att Gnistan Installation kommer utöka sin personalstyrka även under lågkonjunktur.
– Vi kan hjälpa till med att stötta en två, tre dagar i veckan vid behov, säger Thomas.

Eftersökta elinstallatörer

På kort tid har Gnistan Installation gjort sig känd som en firma man kan lita på. Till en del beror det på att de alltid gör ett bra jobb, blir färdiga i tid, lämnar arbetsplatsen städad och allt till överenskommet pris. En annan del kan vara att Thomas efter sina år som säljare av brandskydd lärt sig betydelsen av kundbemötande och kundvård. Människor trivs i hans sällskap och kommer ihåg honom. Det är lätt att vara kund hos Gnistan Installation.
– Jag har inte heller Sveriges vanligaste efternamn, säger Thomas Piepkorn med glimten i ögat.

I princip utför Gnistan Installation alla typer av elinstallationer. Undantaget är montering av solceller. Det har sedan energipriserna skenade i pris blivit en stor marknad men enligt Thomas lite av vilda västern. Han känner att hans firma inte har den kunskap om materialet som behövs för att garantera ett bra jobb. Han vill inte göra fel och tycker att det är viktigt att stå för varje utfört jobb. Sedan lägger Thomas till att de naturligtvis kan felsöka och koppla på redan befintliga solcellsanläggningar.
– Och laddboxar installerar vi gärna, säger Thomas.

När vi sammanfattar vårt möte med Gnistan Installation ser vi ett företag som har goda framtidsutsikter för att växa. Här finns grundkunskaper samt spetskompetens. Viktigast av allt är ändå en vilja göra kunden nöjd. Det sista Thomas säger till oss är att han försöker lära ut vikten av att alltid göra sitt bästa. Det må ta lite längre tid att jobbet blir perfekt men nöjda kunder kommer tillbaka. För honom handlar ett bra jobb om bra kvalitetstänk rakt igenom, brett kunnande och en personlig kontakt.
– Här kommer mina tyska gener fram, avslutar Thomas.

Din säkra installationspartner

Hjälper företag & privatpersoner med installation, bemanning & utbildning

Gnistvägen 3D, Skövde
Thomas Piepkorn 0793-54505

info@gnistaninstallation.se