På Stuveribaren lagas mat med smör, grädde och kärlek

För tjejerna på Stuveribaren är det ingen hemlighet om vad deras framgångskoncept innehåller. Receptet består helt enkelt av vällagad mat, där halvfabrikat undviks och allt görs från grunden i den mån det går. Vid sidan av frukost och lunch har restaurangen en prisvärd cateringverksamhet för företag, högtidsdagar, bröllop idrottsevenemang och andra festliga tillställningar.

Josefine Rönnqvist som driver Stuveribaren säger att hon föddes in i matlagningsbranschen. Hennes pappa arbetade som köksmästare och mamma som kallskänka. Josefine säger med glimten i ögat att när andra barn lekte med mer vanliga leksaker så använde hon konservöppnare och andra köksverktyg för att sysselsätta sig.

Först försökte hennes föräldrar få henne att välja en annan bana. De sa att restaurangvärlden bestod av tungt arbete, mindre bra arbetstider och ville att hon skulle läsa vidare. I gymnasiet läste Josefine samhällsvetenskap och ekonomi samtidigt som hon arbetade extra i kök. Det var på något sätt oundvikligt att hon skulle in i restaurangbranschen så hon validerade sina kunskaper som kock på Komvux.
– Jag har inte hittat något jag tycker är roligare så därför är jag kvar, berättar Josefine.

Första gången hon arbetade på Stuveribaren var Josefine fjorton år och hennes pappa en av kockarna. Hon beskriver att det var här hon startade upp sin karriär. Det var här hon fick den första djupa inblicken i yrket och en första förståelse för vad som krävdes. Därefter förkovrade hon sig på krogar runt om i landet.

Josefine arbetade på allt ifrån lokala restauranger till säsongsrestauranger ute vid kusten och uppe i Sälen där hon träffade skickliga människor som lärde henne yrket från grunden. Idag är hon tacksam för allas vilja att dela med sig av sina kunskaper och för att hon kunde bli en av fyra kockar i familjen.  
– Jag har haft tur att ha väldigt duktiga medmänniskor omkring mig, lägger Josefine till.  

Hon tog över verksamheten 2020 och har en koppling till hamnen på det sättet att hon hyr lokalerna och arbetar för dem samtidigt som det är en helt fristående verksamhet. När hamnarbetarna arbetar övertid så är det Stuveribaren som ordnar med mackorna. Grundtanken är att restaurangen ska servera välsmakande husmanskost som mättar. Stamgästerna är medvetna om att de kan komma tillbaka och backa. Nya gäster ser snabbt hur det fungerar.
– Ingen ska gå härifrån hungrig, säger Josefine.

Stuveribaren håller öppet för frukost och lunch

Restaurangen öppnar dörrarna för frukost klockan åtta. På fredagar kan här vara mellan sjuttio och hundra hantverkare som smörjer kråset. Halv tio stänger frukosten och köket börjar på allvar med lunchen som består av en fiskrätt, en kötträtt, en sallad samt ett vegetariskt alternativ varannan onsdag. På fredagar serveras bara en kötträtt och en räksallad. Lunchen serveras mellan kvart över elva och två. Hit kommer pensionärer som vill äta gedigen husmanskost blandat med människor som arbetar på företagen runtomkring som Uddevallahamns anställda.
– Vi har mycket blandade gäster till lunchen, konstaterar Josefine.

Till sin hjälp har hon Rebecka Olsson och Ulrica Wallberg som gör att Stuveribaren har en välfungerande lunch och cateringverksamhet. Det finns några färdiga menyer för catering, som italiensk buffé och Stuveribarens egen buffé, men Josefine och hennes två anställda tycker om att arbeta sig fram till unika lösningar när det handlar om stora fester där det firas högtidsdagar och bröllop.
– Jag tycker det är lite tråkigt med färdiga mallar när det är en sådan stor dag, säger Josefin.

Lyhördheten för vad kunden önskar och tid att lyssna är något som kännetecknar tjejerna på Stuveribaren. De är måna om att uppfylla sina kunder visioner. De har ett intresse för att hänga med och förändra tillräckligt för att menyerna ska vara spännande samtidigt som maten ska smaka välbekant. De tre tjejerna sprider mycket glädje omkring sig.
– Vi är ett gott gäng som trivs på jobbet, säger Rebecka och Ulrica.

På Stuveribaren strävar de inte efter att bygga på med krusiduller och onödigt kostsamma råvaror som tryffel. Hellre då beprövat, gediget, välsmakande och mättande. Och det ska vara vackert.
– Vi gör mycket efter önskemål och det ska vara tillagat med kärlek, säger Josefine.

Rebecka och Erika fyller på med att maten ska göras med gedigna råvaror där grädde och smör får ta sin rättmätiga plats. Stuveribaren är kända för sina saftiga smörgåstårtor och gör nästan fler gräddtårtor än bagerierna i stan.

Den viktigaste ingrediensen är ändå lust att varje dag vilja bjuda sina kunder på riktigt god mat och ett trevligt bemötande.
– Så länge du tycker om det du gör så blir det bra, avslutar Josefine.

Adress: Bastiongatan 5, 451 50 Uddevalla  •  Telefon: 0522-199 80