Johanssons Grävtjänst i Skaraborg gör jobbet från grunden

Johanssons_Grävtjänst

När man behöver hjälp med att gräva ut för dränering, ett enskilt avlopp eller för att iordningställa tomten vid nybyggnation eller ombyggnation så kan man med fördel vända sig till Johanssons Grävtjänst i Skaraborg AB. De utför de flesta inom branschen förekommande gräv- och schaktningsprojekt.

I sexton år var Fredrik Johansson anställd som ljudtekniker innan han bytte bana. Han tog tjänstledigt och köpte sig en grävmaskin och satte igång med grävandet. Efter det var det inte längre möjligt att gå tillbaka. Han var själv tveksam till att ta steget att bli sin egen men hans bror stöttade honom.
– Han sa ”Det är ingen som dör av svält i Sverige, du kommer klara dig”, berättar Fredrik.

Sedan den 23 april 2018 driver han Johanssons Grävtjänst i Skaraborg AB och kör grävmaskin på heltid. Ryktet om Fredriks entusiasm och vilja att alltid göra ett bra jobb, i tid och till överenskommet pris har lett till att jobben rullar in. Ibland blir de så stora och omfattande att han behöver ta in hjälp. I första hand anlitar han då sin kusin Anders Modin.
– Det är bra att vara två när man ska ta mått eller gräva fram en kabel, säger Anders.

Fredrik beskriver nyttan av den bilden med en kommunalarbetare som står lutad över en spade och tittar på. Ofta är det ett säkerhetsarbete där han varnar för att skopan är för nära något känsligt och att en felaktig rörelse kan förstöra en brunn för många tusenlappar, skada ett vattenrör eller gräva av en kabel och orsaka strömavbrott.
– Det är som att han leder en blind i dessa lägen, säger Fredrik.

Kusinerna växte upp tillsammans och gick i samma skola men så gick de åt skilda håll när Anders bestämde sig för att bli stridsvagnsmekaniker och sedan lantbrukare. Tiden räckte inte till. De tappade den dagliga kontakten.

Lustigt nog var det Fredriks bror som tjugo år senare förde samman de två igen. Han sa till Anders att Fredrik sagt upp sig för att köra grävmaskin och behövde en spadgubbe. Anders ringde Fredrik den andra oktober 2018, sa upp sig från stridsvagnarna och åkte ut till Skulltorp där Fredrik höll på med ett större jobb.
– Det finns fördelar med att jobba statligt då det inte är konjunkturkänsligt men jag har inte ångrat mig hittills, säger Anders.

Fredrik berättar om deras barndomsminnen där han och Anders var som lyckligast när de satt i en sandlåda med hink, spade och lekte med små fordon på hjul. Idag sitter de i stora grävmaskiner och gör samma sak som när de var små.
– Vi har roligt men numera får vi betalt för det, skrattar Fredrik.

Den stora fördelen de båda ser är att de bestämmer över sina egna tider. Sitter de länge och pratar under en fikarast så tar de igen det senare. Samtidigt är Fredrik väl medveten om att han arbetar med offerter och kundmöten på helger och annan obekväm arbetstid.
– Jag brukar säga att jag aldrig är ledig men att jag är ledig när jag vill, säger Fredrik.

Anders konstaterar att han som bonde aldrig är ledig. På en gård med djur finns det alltid något att göra.

Johanssons Grävtjänst i Skaraborg gräver och schaktar

Fredrik beskriver fördelen med hydraulik som gör att tre timmars arbete för hand görs på några sekunder av en grävmaskin. Johanssons Grävtjänst använder sig av smidiga grävmaskiner som kan navigera i en trädgård utan att göra för mycket skada. Grävdjupet är ändå tre och en halv meter.

Några vanligt förekommande jobb för Johanssons Grävtjänst är att gräva ut för enskilda avlopp där det inte finns kommunalt vatten och avlopp. Reglerna för hur avlopp ska utformas är med rätta stränga, det ska vara säkert att dricka sitt eget vatten. Här arbetar Johanssons Grävtjänst gärna med Baga biomoduler vars avloppslösningar tillsammans med minireningsverk från Ecobox ger en anläggning som släpper ut ett renat vatten med minimala halter av kemikalier och bakterier.
– Vi har valt det vi tycker är bra, säger Fredrik.

Johanssons Grävtjänst dränerar även hus och använder sig då av fuktspärrar som garanterat fuktsäkrar från grund till tak. Sommartid blir det en del pooler samt iordningställande av tomter. Till 99,7 procent vänder de sig till privatkunder.

Johanssons Grävtjänst arbetar i dialog med kunden. När Fredrik och Anders är ute och räknar på ett jobb pratar de gärna med kunden om vad kunden förväntar sig av dem när de är klara. Det handlar om att vara lyhörd och öppen med vad som går och inte. Att vara inkluderande och erbjuda personlig service från början till slut. Blir det fel på något de gjort så löser de problemet även om det gått något år.
– Man blir aldrig profet i sin egen hemstad men man får försöka och göra sitt bästa, avslutar Fredrik.