PFA Solteknik hämtar kraft ifrån ovan

PFA Solteknik

De senaste årens skenade elpriser har synliggjort behovet av att ha kontroll på sin energiförbrukning och ökat intresset för egenproducerad el. PFA Solteknik AB installerar solceller och allt som tillkommer för att en privatvilla, ett företag eller ett jordbruk ska få en komplett anläggning. I och med att bolaget har sina egna elektriker, montörer och snickare kan de garantera att konstruktionen håller och att anläggningen fungerar en lång tid framöver.

PFA Soltekniks slogan är att ta till vara kraften ifrån ovan och då syftar de i första hand på den oerhörda energikällan som solen utgör. PFA kan utläsas som Power From Above och de var ett av de första företagen i landet att montera integrerade solpaneler på tak.

Bolaget grundades utav barndomsvännerna Emanuel Åhman och Jonas Bergqvist år 2019. Men det hela började egentligen med att Jonas redan år 2017 monterade integrerade solpaneler när han la om taket hemmavid. Emanuel gjorde detsamma året efter. Vänner och släktingar som besökte dem blev mäkta imponerade hur snyggt det var. När besökarna sedan förstod hur mycket kraft panelerna genererade ville de själva bli solfarmare. Det ena gav det andra. Jonas hade varit i elbranschen i femton år och Emanuel snickare så deras sakkunskaper matchade varandra väl.
– Båda kompetenserna behövs när man monterar solpaneler, säger Emanuel.

Han förklarar hur det byggnadstekniskt är bra att gardera sig för att konstruktionen under cellerna håller en lång tid framöver. Att montera paneler på ett tak som egentligen inte håller för konstruktionen eller verkar på övertid kan bli mer kostsamt än om man gör hela arbetet på en gång.
– Vi tackar nej till jobbet om vi ser att solcellerna kommer hålla längre än taket under, säger Emanuel.

PFA Solteknik vänder sig till privatpersoner, företag och jordbruk över hela Skaraborg. Jonas förtydligar med att en av fördelarna med PFA Solteknik är att kunden bara behöver en entreprenör för hela jobbet och att de arbetar med alla typer av solcellsanläggningar och gör anpassade lösningar för varje kund.

För Jonas och Emanuel är det viktigt att PFA Solteknik ligger i framkant med tekniken och att de lever som de lär. Det visar sig bland annat i att alla deras elektriker kör eldrivna fordon när de är ute på jobb. PFA Soltekniks bilflotta är laddad med solkraft.
– I takt med att tekniken utvecklas och dragvikten ökar kommer även våra montörer som har behov av att utföra tyngre transporter gå över till elbussar, säger Jonas.

PFA Solteknik ansvarar för helheten

Att montera solceller är en sak, att ta tillvara på kraften och få det riktigt funktionellt är en annan. PFA Solteknik ser till att allt verkligen fungerar och kommer göra så under lång tid framöver. De har erfarenhet och utbildning för att ta hand om helheten. Panelerna på taket, konstruktionen som håller dem på plats, elbilsladdarens funktion och övrig kringutrustning.
– Vi arbetar med off grid-lösningar, säger Emanuel.

Det innebär att även om nätströmmen för anläggningen skulle tappas så kommer elen i fastigheten ändå vara intakt tack vare batterier och solceller. Så när strömmen går hos grannarna efter en storm så har kunder till PFA Solteknik sin verksamhet i gång.
– Vi är erkända för våra speciallösningar, säger Jonas.

De är båda angelägna om att varje jobb de gör ute hos kund ska utföras noggrant och enligt en hög standard. Det är en grundidé som deras duktiga elektriker och montörer tar med sig när de är ute vilket bidrar till riktigt fina kundrecensioner.

För att leva upp till sitt rykte om att alltid göra ett jobb i tid, till överenskommet pris och gärna lite bättre än vad kunden väntade sig, ser Emanuel och Jonas till arbeta med kvalitetsprodukter som är så lokalproducerade som möjligt. Montagematerialet är svensktillverkat med solpanelerna främst kommer från Spanien, Tyskland eller Italien.
– Slutprodukten ska ha en snygg design och det ska hålla för vårt klimat, säger Jonas.

Varje jobb de gör är mer eller mindre unikt och anpassas efter omständigheterna. Varje kunds behov sätter grunden för vad det är PFA Solteknik ska utföra. Alla tillverkare har olika typer och storlekar på sina paneler och det finns pengar att tjäna på om man optimerar ytan.
– Vi vill alltid leverera det bästa som passar kunderna, avslutar Jonas.