R-Golv i Skaraborg kan golv och bryr sig om både personal och kunder

R Golv i Skaraborg

Bli golvad av Skaraborgs största golvutställning. Vi besöker R-Golv i Skaraborg som i sin butik i Skövde har alla typer av förekommande golv för hem till industri. Alla ledande leverantörer är representerade i deras gigantiska sortiment. Efter trettio år i branschen har de dessutom samlat på sig säker och erfarenhet för att kunna erbjuda den bästa golventreprenad som finns. Det finns det bevis på – två år i rad har R-Golv blivit utsedd till Länets företagare i Västra Götaland år 2023.

När Mattias Ljungmark köpte R-Golv i Skaraborg, som grundades år 1992 av Sven Rickardsson, hade han redan lång erfarenhet av branschen. Mattias har själv lagt golv och avancerat till att vara arbetsledare på en firma i Falköping som expanderade och behövde arbeten för sina anställda.
– Det är lättare att köpa en befintlig firma med gott rykte än att starta från början, berättar Mattias.

På den tiden hade R-Golv i Skaraborg ett bra kontaktnät trots att de bara var två anställda och Mattias såg potentialen. Det gjorde inte hans tidigare arbetsgivare så han sa upp sig och genomförde affären själv. Det blev ett lyft för R-Golv som snabbt vidgade sitt arbetsområde och sin kundkrets.
– Sven stannade kvar ett år extra trots att han egentligen gått i pension bara för att han tyckte det blev så roligt igen, berättar Mattias glatt.

Antalet anställda är ett mått på tillväxt. R-Golv har gått från ett fåtal till trettiofem under dessa tio år. Ett annat mått är antalet nöjda kunder och de tillhör en ständigt växande skara. Mattias vet att nöjda kunder pratar gott om det de är nöjda med och tipsar andra om det som är bra. En kund som fått mer än förväntat talar om det för sina kollegor, släktingar och bekanta.
– Det bror främst på att vi har mycket bra pojkar och tjejer anställda, säger Mattias.

Han beskriver hur de anställda på R-Golv ges möjlighet att skapa sig sitt eget namn, förbättra sin kompetens och växa både som individer och yrkeskunniga. Mattias är stolt över hur väl de anställda förvaltar firmans anseende och ger det lilla extra i sitt bemötande av kunder och att utföra arbetet.
– Samtidigt är vi alla olika, säger Mattias.

På R-Golv ges man utrymme att vara den man är. En del trivs med att möta kund och inte veta vad för arbete som visar sig till morgondagen medan andra vill sätta på sig hörlurar, dra upp en huva och ha klart för sig vad de närmaste veckornas arbete består av. I en firma med R-Golv storlek och breda kompetens finns det plats för dem alla.

R-Golv erbjuder allt inom golv och badrum till privatpersoner och företag

Allteftersom firman växt har nya medarbetare med nya kompetenser anställts. Idag har R-Golv vuxit till en komplett golventreprenör med butik och entreprenad med möjlighet att leverera totalentreprenad. De erbjuder expertishjälp och omtanke i allt från att sälja en matta eller en badrumsrenovering för privatpersoner till att lägga parkettgolv i kontor eller ordna industrigolvet för företag av olika storlekar.

De går att lita på, både 2023 och 2024 har organisationen Sveriges Företag tilldelat R-Golv utmärkelsen Länets företag. Och det gäller alla. För R-Golv är den lilla kunden lika viktig som den stora och inget projekt är för stort eller för litet. Mattias vet av erfarenhet att det lilla jobbet i förlängningen kan leda till et större några år senare.
– De kunder vi har idag kommer kanske tillbaka om tio år för ett nytt jobb och då ska de minnas att vi var riktigt duktiga, säger Mattias.

För att grunda sig och inte sväva i väg brukar han några gånger om året ge sig ut på jobb och lägga några golv. Det ger honom också möjlighet att hålla sig a jour med de nyheter som kommer vad gäller nya material, verktyg och tekniker. Annars är han mest på kontoret tillsammans två andra räknar på jobb och arbetsleder. Alla har bokstavligen arbetat på golvet och sammanlagt har de närmare hundra års yrkeserfarenhet.
– Vi tror på att vi kan lösa allt även om det verkar omöjligt för stunden, säger Mattias.

Det kan röra sig om en hyresvärd som behöver ett nytt golv i en av sina lägenheter under morgondagen eller bygge som behöver skyndas på. R-Golv har personal som löser det.

De golv och badrum som R-Golv arbetar med kan ses i deras enorma butik där alla ledande leverantörer är representerade. Hit kan man komma och få sitt badrum uppritat utifrån befintliga mått och förutsättningar. Caroline som sköter butiken vet vilka frågor hon ska ställa för att guida kunderna rätt.
– Själv är jag lite feg när det gäller färgval så det är kul att se hur en del kunder vågar ta ut svängarna och skapa något eget, säger Mattias.

Med trettiofem anställda och all den erfarenhet som de tillsammans besitter ser han inga mörka moln framför sig trots en lågkonjunktur. I värsta fall kan butiken göras om till ett exklusivt showroom dit man behöver boka tid kontra att besöka under rätt långa öppettider. Ingen personal ska behöva gå. I stället ser Mattias att R-Golv utvecklas och att nya idéer tillkommer. Grunden med ett bra mottagande, god kvalitet och professionell hjälp sitter bergfast och det gör att kunderna återkommer.
– Vi kommer nog snart behöva anställa runt fyra till fem kompetenta personer till, avslutar Mattias.

Golv • Kakel • Badrum • Butik

Vipans gränd 3, 541 31 Skövdewww.rgolv.se