Stenungsögården erbjuder god mat och dryck samt boende för alla

Stenungsögården

Bröllop och fest. Träningsläger eller konferens. Boende i tält eller på pensionat, plats för husvagn och flera olika storlekar på stugor. Storslaget julbord, mättande matlådor, goda bakverk, fantastiska tårtor och så en riktigt trevlig personal. Vi besöker ett paradis på Stenungsö precis utanför Stenungsund.

I mitten av 1800-talet började Stenungsön att befolkas av sommargäster som ville leva hälsosamt och komma bort från städernas larm och smuts. Den tidens läkarteorier visade på att frisk luft, salta bad, god hälsosam mat och att dricka brunn var nyttigt. År 1915 började advokat Bengt Hessle från Göteborg bygga Westergården som idag är Stenungsögårdens ståtligaste hus med en charmerande havsutsikt.

I mitten av femtiotalet köpte Baptistsamfundet fastigheten för att införlivas i Föreningen Stenungsöns Ungdomsgård. Verksamhet var en livfull och mycket energisk ungdomsvärld och bestod av läger i olika slag och utökades med kristendomsskola i ett kapell som byggdes under sextiotalet. Baptistsamfundet drev verksamheten fram till 2013 då äkta paren Emma Bergvall och Roger Andersén samt Lars och Eva Thorén övertog idylliska Stenungsögården. 
– Vi har numera vigslar i kapellet men utan bestämd trosuppfattning, berättar Eva.

Emma är ekonomen som jobbat på bank i många år, Roger ansvarar för fastigheterna, Lars kör grävmaskin och sköter lite allt möjligt medan Eva framför allt arbetar i köksregionerna samt har hand om hemsidan och sociala medier. Eva som är konditor i grunden har även hjälp i köket av sin dotter Annie som är ansvarig kock på Stenungsögården samt Jocke som nyligen börjat.

Stenungsögården

Café och restaurang med fullständiga rättigheter

En av de första förändringarna de fyra gjorde efter ägarbytet var att marknadsföra att det numera gick att dricka alkohol på Stenungsögården. Något som uppskattas av såväl konferensdeltagare, de många bröllopsgästerna och övriga semesterfirare. Varje år utförs ett planerat renoverings- eller tillbyggnadsområde för att säkerställa att de olika husen håller en hög standard. Den sköna havsutsikten har också omedvetet förtydligats efter att en storm härjade på ön.

Verksamhet är öppen året om men domineras av bröllop där Stenungsögården som en av få aktörer kan erbjuda festlokal, boende och kapell i ett. Totalt har de drygt nittio bäddar i allt från små ministugor och större stugor till vandrarhem och pensionatsrum. Utöver det har de en camping med ungefär trettio husvagnsplatser samt gott om bra tältplatser. I restaurangen finns det plats för 110 personer inomhus och lika många utomhus.
– Vi har mat och boende i flera priskategorier och något för alla, säger Emma.

De många övernattningsmöjligheterna gör också att bröllopsfestligheterna kan leva vidare till dagen efter med en gemensam frukost. Stenungsösgården är experter på stora tillställningar, förra året arrangerades här över femtio bröllop samt en del femtio- och sextioårsfester. Av förklarliga skäl var dessa festligheter mest under helger medan det under arbetsdagarna ordnas med konferenser och ungdomsläger. Stenungsösgården har härliga konferenslokaler utrustade med den utrustning som förväntas.

Personliga möten med sina kunder

Ett vanligt förfarande är att kunden träffar Eva och Emma, berättar om sina önskemål, tillställningens omfång och därefter får en personlig offert. Ungefär sex veckor innan ett bröllop träffas man sedan igen för att gå igenom att alla detaljerna är med och att inget viktigt glömts bort. För att se vad Stenungsögården kan erbjuda har de på sin hemsida och på facebook mängder av bröllop där man som gäst kan få inspiration.
– Vi har ett album med över 600 tårtor samt en gästbok som är fantastiskt rolig att läsa, avslöjar Eva.

Andra populära tillfällen som bokas på Stenungsögården är minnesstunder och julbord. Några dagar är exempelvis redan fullbokade inför kommande jul. Årets stora nyhet på Stenungsögården är matlådor. Det är rejäla portioner på 500 gram som för många räcker till två måltider eller för att mätta den riktigt hungrige. De säljs via caféet eller kan beställas och få utkörda till företag och pensionärer. Rätterna i lådorna görs från grunden på svenska råvaror, äkta grädde och smör.
– Det är riktiga ingredienser som gör att det smakar gott, säger Eva.

Ryktet om Stenungsögårdens förträfflighet har nu spridit sig utomlands. Många besökare kommer från Norge och andra från Frankrike. I tyska turisters appar går det numera att läsa att de är bland de högst rankade platserna på västkusten. Framför allt lovordas den goda maten och den likaså trevliga personalen tillsammans med miljön. På en punkt fick de dock lägsta betyg.
– Det var för att det var fullbelagt men det kan vi inte hjälpa, avslutar Emma med ett skratt.

John Forsellsväg 1
444 48 Stenungsund
Reception 0303-770080
Köket tel. 0303-770925

info@stenungsogarden.se
www.stenungsogarden.se