Bokströms Guld erbjuder det unika och hög service

Numera huserar tredje generationen Mossberg som guldsmeder på anrika Bokströms Guld. Här kan den som söker det unika, personliga och vackra få sitt lystmäte tillgodosett. Med betoning på vigselringar, vintage, klockor och smycken som högtidsgåvor tar de emot var kund som en kunglighet.

Bokströms guld fick sitt namn 1879 men guldsmedsverksamheten går att spåra ända till år 1808. I huvudsak arbetar de än i dag med guld, silver samt ädelstenar och varje kunds unika önskemål försöker tillgodoses, service och ett angenämt bemötande ingår i affärsidén.

Syskonen Fredrik och Johanna Mossbergs farfar drev Bokströms Guld under 1930 och 1940-talen fram tills början av femtiotalet då han sålde till en kompanjon för att flytta till Uppsala. Fredrik och Johannas pappa Gösta som är utbildad silversmed på Konstfack i Stockholm köpte sedan Swenssons guld i Trollhättan 1969 och slöt därefter cirkeln genom att återanskaffa Bokströms Guld till familjen år 1986. Man kan med all säkerhet påstå att Fredrik och Johanna som förvaltar Bokströms Guld idag är uppfödda i branschen.
– Verkstaden i Trollhättan var mitt dagis, berättar Fredrik.

Han utbildade sig sedan till guldsmed i Köpenhamn medan Johanna valde att stanna kvar och arbeta i butiken. Och det är en fördelning de förfinat till perfektion. Det är spännande att besöka butiken och det som tillverkas i verkstaden är sällsynt vackert och eget. Bokströms Guld har en egen tillverkning av smycken där personliga och unikt utformade vigsel- och förlovningsringar utgör en betydande del av verksamheten. Fredrik har gesäll- och mästarbrev likt hans kollega Lena i verkstaden.
– Vi är två guldsmedsmästare i verkstaden, säger Fredrik.

Det behövs då Uddevallaborna har hittat sin favoritplats att gå till när de vill reparera eller ändra gamla smycken.

Man vill stanna på Bokströms Guld

Fredrik och Johannas pappa Gösta som varit i branschen sedan slutet av femtiotalet äger 1800-talsfastigheten där Bokströms Guld har sin butik och verkstad. På ett sätt är det hans skötebarn och han kommer fortfarande för några timmars jobb varje vecka. Mycket är sig likt i hantverket. Grunden för tillverkning och reparationer av ringar, hängsmycken och kedjor har inte ändrat sig nämnvärt.

Bokströms Guld har förutom artiklar i guld och silver även klockor och smycken i stål. Fredrik och Johanna väljer att arbeta med starka varumärken som levererar artiklar av hög kvalitet. Det innebär smycken från Efva Attling, George Jensen, Thomas Sabo, Edblad, Arock, astrid & agnes samt klockor från Tissot, Gant och Certina med flera.
– Vi har kvalitetsprodukter att erbjuda för alla åldrar och tillfällen, säger Johanna.

Bokströms Guld tillhör den rikstäckande butikskedjan Stjärnurmakarna med närmare 40 fristående försäljningsställen i landet som underlättar inköp. Det är lätt att fastna i allt det vackra och man vill stanna i den trevliga miljön som kunderna möter i butiken. Ett tag var Fredrik inne på att Bokströms Guld skulle skapa en egen kollektion med smycken men det stöp på att alla förlagor sålde slut när de var ute på visning. 
– Vi möter hellre varje kund och gör ett unikt arbete, säger Fredrik.

Vintage – försäljning av äldre smycken

Sedan en tid tillbaka köper Bokströms Guld in äldre guldsmycken, reparerar dem vid behov och säljer som vintage. Det är vackra smycken som ibland legat närmast oanvända under många år och nu möter en ny kundgrupp. Det är länkar, broscher, ringar och hängsmycken. Fredrik och Johanna tror på en marknad för återvinning och återbruk. De ser det ur ett miljöperspektiv men också från ett rent intresseperspektiv.
– 50-, 60- och 70talssmycken är vackra och har blivit populära idag, säger Fredrik.

De flesta kunderna kommer från Bohuslän och Dalsland men även sommargäster passar på att besöka Bokströms Guld efter som det är tradition. De låter smycken repareras, trä om pärlor och göra annat bara en riktig guldsmed kan göra tillförlitligt och hantverksmässigt.

Kungsgatan 9, Uddevalla • Tel. 0522-10234 • www.bokstromsguld.se