Centralens Konditori har något för alla

Centralens Konditori

Inför det stundande åttioårsjubileum framför sig besöker vi Centralens Konditori i centrala Uddevalla som är restaurang och café med egen glasstillverkning och catering. Här tillverkas allt det goda från grunden med fina råvaror. 

Anrika Centralens Konditori grundades redan 1944 av Eric Hemberg som ett kombinerat café, konditori och bageri, adressen var då, som nu, Strömstadsvägen 34. I mitten av sjuttiotalet utökades verksamheten med först pub och matservering och sedan med glasstillverkning i då nyövertagna Svensson konditori på en annan adress. Tanken var att erbjuda Uddevallaborna på riktig gelato och för det införskaffades italienska maskiner. Idag står Erics son Bengt som ägare och driver företaget tillsammans med sin fru Ewa och deras dotter Therese, övriga barn är också delaktiga i olika arbetsuppgifter. År 2011 renodlades verksamheten genom att återgå till den ursprungliga adressen och flytta all verksamhet till en adress.
– Glassen har vi kvar liksom maten, kallskänken, catering och bageriet, berättar Bengt.

Familjen har medvetet valt många ben att stå på för att kunna stå stadigt när det blåser. För att verksamheten ska fungera krävs anställda som trivs och det arbetar man mycket med.  Det ska vara roligt att arbeta på Centralens Konditori. Flera av bagarna är yngre och de tas om hand av den lite äldre personalen som har några fler år på nacken och som älskar att dela med sig av sitt kunnande. Gnistan som tänds när passionerade yngre och äldre möts med kunskapsutbyte är ovärderlig.

En dag på Centralens Konditori börjar klockan fyra med att bagarna sätter igång. Från klockan sex kommer de första kunderna för att hämta upp nybakt bröd eller förbeställda smörgåsar och tårtor. Även frukostservering öppnar klockan sex. På menyn finns bland annat sjuttiotalets omtyckta patentsmörgås som en del av stamgästerna inte kan vara utan, men naturligtvis finns mycket mer än skinkmackor såsom ägg och bacon, omelett, nybakt fralla och baguette samt självklart riktigt gott kaffe.

Klockan elva öppnar deras omtyckta lunch som består av god och vällagad husmanskost. På Centralens Konditori görs allt från grunden och till och med ordet halvfabrikat är bannlyst i köket. Utöver dagens väl utvalda rätt serveras sallader, olika toasts och en a la carte-meny. Om man nu inte nöjer sig med något kallt – som en macka. Men då är det inte vilken smörgås som helst. I kallskänken finns allt från frallor med ost och skinka, landgångar, smörgåstårtor till hela kalla bufféer. Det är en kall skänk från ovan.

Apropå kallt, när Bengt och Ewa startade sin italienska glasstillverkning på sjuttiotalet var smakerna från början klassiskt renodlade med baser utav exempelvis vanilj och jordgubbe. För femton år sedan utökades glasskonceptet med Hembergs Nicecream där italiensk gelato möter amerikanska mer djärva smaker. Glassen har sitt eget utrymme på Centralens Konditori.

Grundstommen i det hela är ändå bageriet med ett brett utbud av bröd, limpor, kransar, bullar och kakor samt konditoritillverkningen med bakelser och tårtor i alla möjliga storlekar och modeller. Allt tillverkas för hand med noga utvalda råvaror där kvalitet råder över kvantitet. Så har det varit sedan 1944 och så ska det förbli. Varje kund som besöker Centralens Konditori ska känna att det som finns här är tillverkat med kärlek och omsorg för det goda.

Centralens Konditori är mer än vad som syns utåt

Allt som tillverkas på Centralens Konditori går att beställa som take away eller catering. Oavsett om det handlar om en lunch som tas med till kontoret eller serveringar till en begravning i Lysekil med 200 personer. I över ett halvt sekel har de caterat varm och kall mat till såväl stora som små fester och tillställningar. Det har varit bröllop, begravningar, jubileum, examensfester och viktiga affärsmåltider. Och apropå begravningar. Det var Centralens Konditori som introducerade smörgåstårtan till Uddevalla och många tycker att de fortfarande gör den godaste.
– Det är mest landgångar och smörgåstårtor på begravningar men vi har varm mat som lax, kyckling och hela vegetariska menyer, säger Ewa.

Hur gör man då för att stanna kvar på toppen efter så många år? För familjen är svaret att man behöver bry sig om sina kunder, ge god service och tillgodose de önskemål som kommer upp. Det kan se ut som att Centralens Konditori är en plats för varm mat och kall glass, gott kaffe och väldigt goda tårtor. Men främst är Centralens Konditori en plats för människor och det goda i livet.

Strömstadsvägen 34 c, Uddevalla • Tel: 0522 153 76
info@centralenskonditori.sewww.centralenskonditori.se