Hos Gerhards Ost finns bredd och variation

Gerhards Ost

Gerhards Ost erbjuder ett noggrant utvalt och anpassat sortiment av ost, chark och tillbehör med hög kvalitet. Butiken tillgodoser behovet av delikatesser för livsnjutare från Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg och Ljungskile under vardag och fest. Här finns ett noggrant utvalt sortiment av ost, marmelad, olivolja med mera för speciella tillfällen och som attraktiva presenter.

Gerhard Olofsson upptäckte i tonåren att han hade ett stort intresse för mat, dryck och smaker men utan lust att arbeta inom restaurang eller i kök. Han valde i stället att arbeta inom bilindustrin och blev kvar där i trettio år. Under de åren arbetade han på båda våra stora fordonsvarumärken. När det sedan varslades om nedläggning tänkte han att det var dags att sadla om och börja med något nytt.

En vän till Gerhard hade ett par år tidigare startat en ostbutik i Mölndal som han frekvent besökte för att köpa med sig goda ostar att njuta av hemma. En dag bestämde han sig för att starta sin egna butik i Uddevalla. Den första Gerhards Ost-butiken låg ett tag i Saluhallen innan det i november 2019 var dags att öppna i nuvarande lokaler på Kålgårdsbergsgatan.

Specialiteten är ett brett utbud av ostar som man inte hittar i den vanliga dagligvaruhandeln. Visst finns grevé men här är den lagrad i fjorton till arton eller arton till tjugofyra månader, vilket ger en djupare doft och en mer komplex smak.

Den stora fördelen med en riktig delikatessbutik är att man som kund får provsmaka samt diskutera med en person som har stor kunskap och vill hjälpa till med att hitta de produkter som passar bäst för varje tillfälle. Gerhard brinner för att dela med sig av sitt kunnande och förmedlar mer än gärna kombinationer med mat, vin och ost där beståndsdelarna lyfter varandra till kulinariska höjder.
– Ost kan vara så mycket mer än en ostbricka, säger Gerhard.

Gerhards Ost erbjuder enbart kvalitetsprodukter

Gerhard nämner sin egen utveckling där han för tjugo år sedan kunde köpa åtta till tio ostar, fyra till fem olika marmelader och som han då tänkte skulle fungera till ett och samma vin. Det var inte ofta det blev så lyckat. Överflödet är något som finns kvar sedan forna tiders bondesamhälle då allt skulle dukas upp rikligt i syfte att visa välstånd.
– Det fungerade som en trevlig stund men kanske inte som riktigt en smakupplevelse eller njutning, säger Gerhard.

Med tiden har han lärt sig mer om vad som passar till vad och vid vilka tillfällen det fungerar mycket bra. Ibland kan det vara förträffligt med ett stort utbud och där mängden är avgörande, exempelvis om man bjuder på en stor buffé och det är många som vill tillgodose sina skilda smaker. Det är också ett tillfälle då man som kund kanske tittar lite mer på priset.

Gerhards Ost

För det speciella tillfället däremot då man är inställd på något alldeles extra kan det vara bra att para ihop rätt ost med rätt tillbehör och dryck. Enligt Gerhard innehåller ost så pass mycket fett att det inte är bra att äta alltför stora mängder, det handlar också om att smaklökarna inte ska överbelastas. Han förespråkar max sextio till åttio gram per person som efterrätt.
– Tre till fyra ostar räcker alldeles utmärkt, säger Gerhard.

Hos Gerhards Ost finner man även kvalitativ chark i form av salami, skivad och förpackad skinka, oliver, sweetpepper, ekologiska olivoljor från Italien, tolvårig Italiensk balsamico, närproducerad honung samt naturligtvis kex och marmelad i olika varianter. Samtidigt så kan han inte ha hur många produkter som helst.

Det första kriteriet för att Gerhard ska köpa in en vara är att han själv tycker om den. Han vill kunna stå för varje välinpackad vara som han lämnar ut till kund. I dagsläget saluför han runt sjuttio olika ostar. Av dessa är sextio procent hårdost och fyrtio procent mjuka ostar. Här finns något för både nybörjaren och finsmakaren.

I dagsläget kan Gerhards Ost erbjuda provningar för slutna sällskap men planerar för att återigen söka ett tillfälligt alkoholtillstånd. I framtiden vill Gerhard även få möjlighet till en uteservering där man erbjuds tapasbricka, provtallrik etc med anpassad dryck i anslutning till sina lokaler.
– Jag tror jag kan tillföra Uddevalla något som inte finns, avslutar Gerhard.

Kålgårdsbergsg. 7, Uddevalla

Tel. 0738-370178

www.gerhardsost.se