Gittans Under är en unik butik

Birgitta Pelli

Söker du en BH att bära under en festblåsa eller för att ha på jobbet? Behöver du extra stöd när du idrottar på sommaren eller något som dessutom är värmande när du åker skidor på vintern? Vill du ha en baddräkt för motionssimning eller snyggt badmode för stranden? Då hittar du rätt hos Gittans Under.

Birgitta Pelli arbetade som sextonåring på Abba Konservfabrik där hon hade en kollega som alltid gick klädd i vackra underkläder. Birgitta och hennes kollegor tyckte till en början att det var alldeles i förskräckligt att klä sig så för jobbet i en sillfabrik men fick svaret att man aldrig kunde veta om man skulle tuppa av och det skulle komma snygga ambulanskillar för att förflytta en till sjukhus.
– Det var grunden och övertygelsen kom senare när jag jobbade inom vården, skrattar Birgitta eller Gittan som hon kallas av de flesta.

Hon berättar om hur kvinnor som gått omkring i korsetter rörde sig stiligt och graciöst även när de kommit upp i åren. Hur de gick med raka ryggar och höll upp kroppen mycket bättre än vad hennes generation gjorde. Till saken hör också att Gittan alltid varit intresserad av textil och kvalitet. En av hennes övertygelser är att var människa är unik och skapt i en egen form.
– Hos oss ska man kunna hitta rätt plagg för rätt person och för rätt tillfälle, säger Gittan.

Gittans Under

Beroende på vad man gör så ställs det olika krav. Sportar man krävs en bra sportbh med rätt stöd. Och stödet varierar beroende på hur kroppen är byggd och vad man gör. När man rider behöver man exempelvis mer stöd än om man tar lätta promenader. Går man på fest är det andra kriterier som ska uppfyllas.

Dubbel support hos Gittans under

Att prova baddräkt och bh kan för en del vara en otrevlig upplevelse. Man blir starkt påmind om hur man ser ut och speglarna kommer riktigt nära. Gittan möter sina kunder med respekt och tillit. Hon vet när det är tid att lägga undan måttbandet och i stället utgå från ett plagg, hitta varianter och arbeta sig fram tills det stämmer för kunden.
– Jag brukar säga att det är provhyttens fel och inte på någon som person, berättar Gittan.

Oftast hamnar hon rätt direkt eller efter ett par provomgångar. Ibland får hon bära plagg fram och tillbaka en längre stund. Vad vi vet är att under åtta år har Gittan samlat på sig en erfarenhet som är ovärderlig för hennes kunder. Och hon ger sig aldrig. Bland det bästa hon vet är att hitta rätt plagg till rätt kvinna.

Gittans Under har funnits som butik sedan 2015 då hon började i en liten källarlokal innan hon flyttade till de cirka 40 kvadratmeterna på Södra Hamngatan. Siktet är nu inställt på en nästan dubbelt så stor lokal precis bredvid den nuvarande.

Ändå har hon inte kunnat släppa helt från sitt arbete inom vården. Det kan vara tufft att driva en egen butik. Särskilt om man som Gittan vill erbjuda unika plagg i många varianter. Det är underkläder och bad mode för alla typer av kvinnokroppar. Storleksmässigt kan hon erbjuda allt från 60 till 120 i omkrets med kupor från A-O i olika färger och varianter.
– Var och en som kommer in ska jag kunna hjälpa, säger Gittan.

Gittans Under

För henne ligger det en stolthet i att kunna möta varje kunds behov. Hon ställer frågor och lyssnar. Hon vill veta vad kunden trivts i sedan tidigare, vad som önskas just nu och vad plagget ska användas till. Att ge service och att hjälpa är det som utmärker Gittans Under som butik.

Ett extra stöd i livet

Gittans Under är nischade för människor som faller utanför de vanliga ramarna. Med sin sjukvårdsbakgrund har Gittan kunnighet och förmåga att kunna prata om det som är svårt. Här kan hon möta stigman som människor drabbas av såsom läckage och prostataoperationer, för kvinnor som råkat ut för bröstcancer där hon kan erbjuda ett stort utbud med badkläder och underkläder med fickor för proteser och skydd.

Hon erbjuder även kvinnor som önskar en skyddad provning att boka på udda tider och att prova i källaren i stället för i gatuplan. Det är omtyckt särskilt av muslimska kvinnor och transpersoner.
– Jag är stolt, glad och tacksam för allt nytt jag får lära mig så jag kan vara till hjälp för mina kunder avslutar Gittan.

Södra Hamng.16
451 40 Uddevalla
Tel. 073-9470549