Hallgren och Söner Gräv utför allt inom gräv, schakt och transport

Hallgren och Söner Gräv

Vi besöker ett företag vars specialitet är att gräva. Deras styrka är bredden och förmågan att kunna klara av de flesta inom branschen förekommande arbeten. Kort sagt gräver de upp jord för att lägga ned dränering, rör och annat som man vill ha under markytan. De utför även betongarbeten och trädgårdsarkitektur, bygger murar, lägger sten och annat som hör till.

Att Robert Hallgren skulle arbeta med något inom bygg kom inte oväntad för någon som betraktade hans uppväxt. Hans pappa drev en murar- och byggfirma och efterfrågan på tjänsterna var stor och Robert började i unga året vara med för att hjälpa till.
– Min första timpenning var på två kronor i timmen, berättar Robert.

Det fick han för att gå runt och plocka spik samt annat byggskräp som inte skulle vara kvar på marken. Med tiden ökade hans möjligheter att bidra och hans ansvarsområde växte. Man kan med absolut säkerhet säga att han växte in i yrket. I slutet på 1980-talet köpte hans pappa in en grävmaskin, en dumper och en lastbil. Tanken var att växa med branschen.
– Sen kom kraschen, säger Robert.

Finanskrisen i Sverige mellan 1990 och 1994 drabbade byggsektorn hårt. Från en natt till en annan stannade all byggverksamhet av. Robert kommer ihåg att de fick hushålla på det mesta hemmavid. Själv började han på transportlinjen i gymnasiet.
– Det är den bästa utbildning som egentligen funnits, konstaterar Robert.
Han menar då om man ska vara i branschen. För en läkare skulle det kanske inte fungera lika bra. I den gedigna utbildningen lärde han sig köra lastbil, grävmaskin och truck samt hantera farligt gods. Efter skolan fick han jobb direkt. Han kom att köra lastbil, grävmaskin, teleskoplastare och truck på olika platser vid olika tillfällen. Han körde, rev, borrade, sågade, sanerade och sög åt sig nya kunskaper.

Så här började det

På sin fritid hade Robert runt millennieskiftet köpt en riktigt gammal maskin för att kunna hjälpa sin pappa hemma på gården.
– Men den kom aldrig dit utan var hela tiden ute på extrajobb, berättar Robert.
Jobb som Robert hans bror och pappa utförde på sin lediga tid. Efter två år satte sig bröderna ned med sin far för att prata om ifall de skulle köra i gång något på riktigt. Resultatet blev att starta firma Hallgren och Söner Gräv AB och köpa in en till begagnad maskin.
– Inte heller den kom hem till gården, säger Robert.

Så ytterligare två år senare år 2004 köpte de sin första nya maskin. Robert sa upp sig och började arbeta heltid på den egna firman. På hösten besökte Gudrun Sverige och firma Hallgren och Söner Gräv fick fullt upp med att hjälpa till i röjningen av hennes framfart. Det ledde till att de köpte in en ny maskin till och att Roberts bror och pappa engagerade sig mer i företaget som växte. År 2012 var brodern inte lika pigg på att ständigt arbeta så Robert löste ut honom och har sedan dess varit ensam ägare.

Så här är läget i dag

Numera är det femton personer förutom Robert som arbetar på firma Hallgren och Söner Gräv. Det är maskinister, anläggare, lastbilschaufförer, spadgubbar samt de som sköter jordförbättringar i Frändefors. Det är mycket jobb som utförs. Bland annat gräver de ned avloppsanläggningar, kompletta eller renoverade. De gräver ut för husgrunder, schaktar, utför rördragning och formgjuter. De gräver för vatten, avlopp och dränering samt utför alla tillhörande transporter. De utför aven kommunala anslutningar ute på landsbygden. Målet för alla är att själv alltid vara nöjd med jobbet när man lämnar det och hålla det rent och snyggt under arbetets gång.
– Vi har noggrannhet och kvalitet som toppmärken, säger Robert.

Inget jobb är för litet och inget jobb är för stort. Robert har ett brett kontaktnät och kan snabbt ta in hjälp om det behövs för att klara av en totalentreprenad. Det viktigaste för honom att hålla en god kontakt med kunden och se till att jobbet blir så bra gjort att firma Hallgren och Söner Gräv rekommenderas och anlitas igen.

Kungsgatan 29, 462 33 Vänersborg
Tel.0709-622151
www.hosgab.se