Nyståhl Textil har allt som behövs

Nyståhl Textil

Vi bjuder in er till drömmen om hur en textilbutik kan fungera. En butik där kunden får hjälp med att ta sig vidare i sin egen sömnad, virkning eller stickning. Här hittar man nästan allt och finns det inte så beställs det hem.

Först som sist. Nyståhl Textil är f.d. Birgits Stuv och därmed Vänersborgs äldsta textilbutik. Nuvarande ägare Ida Nyståhl firade butikens femtioårsjubileum år 2021 med att flyttade verksamheten närmare centrum. Nu i mysiga lokaler mellan den gamla skofabriken och vattentornet strävar hon efter att erbjuda ett så överdådigt och omfattande utbud som möjligt.
– Skulle vi inte ha det kunden önskar så tar vi in det, säger Ida.

Intresset för textilier började tidigt för Ida och hon sydde kläder till sig själv som hon inte kunde hitta i butikerna i stan. Efter gymnasiet gick hon en kurs i sömnad och vävning innan det blev två år på teaterkostym i Göteborg. Hennes mål var då att arbeta på en liten teater och tänkte att det skulle öka hennes chanser om hon dessutom lärde sig att sy hattar.
– Så det blev två år till i skolan för att bli modist, berättar Ida.

Nyståhl Textil

I dag är det fem personer per år som utbildas i detta ovanliga yrke så det är inte vanligt, men väldigt praktiskt om man har som ambition att driva en butik med Nyståhl Textils ambitioner. Utöver enorma mängder av tyg, tråd och garn erbjuder butiken sömnad och skrädderi. En expertis som Ida förde med sig in i bolaget. Från början utförde hon arbetet själv men sedan en tid tillbaka har hon en person till uppe i ateljén som tar hand om det dagliga sömnadsarbetet.

De gör allt från att byta dragkedjor, laga plagg och lägga upp gardiner till att sy upp nya kostymer. Ida ser inget omedelbart hinder att växa med exempelvis en ekologisk kemtvätt eller att sy upp en egen kollektion.

Här finns bokstavligen allt

Ute i butiken huserar Ida tillsammans med Marita som på ett sätt är den som håller reda på vad kunderna efterfrågar för tyger och vad som behövs köpas in. Ida berättar att hon inte skulle drömma om att köpa in något utan att rådfråga Marita. Och utbudet är som sagt enormt. Det är quilt, satin, taft, flanell, chiffong, trikå, jersey, bäckebölja, tunn och grövre bomull och lin, tyger för möbler, kostymer, kjolar, skjortor och ytterplagg.
– Vi har allt för såväl fest som vardag, säger Ida.

Även garnavdelningen erbjuder ett sortiment med allt för den som önskar det finaste av yppersta kvalitet till lite enklare garner som inte kostar så mycket. Den syntetiska delen är populär för dem som stickar för att ha något att göra och som sedan skänker sina alster till välgörenhet.

Naturligtvis finns det även ett rikt utbud av stick- och virkmönster som väl matchar tygavdelningens mönsterkatalog. Och då har vi inte nämnt utbudet av tråd, kantband, fjädrar, knappar, material för smyckestillverkning och mycket mer. Ida berättar att det i Vänersborg finns ett talesätt som härstammar från den förra ägarens dagar.
– Finns det inte på Birgits Stuv så går det inte att få tag på, avslöjar Ida att man sa.

När man går runt i Nyståhl Textils generösa utrymmen inser man att det handlar om flera hundra kvadratmeter fördelade på två plan. Ida berättar att hon vill fortsätta att utöka ytan för att få plats med fler nyanser och varianter och erbjuda mer sömnadsarbeten. En sak som definitivt kommer vara kvar är ändå serviceandan. Ida sätter ett stort värde på att kunna hjälpa sina kunder med tips och råd om hur de ska utveckla sitt handarbete eller ta sig igenom trixiga partier.


A F Carlssons gata 19
46233 Vänersborg
Tel. 0521-166 05

info@nytextil.com
www.nytextil.com