Vara Glasmästeri ser klart och kan det mesta

Vi besöker ett glasmästeri som gör allt från fordonsglas och planglas till prydnadsglas och inredningsglas inne och ute. Inget jobb är för stort och inget för litet. Här sätts kunden främst och får en trevlig pratstund på köpet. Det hör till på en liten ort som Vara.

Henrik Bertvig som driver Vara Glasmästeri AB växte upp i en hantverkarfamilj och det var klart för honom att det var kroppen han ville arbeta med. Han funderade på vad och kom på att han inte visste någonting om vad man gör på ett glasmästeri. Efter gymnasiet gick han in på ett sådant i Vänersborg och erbjöd sig att jobba där i några dagar. Han blev kvar i fem år som lärling.
– Sen bytte jag till ett glasmästeri i Trollhättan där jag stannade i elva år, berättar Henrik.

Under några jobb kom han att hjälpa en glasmästare i Vara. När han år 2018 ville gå i pension fick Henrik frågan om han ville ta över. Det ville Henrik. Efter ett par år flyttade verksamheten till större lokaler för att ha bättre utrymme för lager och bilglasarbete. Till sommaren är det dags för mer specialiserade lokaler med större och högre portar, golvbrunnar och annat som är mer anpassat efter verksamheten. Henrik vill få in last- och husbilar för att kunna byta deras rutor lika lätt som vanliga bilar. Han har investerat i kalibreringsutrustning och går kontinuerligt utbildningar för att hänga med i det nya som kommer.
– Jag har kunnande och utrustning för alla typer av fordonsglas, säger Henrik.

Tar emot alla sorters jobb

Glasbranschen har genomgått en stor förändringsprocess under de senaste åren och det kommer ständigt innovationer och nyheter som för användningsområdet framåt. Henrik har en medveten strategi för att kunna utföra alla typer av arbeten ett modernt glasmästeri ska kunna utföra. Bilglas för alla typer av fordon är ett av Vara Glasmästeris stadiga ben, glasreparationer i form av fönsterbågar är ett annat. Dessutom arbetar Henrik en hel del med inredningsglas. Han beskriver hur många väljer att använda glas i köket istället för kakel eller att installera smarta och platsanpassade duschlösningar, glasräcken på balkonger och altaner samt entrétak.
– Det blir också många skräddarsydda inglasade altaner och verandor, säger Henrik.

Till det kommer vanliga inglasningar av konst och mer udda byggen av montrar för modellbåtar. Henrik samarbetar med flera olika grossister för att kunna erbjuda glas i olika prisklasser. Han hjälper gärna till att hitta en lösning som fungerar för kunden i såväl utseende som i pris.
Paradoxalt nog har Vara Glasmästeri som specialiserat sig på moderna fordonsglas och all den teknik en vindruta kan bära blivit riktigt populära hos veteranbilsentusiaster. Ryktet om Henriks förmåga att finna glas och packningar samt utföra hantverket som passar äldre bilar är vida spritt.
– Ibland behöver man vara detektiv för att hitta rätt, avslöjar Henrik.

Det här är jobb som stora kedjor helst tackar nej till. De har sin produktkatalog och det som inte finns i den finns helt enkelt inte. I den finns inte en Cadillac från sextiotalet. Henrik berättar att försäkringsbolagen är glada över att Vara Glasmästeri utför dessa jobb. Ägare till alla typer av fordon som drabbats av stenskott är glada över att de kan laga dem. Henrik har kunnande och utrustning för att spara tusentals kronor för dem som uppsöker honom i tid.

Gammalt och nytt

Henrik avslöjar så här i energispartider att intresset för att byta gamla isolerglas eller andra äldre glas till bättre glas är ett effektivt sätt att spara pengar. När det kommer till planglas bistår Vara Glasmästeri med allt från renovering av gamla bågar där det krävs linoljekitt till moderna isolerglas med olika typer av fyllningar och beläggningar. Henrik har samarbeten med snickare som kan byta ut hårt ansatta bågar eller tillverka nya om så skulle behövas.
– Kunden gör ofta förarbete och målning, en snickare träjobbet medan jag tar hand om att få glaset på plats, säger Henrik.

För varje år sedan han tog över Vara Glasmästeri växer verksamheten i omsättning och omfång litegrand. I framtiden kan han tänka sig att ta emot en lärling som skolas in i arbetet precis som han själv gjorde en gång i tiden. Fram till dess är han glad att tillsammans med Mikael som har varit i branschen i ungefär trettio år möta sina kunder och få en trevlig pratstund. Det hör till i en liten ort som Vara.

Longgatan 12
53434 Vara
Tel. 073-693 6007
henrik@varaglas.se

www.varaglas.se