Annas Rumänsk mat erbjuder det man tror, och lite till

Annas Rumänsk Mat

Vi besöker en livsmedelsaffär som specialiserat sig på rumänska delikatesser och geniuna råvaror. Sedan maj 2022 har de glatt sina kunder med härliga charkuterier, grönsaksinläggningar och drycker. Här finns allt man behöver för en rumänsk afton.

Anna Popa driver livsmedelsbutiken Annas Rumänsk mat som ligger på Valhallagatan en bit utanför Skara. Anna som inte helt förvånande har sina rötter i det gamla kulturlandet Rumänien flyttade tillsammans med sina barn till Sverige år 2018. Annas man har då arbetat och levt här ungefär nio månader om året under en lång tid. De beslöt att det var bättre för alla om de kunde leva och bo tillsammans året om.
– Idén till butiken började med att det bor många från Rumänien runt Skara och Falköping, berättar Anna.
Förutom rumäner är det många från länder med liknande matkultur som hittar till Annas Rumänsk mat.

Till butiken kommer människor med sina rötter från Polen, Serbien och Ukraina. Samt många svenskar som lärt sig tycka om smakrika korvar, rökt skinka, salami, grönsaksinläggningar, drycker, konserver med kyckling och pastejer samt olika typer av godis. Annas Rumänsk mat har kommit att fungera som mötesplats i området mellan lägenheter och villor. Här hittar man även varor och artiklar som förväntas finnas i en modern närbutik som hygienartiklar och chips.

Annas Romänsk mat har delikatesser och godis

Anna berättar om sin glädje att möta sina kunder och ta hand om dem. Alla är välkomna hit för att prova något nytt och riktigt bra. Många kunder reser från Falköping, Tibro, Skövde och Lidköping för att fylla på förråden hemma med smaker de inte kan vara utan. Anna lyssnar på vad som efterfrågas och är öppen för att ta in något som inte finns för stunden. På så sätt har Annas Rumänsk mat tagit in kakor, oljor och olika sorters te. För att möta efterfrågan och inte stå med tomma hyllor har Annas man tagit på sig att hjälpa till med import av varor till butiken. När han inte hinner med vänder sig Anna till andra speditörer.
– Här ska det finnas något för alla, säger Anna.

Ett måste för alla från Rumänien hittar vi i frysdisken. Mici är en typ av biffar som enligt Anna är godare än både cevapcici den svenska varianten järpar. Mycket populära är även två och en halvlitersflaskorna med läsk som smakar päron eller grapefrukt. Lustigt nog har många svenskar blivit storkonsumenter av såväl rumänska biffar som dryck.

Anna ser inte svenska butiker som konkurrenter. De har sitt utbud och hon har sitt. Annas Rumänsk mat har ett utbud som är svårt att efterlikna eller kopiera. Det hon ser i framtiden är att öppna upp en butik i en stad lite längre bort. Hon vet att kvaliteten på det hon erbjuder är av allra högsta sort.

Annas Rumänsk Mat logga

Valhallagatan 25
53234 Skara
Tel. 070-9153494