Allt som behövs på kalaset finns hos Festfabriken

Festfabriken

På Festfabriken hittar man det mesta som behövs för att lyckas med det lilla barnkalaset likväl som det stora och grandiosa bröllopet. Dekorationer för dukningen såsom dukar och löpare. Ballongbågar för fototillfällen eller för att man inte kan ha för många hjärtan. Bildekorationer och andra festdekorationer du inte visste fanns eller behövde. Nu när du sett dessa festartiklar är de ett måste.

Emil Lind är VD på Festfabriken som är ett e-handelsbolag beläget i Värnamo. Bolagets hemsida gick live den 22 oktober 2022 efter flera års arbete med att undersöka och kategorisera marknaden, bygga en funktionell struktur samt välja pålitliga leverantörer, se över säkra betalningsalternativ och leveransmöjligheter. Några sitter i Båstad, andra i Uppsala och sedan finns ett gäng som är med på att sortera och packa ordrar i Småland.
– Även om jag är ansiktet utåt är vi många som är involverade och gör ett fantastiskt jobb, säger Emil.

Han har arbetat med att sälja lagerinredning, studerat inköp och supply management samt varit produktchef på en stor matvarukedja. I stort sett en perfekt bakgrund för att arbeta med en av Sveriges mest expansiva näthandel för festartiklar.

Festfabriken

Inköp, lager och försäljning

De är flera personer i olika åldrar som kommer med input på vad som ska köpas in. Emil beskriver deras arbete som öppet och transparent. Vad han själv som trettioårig ung man tycker om en produkt behöver nödvändigtvis inte uppskattas av de som är yngre, äldre eller har ett annat kön. Vad de vet är att branschen är extremt säsongsbetonad. Efter studenten kommer midsommar och därefter är det kräftskiva innan det blir oktoberfest, halloween och jul. De är medvetna om att deras verksamhet behöver framförhållning och att täcka upp inför framtiden.

Festfabriken har sitt kontor och lager i en gammal spikfabrik och därav suffixet i bolagsnamnet. Prefixet fest syftar med till vad bolaget säljer. Egentligen väldigt logiskt. Festfabriken har tillgång till över 3 000 kvadratmeter lageryta fullproppade med hyllor för sina varor. Målet är ändå att växa med försiktighet. Allt tar tid. Emil är tacksam för att han har en förstående familj gör det möjligt att starta upp en verksamhet med tusentals artiklar.
– Om man bara är driven, lägger ned tid och engagemang så går det, säger Emil.

Den huvudsakliga idén bakom Festfabriken är att tillhandahålla allt inom fest och dekorationer med tillbehör oavsett om det är högtid eller inte. Det innebär varor för allt från jul, nyår, påsk, midsommar och halloween till privata fester som födelsedagar, bröllop, babyshower, dop och andra högtider. Det är artiklar för det minsta barnet fram till de som är väsentligt äldre.
– Vi försöker erbjuda bredden, säger Emil.

Festfabriken

Festfabriken växer

Dagligen kommer det nya varor till Festfabriken. De sorterar och får sin plats på en hylla. Logistiken kan verka lite rörig för en oinvigd men Emil betonar att det är ett system som gör att de kan vara snabbast ut med sina varor.
– Varor som beställs innan klockan 12:00 en vardag skickas ut samma dag, berättar Emil.

För honom handlar det om att bygga ett förtroende där kunden ska veta att de snabbt får sina saker. Andra aspekter är det ekonomiska och osäkerheten en del kan ha för att handla på en relativt ny hemsida och därför arbetar Festfabriken med Klarna när det kommer till betalningar. Det är viktigt när man har så låga priser som Festfabriken.

Parallellt med arbetet att utöka antalet varor pågår en utveckling av tekniken. Sökfunktionen ska förbättras liksom möjligheten att snabbt få en överblick över ett önskat tema. Festfabriken må vara ett relativt ungt företag men deras prisbild, snabba leveranser och engagemang ser det ut som de är här för att stanna.
– Vi försöker helt enkelt vara bäst i fest, avslutar Emil.