Rimeda har erfarenhet och kunskap att göra det bäst

Rimeda

Ska man bli bäst i Sverige på att bygga elcentraler, kabelskåp och ställverk så gäller det att alla i företaget vet vad de gör och vart de ska. Likt ett fotbollslag behöver alla anställda vara medvetna om sin roll och arbeta för att hjälpa andra oavsett om man är konstruktör, säljare eller i produktionen. Rimeda har satt ihop ett Dream team och likt IFK Värnamo spelar de i den allra högsta ligan.

När Conny Johansson för lite mer än fyra år sedan fick frågan om han ville bli vd för Rimeda AB blev han minst sagt förvånad. Han hade inga funderingar på att klättra i karriärstegen utan hade tackat ja till en tjänst som marknadschef som utlysts av bolagets grundare. Det var människor som Conny arbetat med tidigare och som han trodde på. De hette Rickard, Markus, Emil och Dan. Tar man de två första bokstäverna från första och sista man samt första från de två i mitten bildar det Rimeda. Tre av dem arbetar fortfarande i företaget och bidrar med sin kompetens.

Tidigare hade Conny i och för sig haft betydande och viktiga roller som räddningsledare i räddningstjänsten, officer i FN-tjänst och fotbollsledare där andra accepterat och respekterat hans ledarskap. Men vd hade han som sagt inte ambition till att bli.
– Jag hade bara ett krav och det var att min ordning skulle följas, berättar Conny.

Han beskriver hur många företag har uttalat att kunden alltid kommer först medan Conny vill att arbetet utgår ifrån personalen. Ernströmgruppen som precis tagit över Rimeda från de ursprungliga fyra förstod hans tanke med att harmoni i en grupp och laganda bygger möjligheter för att ge kunderna riktigt högkvalitativa produkter och god service. Conny liknar de olika personalgrupperna i tillverkningsledet med lagdelar i en idrottsklubb där konstruktion, produktion och sälj bildar en enhet som behöver fungera tillsammans. På Rimeda räknar säljare ut ett pris på exempelvis ett elskåp. När kunden accepterat tar konstruktörer över och ser till att det följer lagar, regler och förutsättningarna för bygget innan de skickar en framtagen ritning tillbaka till kund för godkännande och när Rimeda fått ok på detta så skickas ritning ut till produktionen som förverkligar det hela.
– Det är som ett fotbollslag där backlinje, mittfältare och anfallare samarbetar, säger Conny.

Och precis som ett lag med små resurser klarar av att hålla sig kvar i Allsvenskan behöver Rimeda likt IFK Värnamo en alert organisation som styr mot fastställda mål. En ledning som ser att helheten består av en mängd individer som behöver veta sin betydelse och känna sig trygga i arbetet som ska utföras. Och som siktar mot högt ställda miljömål.
– Fungerar helheten vinner vi affärerna, säger Conny.

Rimeda inriktar sig på att bli bäst på den svenska marknaden

Företaget tillverkar elcentraler, kabelskåp och ställverk för den svenska marknaden. En normal arbetsvecka bygger Rimeda runt hundra kundanpassade elcentraler som de levererar till elgrossister runt om i landet. Ingen central är den andra lik om det inte är för exempelvis ett nybyggt hotell där alla rum ser exakt likadana ut.

För att hålla en jämn och hög kvalitet arbetar de med Hager som huvudleverantör utav centralerna. När det kommer till kabelskåpen använder sig Rimeda av ABB Kabeldon som leverantör.
– Våra grossister skickar in sina förfrågningar till oss som vi sedan räknar på och bygger efter anvisning om det blir affär, säger Conny.

Han utbildade sig till elektriker i gymnasiet, har själv monterat mängder av olika elskåp i fastigheter och dessutom arbetat inom plåtbranschen så han vet vad som utmärker ett bra skåp. Han tror att hans något krokiga och brokiga väg upp till vd-posten lärt honom mer än om han skulle läst exempelvis ekonomi och ledarskap på universitet.
– När folk vet att man arbetat på golvet så tror jag att man får med sig dem på ett annat sätt, spekulerar Conny.

Små förändringar kan ge stora resultat

I dag har Rimeda 51 anställda och det viktiga för Conny är fortsatt lagsammanhållningen. Håller de ihop lagdelarna är de effektiva, prisvärda och vinner affärerna. Han är stolt över varenda en som bidrar till att Rimeda spelar i högsta ligan och är en aktör att räkna med nationellt. Rimeda grundades år 2012 med små medel och har i princip fram till för några år sedan varit ett tämligen anonymt företag. Förra året omsatte bolaget mer än 110 miljoner kronor och många låter sig imponeras. 
– Vi gör det här från lilla Värnamo, konstaterar Conny.

En del av hans arbete har bestått av att ISO-certifiera Rimeda enligt 9001 och 14 001. Milstolpar som uppnås med ordning och reda samtidigt som alla anställda ges frihet i kombination med att utveckla sig själva och företaget.

När Rimeda införde personalcyklar var det för att hjälpa sin personal med transporten till jobbet. Färre tog bilen vilket bidrog till minskade utsläpp och en vinst för miljön. Att sedan fler fick bättre kondition, mådde bättre och orkade mer på jobbet och sin fritid blev en bonus. Utöver det har de ett friskvårdsbidrag på 4 000 kronor vilket är mer än vad de flesta företag erbjuder sina anställda.
– Jag tycker att man hela tiden ska ha något att sträva efter. Det gör oss alla bättre, avslutar Conny.

Vi bygger Elcentraler, Ställverk och kabelskåp

Tel. 0370-501620

offert@rimeda.se
www.rimeda.se

Runemov.10, Värnamo