Sultan Kolgrill bjuder sina gäster på en matupplevelse

Sultan Kolgrill

Med kryddstark och välsmakande mat har Sultan Kolgrill etablerat sig i Värnamo. Färska råvaror med hög kvalitet är en självklarhet och den glödande kolbäddsgrillen där allt tillagas inför öppen ridå är fundamentet. Dofterna och värmen som sprider sig därifrån bidrar till ett unikt koncept som bara måste provas.

Sultan Kolgrill

Vi möter Ferhat Ter och Mehmet Yesil som är drivna företagare med stor erfarenhet från restaurangbranschen. Ferhat äger sedan 2015 Pizzeria Babylon där Mehmet kom in som delägare 2019. Tämligen omgående kom de på att de ville arbeta med något mer udda som kunde bidra med något nytt till Värnamos restaurangscen. Sen satte pandemin käppar i hjulen och det dröjde till nu i juni innan de kunde slå upp portarna för Sultan Kolgrill som snabbt blivit en samlingsplats för alla som vill njuta av Mellanösterns kryddor och dofter.
– När vi hittade rätt lokal med bra läge slog vi till, berättar Ferhat.

Med en kolgrill i centrum där färska grönsaker samt Adana Kebab och helt kött av högsta kvalitet grillas och en atmosfär som hämtad från den främre orientens soliga gränder tänkte de att människor med en bakgrund som dem själva skulle vara självklara gäster. Och så blev det, gäster med rötterna från Turkiet, Balkan och mellanöstern intygar att det är något särskilt och genuint med Sultan Kolgrill.
– Vi gör allt vi kan för att våra matgäster ska trivas och de känner sig hemma här, säger Ferhat.

Kryddrikt på Sultan Kolgrill

I det orientaliska köket använder man sig av kryddor i riklig mängd och det doftar ljuvligt i restaurangen. De grillar färsbiffar på nöt, lamm och kyckling, helkött av samma djur samt kycklingvingar, lax och korv. Ferhat och Mehmet betonar att största delen av deras gäster förväntar sig kött i olika varianter men de serverar också smakrika rätter för vegetarianer i form av haloumi och falafel för veganer. Vid sidan av kolgrillsbädden har ryktet om deras mezerätter spridit sig. Det är små förrätter som tillagas med omsorg och spänner över ett stort omfång.
– Våra små rätter är Libanesiska och från mellanöstern, säger Mehmet.

Ordet kommer etymologiskt från persiskans maza som betyder att smaka. Och det ska man göra. Den klassiska Baba ganousch gjord på aubergine, yoghurt, vitlök och tahini är ljuvlig, precis som deras Muhammara som är en kryddig paprikaröra med valnötter och vitlök. Hummus och Ezme även de på menyn. Lamm i olika varianter undviks av en del svenskar men här kan vi garantera att ingen behöver vara orolig för att de kommer smaka kofta. Alla spetten är grillade intill perfektion.
– Alla som har varit här har blivit nöjda, säger Ferhat.

Sultan Kolgrill

En spännande lunchmeny

Genom att erbjuda en omfångsrik salladsbuffé till valet av en varmrätt har Sultan Kolgrill snabbt etablerat sig som ett populärt lunchalternativ. Salladsbuffén består av minst tio och ibland femton sallader. På menyn ståtar Adana och Urfa som är två sorters lammfärsbiffar bredvid marinerade kycklingspett, grillade kycklingvingar, nötfärsbiffar och mycket annat. Kockarna börjar redan vid åttatiden att förbereda det färska köttet som ska serveras under dagen.
– En är själv från staden Adana och vet precis vad som ska göras, säger Ferhat.

De ungefär sjuttio bekväma sittplatserna inomhus och fyrtio utomhus är välfyllda runt lunchtid. Den glödande kolbädden värmer upp lokalerna och fyller den med angenäma dofter. Gästerna bjuds på ett skådespel och ser hela tiden vad som görs. Med god mat och rejäla portioner har de hittat sin nisch.
– Det är ett unikt koncept, säger Mehmet.

Sultan Kolgrill är populärt. Mehmet och Ferhat delar sin egen tid jämnt mellan sina restauranger. Utöver dem har de sex anställda på Sultan Kolgrill och de söker efter ny personal med erfarenhet från branschen som kan hjälpa dem att möta efterfrågan.

Turkisk Restaurang i en varm atmosfär i Värnamo
med KOLGRILLAD MAT

Dagens Lunch * Buffé * Soppa * Meze * Turkiska Pizzor * Sallader * Desert * ect.

Öppettider
Mån-Tors:11.00-21.00
Fredag:11.00-22.00
Lördag:12.00-22.00
Söndag12.00-21.00

Adress:
Sultan Kolgrill
Silkesvägen 2
331 53 Värnamo

Telefon: 0370-100 05