Italianissimo bjuder på en smak av Italien

Än så länge finns tre charmiga delikatessbutiker med namnet Italianissimo i Skåne. Vi tror att de inom en snar framtid kommer bli fler för det här är en kedja med italienska delikatesser av hög kvalitet som säljs till rimliga priser. Har man långt till deras butiker så har de även en webbutik med ost, delikatesser, charkuterier, olivoljor, kryddor, sötsaker, såser och allt för pasta och pizza.

Den italienska delikatesskedjan Italianissimo har butiker i Lomma, Lund och Malmö samt webbutik med kunder över hela Sverige och Danmark. Företaget grundades av matälskaren Alvaro Eusepi som växte upp i Rom. Det var också där han träffade en svensk tjej från Kramfors som arbetade i Italien. Redan efter första dejten var Alvaro övertygad om att hon var den rätta och kort därefter köpte de en lägenhet och flyttade ihop. Han förklarar hur Rom är en romantisk stad när man är där på semester men att det är en dyr stad att leva i. De levde ett stressigt liv i den myllrande staden och för att få ihop sina utgifter arbetade de mycket och länge.
– Efter två år frågade jag om vi istället skulle flytta till Sverige, berättar Alvaro.

De hade varit på semester i Sverige och han blev förälskad i livet i norr med rena gator, grönska och lugn. Först flyttade de till en lägenhet i Malmö innan de köpte hus i Lomma. Inte så långt därefter föddes idén med Italianissimo där Alvaro presenterade produkter som inte fanns i Sverige.
– Vi är inte billigast utan vi arbetar med kvalité och upplevelser. Vi vill heller inte ha produkter som är superlyxiga, säger Alvaro.

Han beskriver skillnaden mellan olika pastasorter, ostar och charkuterier på ett sätt som får en solsvulten nordbo att längta söderut. Med sitt genuina intresse för mat, det goda livet kombinerat med uppväxten i en matglad familj har Alvaro en unik förmåga att hitta kvalitetsprodukter som Italianissimo säljer till fördelaktiga priser. Och det han importerar är till etthundra procent italienskt.
– Vi har nu ungefär femhundra produkter i våra butiker, säger Alvaro.

Från hobbyverksamhet till affärskoncept

När Alvaro startade Italianissimo var det som importör av italienska kvalitetsprodukter till butiker och restauranger. Efter en tid utökade han med en webbutik för lokala kunder som fattat tycke för Italianissimos utbud. Han tog emot beställningar, packade och körde ut dem i sin lilla Fiat som var en praktisk bil i Roms trånga trafik men väcker stor uppmärksamhet i Sverige. Numera är den en del av inredningen i butiken i Lomma där många har svårt att skilja på om det är en leksak eller en riktig bil. Butiken är flera hundra kvadratmeter större än Italianissimos första butik i staden och innehåller också lagret för rörelsens näthandel. En av bästsäljarna just nu är deg för pinsa som är en avlång pizza bakad på tre sorters mjöl och jäst i 72 timmar. 
– Det är bara att öppna paketet, lägga på tomat och mozzarella innan man skjuter in den i ugnen i tre till fem minuter, säger Alvaro.

Trots alla fantastiska produkter är det ändå Italianissimos vilja att ge det lilla extra och förmedla upplevelser som är företagets styrka. Alvaro sätter service högst upp i prioritering och det har han lyckats förmedla till sina sjutton anställda.
– De är alla jätteduktiga och vet vad de gör, säger Alvaro.

Italianissimo är redo att expandera

Vartefter företaget blivit med fler butiker har Alvaro märkt hur möjligheten att pressa priserna hos sina leverantörer ökat vilket kommer kunderna till godo. Importen blir också smidigare när man kan samordna transporter. Alvaro är öppen med att investerare och andra som vill vara och utöka verksamheten är välkomna att höra av sig. Han vet att varumärket blir starkare för var dag som går. Sedan en tid tillbaka har Italianissimo exempelvis sina egna varumärken och han ser en längtan efter dem på andra platser än i Skåne. Bland dessa finns fyra olivoljor: en filtrerad italiensk standardolja, en ofiltrerad, en ekologisk samt en premiumolja, DOP från Chianti i Toscana.
– Det är produkter som är riktigt bra och som vi är stolta över, säger Alvaro.

Näthandeln växer, numera kan en sida i webbutiken ha upp mot tvåtusen visningar per dag. Vid sidan av den och butikerna arbetar Italianissimo även med catering. I grunden finns ett utbud av charkuterier, ostar och pastasallad men de som arbetar med att ta fram paket till olika event diskuterar gärna skräddarsydda lösningar för var och en.
– Vi i teamet står bakom våra produkter och det vi gör, säger Alvaro.

Han inspireras av kunder som kommer in och berättar om hur de lyckats med sin matlagning lika mycket som de som söker något han själv inte visste fanns. Sedan ser han även till att resa mycket och bygga på sin kunskap om mat, producenter och produkter.
– Besök oss för en kaffe och se vad vi har att erbjuda, avslutar Alvaro.

Catering • Butik • Webshop

Järngatan 28, LOMMA • Tel:0760340680
Knut Den Stores Torg 2, LUND Tel:0760143426
Regementsgatan 66, MALMÖ Tel:0760224806

www.italianissimo.se