Ollies Woollies värnar om material och färg

I hjärtat av Lund precis runt hörnet från Mårtenstorget finner vi Ollies Woollies som erbjuder kläder i naturmaterial med färg och personlighet. I fokus står hållbarhet i flera perspektiv och en vilja att lära ut att handel kan göra gott. I flera led. Det här är en butik för dem som bryr sig. Om sig själva och miljön.

Innan Catherine Svensson startade Ollies Woollies i september 2016 arbetade hon i museibranschen. Först som arkeolog, sen som webmaster, layoutare och it-support för att sedan göra ett lappkast och ta över en butik med färgglada linnekläder från Danmark. När moderbolaget sedan gjorde konkurs var Catherine säker på att hon ändå hittat det hon ville arbeta med framöver. Kvalitetskläder i hållbara material och från en hållbar produktion, där kunden själv kan välja och styra sin garderob utifrån ett bassortiment.
– Man kan säga att jag har fokus på damkläder, men det finns tröjor, koftor och hoddies i våra herrmodeller och då framför allt i ull, säger Catherine.

Ollies Woollies affärsidé är att sälja kläder i bekväma och naturliga material som ull, linne, bambu och bomull. Beroende på säsong hittar man här alltifrån svala linnekläder, färgsprakande sjalar, sköna bambuplagg och tidlösa baskläder i ekologisk bomull till värmande mjuka plagg i tunn merinoull, stickade tröjor och koftor i mysig alpacka och värmande accessoarer som mössor, sjalar och strumpor.

Utöver hållbara, spårbara och schysst producerade kläder finns här uppskattade presenter som plastfria schampo- och balsamkakor, franska kvalitetsstrumpor, stilrena väskor, handvävda linnesjalar, lyxiga tvålar, smycken och mycket mer.
– Här kan du låta din personlighet få ta plats, säger Catherine.

Ollies Woollies har ett starkt engagemang för hållbarhet i flera perspektiv

I butiken hittar vi tvålar från English Soap Company och väskor från Oh My Bag som är ett företag i Amsterdam, Holland med syfte att skapa riktiga arbetstillfällen och villkor för kvinnor. Här hittar vi även produkter i konstläder som ser ut som och känns som läder men visar sig bestå av 40 procent kvistar, kärnhus och skal av äpple som torkas och mals till ett pulver innan det blandas med polyuretan. Det är förvisso en plastinblandning men äppellädret smular inte och kommer hålla en mycket lång tid.

Det litauiska klädmärket GR Nature är känt för sina linnekläder i underbara kvaliteter och vackra färger. Designen är enkel och tidlös med fokus på kvalitet och fina detaljer. All design och sömnad sker i egen fabrik i Litauen och förutom att all produktion är etiskt och hållbart producerat så tar företaget ett aktivt socialt ansvar i samhället i och med att 40 procent av arbetsstyrkan har en typ av hörselnedsättning.

Här finns även sockor och strumpbyxor från Bleuforêt i bomull och ull samt i en mängd färger och mönster. Det är världens skönaste sockar och strumpbyxor med hela 97 procents bomullshalt. Och med endast 3 procent elestan är det en extremt låg halt utav syntet för ett sådant plagg. 
– Jag går i gång på material. Kläder ska sitta bra och kännas skönt på kroppen, säger Catherine.

Ollies Woollies ligger precis runt hörnet från Mårtenstorget på en sidogata som inte kan sägas vara ett genomfartsstråk. Hit hittar stammisar och besökare som hört om butiken med det färgrika innehållet och hållbara tänket. Hit kommer även studenter, med sina mammor, för att visa upp en butik där man kan handla kläder med gott samvete. Förutom kända varumärken som by basics, McVerdi, Kazuri och Happy Soaps finns en uppsjö lite mindre klädmärken som jobbar spårbart och hållbart
– Det är ju ingen mening att ligga på en sidogata och sälja samma saker som de har i affärsstråken, säger Catherine.

Hon ser butikens webbshop som ett komplement till den fysiska butiken och försöker hinna med att lägga ut alla nyheter. Catherine liknar sin webbshop med en pop-up-butik som öppnar upp i varje liten ort i Sverige.
– Sen har vi kunder även i Finland och Danmark, konstaterar Catherine.

Som kund ska man känna sig sedd

När Catherine hittar saker där hon vet att producenten eller märket har en uttalad idé om att vara hållbart, har en fin design, är välskräddat och klär många olika kroppar så agerar hon. Ollies Woollies har märken med ett storleksspann. Här hittar man rätt oavsett om man är petite eller stor.
– Det är också viktigt för mig. Jag är en storvuxen person, säger Catherine

Hon tycker det är viktigt att handla hållbart. Men det betyder inte att det måste vara second hand som det gärna skrivs om idag. Att handla smart kan vara att gynna mindre producenter där en stor del av pengarna återinvesteras i sjysta villkor för alla i produktionskedjan. Människor likväl som natur ska må bra av att ta fram mode. Och då handlar det till stor del om naturmaterial. Något som Ollies Woollies är mästare på.


Kläder och accessoarer i
linne, ull, bomull och bambu

www.ollieswoollies.se

Magle Lilla Kyrkogata 2b, Lund

Tel. 046-140 777