Uppskattad mat och stämning på Jaber’s Restaurang & Pizza

Jabers Restaurang & Pub

För många i Smålandsstenar är Jaber’s Restaurang & Pizza som ett andra hem. Här har Jaber och Ritta under arton år fått till en miljö som gör att man trivs. En del stamkunder tittar in på en fika efter jobbet på väg till sin egen vrå och för att prata en liten stund.  Andra beställer sin middag för att äta på plats eller ta med sig.

Det äkta paret Jaber och Ritta Babana driver Jaber’s Restaurang & Pizza där inget lämnas åt slumpen. Här lagas riktigt god mat från grunden utan några genvägar. Ta bara den hemkokta lingonsylten. Ritta och Jaber har kokat över 50 kilo lingon. Det räcker inte hela vintern men ett tag. En del av liknande tillbehör plockar de själva med sin familj men största delen köps in av bönder i närområdet. 
– Vår lunchbuffé ska vara fantasirik, säger Jaber.

Han förklarar att de inte är rädda för att testa saker de tidigare inte gjort men som följer de lokala mattraditionerna. Under de arton år som Jaber’s Restaurang & Pizza serverat svensk husmanskost har Ritta och Jaber själva lärt sig att uppskatta de smaker, konsistenser och kombinationer som efterfrågas. Tillsammans med sina kunder har de utvecklat sitt kunnande genom en rak och öppen dialog. De har efterfrågat kritik, tagit emot den och förändrat sin arbetsgång vartefter. Numera samlar de lunchgäster som far långväga för att äta sina favoriträtter.
– Vi är säkra på det vi gör. Tjugo års erfarenhet ger självförtroende, fyller Ritta i.

För dem är deras restaurangverksamheter mer än ett arbete. I stället för åttatimmarsdagar ser de sina rörelser som en livsstil hela familjen samlas kring. Förutom Ritta och Jaber är det deras två döttrar och enda son. Även om de valt att ha sina karriärer i andra branscher delar de sina föräldrars livsbygge. Alla får komma med synpunkter om hur kommande veckors menyer ska se ut och om hur arbetet ska fördelas. De träffas varje vecka och mötena kan vara i flera timmar.
– Den sociala biten är mycket viktig för oss, säger Ritta.

Den inställningen är något de delar med många företagare i trakten. Jaber och Ritta uppskattar det småländska sättet där företagare hjälper och stöttar andra företagare. Det är ett sätt att bygga ett framgångsrikt samhälle.  

Lunchbuffé på Jaber’s Restaurang & Pizza

Lunchbuffén på Jaber’s Restaurang & Pizza serverar alltid olika pizzaslicer och sallader. I övrigt förändras den varje vecka men en sak är säker och det är att på måndagar så serveras det fisk. Så har det varit i arton år och så kommer det förbli. De alternerar mellan flundra, torsk, lax och andra omtyckta favoriter. Men naturligtvis finns det också en annan rätt att välja på som korv Stroganoff eller Chili con carne. På samma sätt så finns det alltid en rätt med stekt fläsk på tisdagar, på onsdagar är det klassisk svensk husmanskost som kålpudding eller kalops, på torsdagar är det isterband eller någon annan korvrätt och på fredagar lyxas det till med något extra.
– På hösten kan vi gå ut och själva plocka svamp för att få till en riktigt god kantarellstuvning till en läcker köttbit, säger Jaber.

Jaber’s Restaurang & Pizza serverar vällagad mat med omsorg. Bland kundrecensionerna på nätet ser vi människor i alla åldrar berömma den goda maten och bland annat läser vi en nioårings kommentar om att här finns den godaste kebaben.

Mer än pizza, kebab och hamburgare

Familjen driver även Alex korvbar med ett sortiment av klassiska korvrätter och hamburgare. Jaber själv är en stor älskare av korv med mos. Likt Jaber’s Restaurang & Pizza har även Alex korvbar servering och take away.

En stor skillnad restaurangerna emellan är att Jaber’s Restaurang & Pizza har alkoholtillstånd och serverar öl samt vin till maten. Det är uppskattat under kvällstid och helger då restaurangen erbjuder en god köttbit i form av oxfilé eller entrecote vid sidan av pizza och hamburgare.

Ritta och Jaber beskriver hur de kämpat genom åren och att de lyckats tack vare en gemytlig familjesammanhållning, trogna stamkunder och vilja att hela tiden förbättras. De säger att det är en resa de gjort tillsammans med alla i Smålandsstenar och de lovar att de kommer fortsätta att utveckla sina idéer och menyer.
– Vi önskar alla gamla och nya kunder välkomna, avslutar Ritta.

. Södra Nissastigen 5, SMÅLANDSSTENAR

DAGENS LUNCH BUFFÉ
HÖGREVSBURGARE (100% svensk kött)
PIZZA & KEBAB
SALLAD
PUB
(After work)
ALÁ CARTE