• Polhem

  Foto: I99pema, via Wikimedia Commons

 • Karl Johans torg

  Foto: By I99pema, via Wikimedia Commons

 • Elfkungen

  Foto: By Tjark, via Wikimedia Commons

 • Trollkällan fontän

  Foto: By W.carter, via Wikimedia Commons

 • Spikön

  Foto: I99pema, via Wikimedia Commons

 • Kanal- och slussområdet vid Åkersberg

  Foto: Tulipasylvestris, via Wikimedia Commons

Trollhättan har historiskt sett haft en strategisk betydelse vid landsvägen mellan Västergötland och Norge och stor betydelse för sjöfarten till och från Vänern. Dragning av båtar och utnyttjande av kraften i älven var de första viktiga verksamheterna i staden. Ända från medeltiden har kvarn- och sågverksamhet bedrivits där centrum nu ligger och ett samhälle växte fram däromkring. År 1718 påbörjade Christopher Polhem arbetet med att bygga slussar i Trollhättan.


Trollhättans kommun har idag ca 60.000 invånare varav ca 50.000 personer bor i tätorten. Trollhättan tillhör en stark tillväxtregion där tyngdpunkten inom Trollhättans näringsliv ligger på den högteknologi som utvecklats tack vare stadens internationella företag. Här finns många innovativa företag, teknik som ständigt förbättras samt bil- och flygplansproduktion. Här tillverkas också raketmotorer för det europeiska rymdsamarbetet.


Totalt finns det 3 800 företag registrerade i kommunen där GKN Aerospace och Vattenfall är några av de största företagen. Trollhättans Stad, NU-sjukvården och Högskolan Väst är de största arbetsgivarna inom den statliga och offentliga sektorn. Trollhättan är även Sveriges filmmetropol. Här har mer än 300 långfilmer spelats in och här finns en egen Walk of Fame. Idag är natur- och kulturmiljön i Göta älvs fall- och slussområde ett känt besöksmål i Trollhättan. Här finns även SAAB Car Museum, Innovatum Science Center som är ett upplevelsecentrum för alla åldrar samt Arena Älvhögsborg med Fyrstadsregionens mest kompletta utbud av bad, sport, friskvård och arrangemang.

Trollhättan

Arbor Syd utför professionell trädvård

Arbor Syd

När man söker professionell trädvård är det till en arborist man ska vända sig. I Arbor Syd har alla anställda en gedigen utbildning som omfattar allt från val av träd till rätt miljö, plantering, beskärning och slutligen fällning.

Läs mer

BodyCare ger dig en bättre vardag

BodyCare

Ansiktsbehandling, hårborttagning, tandblekning, fettreducering är några av de behandlingar man kan få hos BodyCare i Trollhättan. Här blir man omhändertagen av välutbildad personal som arbetar med medicinsk utrustning och verkligen bryr sig om sina kunder.

Läs mer

Trestad Begravning och Juridik följer vördsamt med i tiden

Trestad Begravning

Ett dödsfall kan komma mycket oväntat och då är det viktigt att veta var man få hjälp och råd om var man ska börja. I Trollhättan, Uddevalla, Munkedal och Kungshamn vänder man sig med fördel till Trestad Begravning och Juridik AB som arrangerar begravningen efter kundens önskemål och den avlidnes sista vilja.

Läs mer

MS Bil har rätt bil för rätt tillfälle

Snickarna i Vargön

MS Bil i Trollhättan säljer bra begagnade bilar och erbjuder en trygg service i framtiden. Här ser man hellre att kunden kommer tillbaka till dem under många år för fler inköp än att göra en snabb enstaka affär. Här hittar man bilar för privatpersoner såväl som företag.

Läs mer

Helens Hörna kan det här med heminredning

Helens Hörna

I ett av Trollhättans allra mysigaste hörn hittar vi en förtjusande inredningsbutik fylld med tyger, gardiner, lampor, lampskärmar, mattor, gardinstänger, presenter och annat man absolut behöver men inte vet var man kan hitta det.

Läs mer

TLD Bygg gör det snabbare och billigare

TLD Bygg

Vi möter några byggare som i stort gör sådant som andra snickare gör. De renoverar, bygger till och bygger nytt. Den här firman bygger faktiskt mest nytt. Vad som skiljer dem från andra är att de inte bara uppför hustillverkares prefabricerade hus utan även skapar egna.

Läs mer

Paradise Thai Massage lyssnar på sina kunder

Paradise Thai Massage

Paradise Thai Massage utför den uråldriga kroppsterapi som är thaimassage. Det är en avslappnande och energigivande behandlingsform som hjälper musklerna i rygg, nacke, skuldror, armar och ben att slappna av och återgå till sitt naturliga viloläge.

Läs mer

Åhlanders Bilservice värdesätter dialog med kund

På Kungsgatan i Trollhättan hittar vi en av stadens mest populära bilverkstäder. Många säger att de är kunniga, kompetenta och noggranna, andra framhåller att de sätter kvalitet och hållbarhet i första hand. Alla är överens om att kunden bemöts på ett respektfullt sätt och att de gör det de ska till överenskommet pris.

Läs mer

Tvåstad Städservice arbetar som ett team

Att något så enkelt som att torka av ett golv eller att putsa ett fönster kan vara så svårt. Men med precis som allt annat här i livet krävs det kunskap och färdighet att göra det på ett sätt som håller och verkligen ger resultat. Vi besöker ett städföretag i Trollhättan som verkligen kan sitt jobb.

Läs mer

Trollhättans Sy-Butik är en renodlad butik för handarbetare

Trollhättans Sy-Butik

För en del människor finns det ingen annan väg att gå än att följa sitt hjärta. Det är beundransvärt och lika magiskt när än det sker. Här möter vi en kvinna som gick från it till sy, sticka och virka, från affärssystem till tygbalar och från mullrande Harley Davidsonturer med sin man till det mer intensiva symaskinsljudet.

Läs mer