• Vänersborgs Museum

    Foto: I99pema / via Wikimedia Commons

  • Sundsgatan Vänersborg

    Foto: via Wikimedia Commons

  • Vänersborg Resecentrum

    Foto: I99pema / via Wikimedia Commons

Vänersborg blev år 1680 residensstad i Älvsborgs län. År 1800 invigdes Trollhätte kanal som innebar att Vänersborg fick sjöfartsförbindelse med Göteborg och år 1867 invigdes järnvägsförbindelsen Uddevalla–Vänersborg–Herrljunga. Den 1 januari 1998 bildades Västra Götalands län av Älvsborgs län, Göteborgs och Bohus län och större delen av Skaraborgs län. I och med detta kom staden att upphöra som residensstad. För att kompensera detta förlades huvuddelen av Västra Götalandsregionens administration till Vänersborg och staden blev formellt regionhuvudstad.


Vänersborg kommun har i dagsläget ca 40.000 invånare varav ca 25.000 personer bor i tätorten. Hantverk, handel, sjöfart och dess tidigare ställning som residensstad i Älvsborgs län har gynnat Vänersborgs utveckling. Ända sedan 1600-talet har stadens invånare bestått av en dynamisk blandning av administratörer, affärsmän, hantverkare och skickliga yrkesmän. Idag präglas kommunen mer av högteknologiska verkstadsföretag, IT och elektronikindustri och utbildning. De största arbetsgivarna inom det privata näringslivet är VBG Group AB, Vargön Alloys AB, Varner, Tranter och Norautron AB. Kommunen är den största arbetsgivaren i Vänersborg med cirka 3 600 anställda. Ytterligare en stor arbetsgivare inom offentlig sektor är Regionkansliet.


Här finns mycket att upptäcka för invånare och besökare: Vänersborgs Museum, Vänersborgs Konsthall, Kungajaktmuseet Älgen Berg, Ekoparken Halle-Hunneberg med mera. Välkommen hit!

Vänersborg

Elins Inspiration har allt och lite till

Elins Inspiration

På gågatan i centrala Vänersborg hittar vi en underbar butik fylld av saker och ting man kan ge bort till dem som redan har allt. Det är skorpor, knäckebröd, salt, oljor, drycker och praliner. Doftljus, gratängformar, kuddar, vaser, fat, ljuslyktor, skärbrädor, muggar och dukar. Och mycket mer.

Läs mer

Rörfilmning i Väst ser problemen innan de uppstår

Med en rörinspektion och filmning av avloppssystem får man reda på avloppsstammarnas skick. Här finns pengar att spara. Genom att inspektera rör med kamera innan det blir stopp upptäcks rör med för låg lutning vid nybyggnation eller trasiga rör i äldre hus och det finns en möjlighet att undvika kostsamma följder.

Läs mer

Birgers Frida är en butik för kvinnan, barnet och lite för mannen

Birgers frida

Mitt I centrala Vänersborg hittar vi en härlig butik med generösa utrymmen fyllda med eleganta damkläder, feminina underkläder, plagg för natten och stranden, fina leksaker, charmiga dockor och accessoarer som hattar, bälten sjalar, smycken och mycket mer. Bland annat lite strumpor, hattar och annat för herrar.

Läs mer

Nyståhl Textil har allt som behövs

Vi bjuder in er till drömmen om hur en textilbutik kan fungera. En butik där kunden får hjälp med att ta sig vidare i sin egen sömnad, virkning eller stickning. Här hittar man nästan allt och finns det inte så beställs det hem.

Läs mer

Relaxx Floating lindrar smärta och stress

Relaxx Floating

Modern forskning visar att flyta 45 minuter i en tank med vatten som är något saltare än Döda havet är väl så effektivt som ångestdämpande medicin. För reumatiker lindrar processen smärta och för den som visar symptom på att drabbas av utbrändhet kan det vara vändningen och vägen tillbaka till ett vanligt liv.

Läs mer