Håby Däck – allt från smått till stort

Sedan femtitalet har en Grenander sålt däck i Munkedal. Huvudfokus ligger på personbilar men lantbruksmaskiner har sin givna plats hos Håby Däck. När det kommer till lantbruk och entreprenadmaskiner är Håby Däck dominerande från tio mil söder om Munkedal och upp mot den norska gränsen.

Jimmy Grenander driver Håby Däck som ligger strategiskt på Lyckhemsvägen invid motorvägen. Han berättar att han är tredje generationens Grenander som arbetar med däck. Hans farfar Karl-Erik startade redan 1957 med bilförsäljning i en lada några hundra meter från dagens mer ändamålsenliga lokaler. Karl-Erik kom på att det såldes fler däck än bilar och tog in det i sin verksamhet. När Karl-Eriks son och Jimmys pappa Johnny tog över firman var det en renodlad däckfirma med verkstad och lager.
– Motorvägen går precis över ladugården där allt startade, berättar Jimmy.

Johnny konstaterar att den första verkstaden som är sammanlänkat med en bostad ovanför uppfördes av hans far år 1962. Han lägger sedan till att en lagerlokal uppfördes i slutet av 70-talet och att den nya verkstaden stod klar 2008 och att hela verksamheten flyttade in där året därpå.
– Vi har båda växt upp i den här miljön och varit med i verksamheten sedan skoltiden, säger Jimmy.

Det bekräftas av att när Jimmy officiellt tog över firman så hade han varit anställd i tio år men hjälpt till sedan han kunde gå. Vad som gör Håby Däck är att de arbetar med allt från smått till stort. Det enda de inte lagerför är gigantiska däck som enbart används till extrema gruvmaskiner. Och av förklarliga skäl är det inte någon efterfrågan på dem i Munkedal.
– Annars har vi entreprenaddäck till lastmaskiner, lastbilar och traktorer där de största däcken är en bra bit över två meter höga och en meter breda, avslöjar Jimmy.

Storleken på dessa däck ställer naturligtvis krav på hantering och lager då ett enskilt däck väger flera hundra kilo och behöver hanteras med speciella lastmaskiner. Verkstaden för denna verksamhet är också speciellt anpassad med särskilda dörrar och maskiner. Jimmy berättar att allt är logiskt för honom och hans tre anställda men konstaterar att det nog kan te sig mäktigt för någon som är van vid en utrustning som är ämnad åt personbilar. 

Åt andra hållet finns de riktigt små däcken som passar till gräsklippare och mindre entreprenadmaskiner. Det här är välkänt för dem som är i behov av Håby Däcks tjänster och Jimmy berättar att deras kunder till största delen befinner sig inom en tolv mils radie men att de då och då får besök av folk som kommer hela vägen ned från den norska gränsen.
– Då handlar det främst om lantbruk, säger Jimmy.

Vad som får dem att resa så långt är förtroendet och vetskapen om att personalen på Håby Däck har den kunskap de efterfrågar. Tillsammans med bemötandet leder det till att Håby Däck har en trogen stock med återkommande kunder.
– Vi är flexibla och ställer upp för våra kunder även om det är en lördag, söndag, eftermiddag eller kväll, säger Jimmy.

Utöver däck från de flesta kända och några mer okända tillverkare säljer Håby Däck fälgar, slangar, hjulbultar, hjulmuttrar, navringar i alla storlekar samt laglappar och solution. De erbjuder även mörklagda däckhotell med temperaturkontroll för att öka sina kunders däcks livslängd.
– Vi har allt men det vi främst erbjuder är väldigt bra service, avslutar Jimmy.