Lunds Saluhall andas kvalitet och mathantverk

Lunds Saluhall

I en stad sprängfylld av historia blir man lycklig när man hittar det där lilla extra som får hjärtat att slå volter av glädje. Och Lunds Saluhall är en av dessa magiska platser som inbjuder till detta. Här finns väldoftande och lockande delikatesser samt restauranger som bjuder på välsmakande rätter. Det här är definitivt sevärt i Lund och ett besök är garanterat minnesvärt.

I början av förra seklet höjdes kraven på hygien vid hantering av livsmedel. För att leva upp till de nya anspråken byggdes Lunds Saluhall dit råvaruhandeln flyttade in år 1909. Byggnaden delades i stort in i en hall för fisk och en för kött där små bås hyrdes utav bönder och handlare i staden.
– En av de första på plats var Holmgrens chark, berättar Tove Wesén som är kommunikatör och eventkoordinator på Lunds Saluhall.

Lunds Saluhall

Holmgrens chark firade nyligen 125-årsjubileum och är i högsta grad en av de drivande aktörerna i saluhallen. Här finns förutom ett brett utbud av chark och utvalda stycksaker, ett fantastiskt variation av korv från egen tillverkning. Hit kommer stamgäster varje dag för att köpa Knake, en korv som Holmgrens har tillverkat sedan 1900-talets början. Den serveras över disk i en bit vaxat papper, utan tillbehör och har kommit att bli en del av det lundensiska arvet, berättar Tove.

Utbudet av handlare och restauranger gör att hallen lockar många olika kundgrupper men generellt sett är det människor i medelåldern med god ekonomi vi ser mest i hallen samt äldre som traditionellt alltid handlat i Saluhallen. Samtidigt så drar saluhallens nischade produkter till sig alla sorters människor med smak för livets goda. Här kan man vara säker på att allt som tillagas görs på bra råvaror och från grunden.
– Man tänker kanske lite mer på delikatesser när man går till en saluhall, menar Tove.

Lunds Saluhall

Lunds Saluhall är en byggnad i förändring

Genom åren har byggnaden renoverats, byggts om och byggts till. Senaste ombyggnaden skedde 2009 då glaspartiet tillkom och i samma veva bestämdes det att handeln enbart skulle vara i den gamla hallen och att restaurangerna skulle finnas i den nya delen.
– Av olika skäl är det inte så idag då en hel del restauranger öppnat i den gamla delen, förklarar Tove.

I saluhallen kan man idag botanisera hos kvalitetsleverantörer av ost, fisk och chark samt närproducerade och särskilt utvalda delikatesser, närodlat frukt och grönt, hantverkstillverkad senap, choklad och bröd

Det breda restaurangutbudet bjuder på mat från hela världen. I Saluhallen kan man avnjuta allt från thailändsk, vietnamesisk, nordafrikansk, turkisk och persisk matkultur till det italienska och franska köket. Det är så en väl fungerande saluhall är uppbyggd, det ska finnas något för alla.

Lunds Saluhall

Klassiskt och modernt i en härlig blandning

Bland trotjänarna i hallen återfinns Bröderna Malmsten som har både restaurang och fiskbutik dit det inför helg och högtid ringlar långa köer av människor för deras fina sortiment av fisk och skaldjur men också för deras vällagade rätter att ta med.

De nya aktörerna i hallen gynnas av de butiker som funnit länge på plats som har ett inarbetat kundunderlag och stamkunder som kanske lockas att prova något nytt.

Lunds Saluhall

Lunds saluhall är en del av historien samtidigt som man måste tänka framåt då köpmönster och kundunderlag i staden förändras. Många kontor har flyttat från innerstaden, utbudet av delikatesser och kvalitetsvaror i de stora mataffärerna har ökat och många storhandlar med bil eller på nätet. Ledningen för saluhallen följer utveckling i andra städer som fortfarande har en aktiv Saluhall.
– Det är klart att vi tittar på andra hallar i Norden för att se hur de tänker, säger Tove. Kanske kommer framtidens saluhall drivas på ett helt annat sätt.

Men än så länge finns det tillräckligt många kunder runt Lund som uppskattar det rika utbudet, den samlade kunskapen och omsorgen över råvarornas klass man möter i en saluhall. Här vet de att man som kund får en service och kan ta del av en expertis som inte finns någon annanstans. Man kan lite på att det som säljs här är av god kvalitet och man får uppleva det i en unik atmosfär.
– Här finns något för alla smaker och stilar, avslutar Tove.

Lund